Як захиститися від спеки
(поради лікаря)
Перший літній місяць видався спекотним, спекотне сонце і високі температури ще чекають миколаївців у липні та серпні.
В першу чергу спека впливає на людей з серцево-судинними захворюваннями: гіпертоніків, людей з ішемічною хворобою серця, а також з хронічними захворюваннями (наприклад, з цукровим діабетом). Крім того, вона позначається на людях, що займаються фізичною працею, що працюють на вулиці або в сильно нагріваємому приміщенні, де немає кондиціонерів, або ведуть вуличні роботи. Також погано переносять спеку діти: чим менша дитина, тим складніше вона переносить високі температури, так як у неї ще не розвинена адаптація.
У спекотну погоду важливо правильно підбирати одяг. Тому раджу обов'язково носити головні убори, бажано з полями, щоб прикривалися обличчя і вуха, а одяг повинен бути з коміром і рукавами (якщо людина перебуває на сонці). При цьому перевагу слід віддавати натуральним або спеціальним легким тканинам, які захищають і не заважають теплообміну. Дітей же важливо не укутувати, досить вкривати від сонця.
Не перебувайте на сонці з 11.00 до 16.00. Зазмагайте не лежачи, а рухаючись. Особливо важливо це для дітей. Щодо кремів від засмаги - ними не потрібно зловживати. Це не стовідсотковий захист, а додаткова міра. Головне - правильний одяг.
У спеку також важливо не нехтувати водними процедурами. Приймайте контрастний душ - він зміцнює судини і допомагає впоратися зі спекою.
Крім того, обережно потрібно шукати порятунку від спеки у приміщеннях з кондиціонерами. Допустима різниця температури між тією, що на вулиці, і тією, що в приміщенні - близько 10 градусів. При цьому важливо також звертати увагу ще й на направлення потоків повітря і не сидіти в безпосередній близькості від нього під струменем холодного повітря. Сам кондиціонер повинен бути чистим, з фільтрами в хорошому стані. Його потрібно час від часу промивати або дезінфікувати. Важливо, щоб в приміщенні підтримувалася потрібна вологість повітря. Робіть це за допомогою кондиціонера або самостійно, вішаючи вологі простирадла або ставлячи ємності з водою в приміщенні.
"Літні" інфекції
В спеку зберігається високий ризик "підхопити" кишкові інфекції.
При підвищеній температури бактерії посилено розмножуються. Живильним середовищем для них можуть бути фрукти, кисломолочні продукти та інше. Кишкові інфекції - це літні інфекції.
Заразитися ентеровірусною інфекцією можна при купанні у водоймах, якщо вода заковтується або потрапляє в ніс. Адже вода в водоймах рідко буває хорошої якості. А ентеровірусні інфекції влітку "на підйомі" і добре зберігаються у відкритих водоймах.
Проявляються такого роду інфекції у вигляді підвищення температури, проблем з кишковиком, головного болю, і т.д..
Харчування і питтяв спеку
Щоб зберігати здоров'я і добре самопочуття в спеку, потрібно дотримуватися і деяких правил в харчуванні. Перш за все, влітку організм повинен бути забезпечений базовою рідиною. Це можуть бути різні види рідини (компоти, кваси і т.д.), не обов'язково вода. Однак ні в якому разі не алкогольні напої, навіть такі як пиво.
Молекули спирту володіють обезводжуючим ефектом. При цьому здається, що почуття спраги зникає, але насправді потім відбувається зниження вмісту води в організмі. Перевага надається простій воді, квасу або несолодким компотам. Останні, крім того, що містять воду, мають ще і різноманітний електролітний склад. Найпростіший спосіб самостійно контролювати кількість рідини в організмі - відстежувати колір сечі. Так, якщо колір світлий, білий, значить, ви споживаєте достатню кількість рідини, а якщо темний - значить, в організмі недолік рідини. Крім того, відвідування туалету кожні 1,5-2 години говорить про те, що ви споживаєте нормальну кількість рідини.
Температура пиття повинна бути комфортною для споживання і влітку, і взимку - від 16 до 22 градусів. Така температура не викличе ні ангіни, ні будь-яких переохолоджень.
Рідини не повинні бути холодними, що допоможе уникнути застуд. А також, важливо не зловживати солодкими напоями, тому що, вони не вгамовують спрагу.
Що стосується харчування, то ні в якому разі в спеку не можна відмовлятися від білкової їжі і їсти тільки салати, фрукти і овочі. Бажано, щоб це були легкі легкозасвоювані білки (риба, нежирне м'ясо, куряче м'ясо, яєчний білок, молочні білки і т.д.).
Необхідно вживати різні коктейлі на основі молока, йогурту, або морозива з додаванням горіхів, свіжих ягід і фруктів. Такий коктейль легко засвоюється і добре живить організм, так як містить вітаміни, мікроелементи і білок.
Раджу збагатити раціон фруктами і овочами, вживати менше калорійних і смажених продуктів, віддаючи перевагу легкозасвоюваній їжі.
Щодо харчування на пляжах під час відпочинку - то головне в даному випадку - безпека і гігієна. Так, якщо ви берете на пляж продукти, то вони повинні бути вимиті, зберігатися в чистій упаковці і не швидко псуватися. Потрібно дотримуватися гігієни рук: використовувати вологі серветки, або не торкатися їжі. Також важливо, щоб на їжу не потрапляв пил, бруд, пісок. Тому бажано їсти не на пляжі, а в якомусь спеціально відведеному місці.
Якщо ви щось купуєте на пляжі, то робіть це в дозволених кіосках, місцях, які забезпечуються належними гігієнічними умовами, а не з рук, тому що є ризик отруїтися продуктами, приготованими в домашніх умовах.
Також під рукою завжди повинна бути чиста питна вода для миття фруктів, рук, пиття, щоб не мити руки або продукти морською або річковою водою. Так що головне при харчуванні на пляжі - особиста гігієна і харчова безпека.
Будьте здорові!
Головний лікар КЗ ММР «ЦПМСД №7» О.М.Власова