Мапа порталу

УВАГА! Нозематоз бджіл.

   Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Миколаївській міській раді від 25.03.2024 протокол №3 встановлено обмеження щодо нозематозу бджіл та затверджено Плани заходів щодо ліквідації нозематозу бджіл на території домогосподарств м. Миколаєва у зв’язку із виявленням спор нозем у бджолах.

   Нозематоз - інвазійне захворювання дорослих бджіл, маток і трутнів, викликане мікроспоридіями Nozema apis (Zander), які розвиваються в епітеліальних клітинах середньої і задньої кишки. Хвороба реєструється наприкінці зими і навесні, має характерні клінічні ознаки (рідкі, смердючі фекалії). Улітку хвороба може протікати без клінічних ознак. Бджоли заражаються при поїданні меду і перги, при чищенні комірок, при використанні води, забрудненої спорами ноземи. Розвитку хвороби сприяють: недоброякісний корм (падевий, закислий мед), тривала зимівля у вологому приміщенні, весняні повторні похолодання. У хворих бджіл порушується діяльність кишечнику, вони слабшають і гинуть від виснаження.

   Діагноз на нозематоз установлюють на підставі клінічних ознак хвороби і мікроскопічних досліджень з урахуванням епізоотичної ситуації. Нозематоз необхідно диференціювати від гафніозу, сальмонельозу, колібактеріозу, а також порушень діяльності кишечнику, викликаних недоброякісними кормами або порушенням спокою бджіл під час зимівлі.

   Основою профілактики нозематозу є створення задовільних умов утримання бджіл та їх годівлі у зимовий період, періодичне оновлення сімей, щорічна заміна маток.

   Ветеринарною службою м. Миколаєва щорічно за зверненням громадян проводяться відбори зразків підмору бджіл з пасік міста для подальшого дослідження. Щодо відбору проб підмору бджіл потрібно звертатись в дільничні лікарні ветеринарної медицини районів міста за адресою: вул. Кузнецька 192 (тел. 30-22-96); вул. Погранична 66-а (тел. 47-71-63); вул. Герцена 17 (тел. 42-74-53).

   Громадянам які утримують пасіки слід неухильно виконувати вимоги ІНСТРУКЦІІ «Щодо попередження та ліквідації хвороб бджіл» задля уникнення захворювання бджіл.

 

 

 

Департамент економічного розвитку

Миколаївської міської ради


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: