Мапа порталу

Фінансові шахрайства у кіберпросторі!

Щороку фахівці кіберполіції фіксують тисячі злочинів. Ціллю, а часто і жертвами аферистів, є як пересічні громадяни, так і відомі медійні персони. Найбільш поширені:

Дзвінок з банку

Коли шахраї телефонують в якості нібито представника фінансової установи з метою отримати ваші банківські дані та вкрасти гроші з картки.

Друг у біді

Варіацій цієї схеми багато – «ваш близький у полоні/поліції/лікарні» тощо. Але суть одна: зловмисники відразу шокують жертву повідомленням і просять терміново скинути гроші на картку за їх допомогу у вирішенні питання.

Ви виграли приз

Також, відправити гроші на картку, завдаток або для початку, хоча б проявити якусь активність в інтернеті вас попросять у схожій «схемі» під умовною назвою «Ви виграли приз».

Якщо вам пропонують мільйон доларів, автомобіль або квартиру, безкоштовно або за лайк, репост і так далі, зрозуміло, що так в житті не буває

Фішинг

Одне із найзбитковіших для українців – шахрайство під час онлайн-покупок, зокрема, фішинг.

Схема фішингу часто реалізується на етапі оформлення доставки, коли шахраї направляють жертву на підроблений сайт, який один в один виглядає як справжній.

Фішинг є вкрай розповсюдженим. Ідеться не тільки про сервіси доставки. На жаль, часто підробляють навіть сайти міжнародних благодійних організацій та українських державних установ, які надають соціальну допомогу. Тож, не поспішайте і ретельно перевіряйте саму нібито благодійну установу та її сайт.

Не стати жертвою фінансових кіберзлочинів вам допоможуть наступні поради:

  • здійснюйте онлайн-платежі лише на захищених вебсайтах та використовуйте захищене з’єднання (значок замка біля URL-адреси);
  • перевірте, чи використовує сайт протокол https;
  • пам’ятайте, ваш банк ніколи не попросить вас надати конфіденційну інформацію (чи дані облікового запису в інтернеті) телефоном або через електронну пошту (банк уже має ваші дані);
  • не допускайте ситуації, коли працівник банку намагається зв’язатися з вами в нічний час для негайної ідентифікації;
  • обираючи між загальнодоступною Wi-Fi мережею чи мобільним інтернетом, надайте перевагу останньому;
  • якщо пропозиція здається надто хорошою, аби бути правдою, майте на увазі, що це може бути шахрайством;
  • пам’ятайте про золоте правило «безкоштовного сиру» у мишоловці;
  • слідкуйте за тим, скільки особистої інформації ви розголошуєте в соціальних мережах;
  • пам’ятайте, що зловмисники можуть використовувати ваші дані або дані ваших близьких і знайомих для створення фальшивих профілів;
  • завжди повідомляйте поліцію про фінансові шахрайства.

 image

Чи можна повернути викрадені шахраями гроші

Навіть якщо ви все ж поспішили і ввели свої банківські дані на фішинговий сайт і втратили гроші з картки, перевели завдаток або просто повірили телефонним шахраям і самі відправили гроші – шанс повернути втрачене є.

Тож збережіть листування, зробіть скриншот, і негайно звертайтеся до свого банку та кіберполіції - https://ticket.cyberpolice.gov.ua/ .

Як не стати жертвою шахраїв, а також які актуальні фінансові схеми найнебезпечніші? Відповіді на ці та інші питання ви можете знайти у черговій серії спецпроєкту «Кібербезпека.UA» на сайті кіберполіції - https://cyberpolice.gov.ua/article/finansovi-shaxrajstva-u-kiberprostori---dyvitsya-chergovu-seriyu-proyektu-kiberbezpekaua-6826/

Робимо Україну сильнішою            Працюємо для вас !

 

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: