Мапа порталу

Природа навесні! Збережемо первоцвіти!

   Щороку у весняний період здійснюється незаконна торгівля ранньоквітучими видами рослин, у тому числі занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення, серед яких: підсніжник білосніжний, шафран Гейфеля, білоцвіт весняний, цибуля ведмежа (черемша), горицвіт весняний, конвалія травнева, тощо.
   Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.
  Обсяги незаконного збору та торгівлі цими рослинами, особливо в передсвяткові дні, набирають злочинного характеру.
   Продавати червонокнижні рослини в Україні - заборонено, незалежно від того, вирощені вони в домашніх умовах чи добуті з природних умов.
   Забороняється також і купівля дикорослих рослин у фізичних чи юридичних осіб, які заготовили ці рослини без дозволу. Тобто, коли хтось із громадян придбав букетик підсніжників, заплативши за нього певну суму, то він став порушником закону.
   Торгівля первоцвітами (як продаж так і купівля) є порушеннями законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та правил торгівлі.
   За торгівлю первоцвітами порушників очікує адміністративна відповідальність у формі штрафів та стягнення збитків (в перерахунку на кожну рослину), передбачені статтями 88, 88-1, 159 та 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Пам’ятайте!

Купуючи підсніжники чи інші види первоцвітів, ви підтримуєте варварський, браконьєрський бізнес, формуючи попит. Немає попиту — немає пропозиції.

 

Департаменту економічного розвитку Миколаївської міської ради


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: