Мапа порталу

ЯК "РОЗБЛОКУВАТИ" КОШТИ В БАНКУ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ?

Насамперед зазначимо, що як передбачалося раніше розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану» від 02.03.2022 № 198-р та Законом України «Про внесення зміни до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» від 15.03.2022 № 2129-1Х з метою забезпечення життєдіяльності населення, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України дозволялося фізичним особам здійснювати видаткові операції з рахунків, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби або приватним виконавцем без урахування такого арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом щодо такої особи не перевищувала 100 000 грн.

Таким чином, у фізичних осіб-боржників в умовах воєнного стану була можливість користуватись коштами на рахунках в банках, якщо сума стягнення за виконавчим документом щодо такої фізичної особи не перевищувала вказаного розміру.

Звертаємо увагу, що арешт з коштів на рахунках в банках не знімався, разом з тим, коштами можна було розпоряджатися.

На підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану» від 11.04.2023 № 3048-ІХ (далі - Закон № 3048-ІХ) зазначене тимчасове послаблення перестало діяти, оскільки коштів потребують не тільки боржники, а й ті, кому заборгували, тобто стягувані, через що банками з 06.05.2023 поновлено дію постанов про арешт коштів боржників.

Як зазначено в Законі № 3048-ІХ, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022, фізичні особи-боржники, на кошти яких накладено арешт виконавцем, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови що такий поточний рахунок призначений для здійснення видаткових операцій у встановленому порядку.

У разі накладення арешту на кошти, розміщені на декількох поточних рахунках фізичної особи-боржника в одному банку або на поточних рахунках у різних банках, або за наявності декількох виконавчих проваджень стосовно однієї фізичної особи-боржника для всіх виконавчих проваджень для здійснення видаткових операцій має бути визначений лише один поточний рахунок фізичної особи-боржника в одному банку.

Крім того, на розмір суми, яка не підлягає зверненню стягнення і на яку фізична особа-боржник може здійснювати видаткові операції, не впливає кількість виконавчих проваджень.

Для визначення такого поточного рахунку у банку фізична особа- боржник повинна звернутися до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця, які наклали арешт на кошти, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій, в якій зазначити номер цього поточного рахунку та найменування банку, в якому відкрито такий рахунок.

Заява може бути подана як в паперовій формі (наручно або засобами поштового зв’язку), так і в електронній формі з дотриманням вимог, встановлених Законом України «Про електронні документи та електронний документообіг», згідно з яким для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис.

Відправлення та передавання електронних документів здійснюються автором або посередником в електронній формі за допомогою засобів інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем або шляхом відправлення електронних носіїв, на яких записано цей документ.

Таким чином, певні вимоги до заяви про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій та її форма не передбачені, проте, за загальними правилами можливо також додатково зазначати, зокрема: найменування органу державної виконавчої служби або приватного виконавця, до якого подається заява; прізвище, ім’я та по батькові заявника; місце проживання чи перебування, адреса електронної пошти (за наявності); номер виконавчого провадження в автоматизованій системі виконавчого провадження тощо; дата та підпис.

Звертаємо увагу, що фізична особа-боржник несе відповідальність за правдивість зазначеної у заяві інформації.

Виконавець протягом двох робочих днів з дня отримання відповідної заяви фізичної особи-боржника виносить постанову про визначення поточного рахунку фізичної особи-боржника у банку для здійснення видаткових операцій та невідкладно, не пізніше наступного робочого дня після винесення постанови:

-    надає/надсилає відповідну постанову банку (обслуговуючому банку);

-    перевіряє наявність інших виконавчих проваджень, відкритих стосовно фізичної особи-боржника, та, у разі якщо стосовно фізичної особи-боржника відкриті інші виконавчі провадження, одночасно надає/надсилає відповідну постанову до органів державної виконавчої служби або приватному виконавцю, які здійснюють примусове виконання у таких виконавчих провадженнях. У такому разі поточний рахунок, зазначений у відповідній постанові, вважається визначеним для здійснення видаткових операцій і в межах таких виконавчих проваджень.

Зупинення вчинення виконавчих дій або зупинення виконавчого провадження не є підставою для відмови у визначенні поточного рахунку для здійснення видаткових операцій.

У разі надходження від виконавця постанови про визначення поточного рахунку фізичної особи-боржника для здійснення видаткових операцій банк за визначеним у постанові рахунком здійснює видаткові операції на суму коштів у встановленому розмірі, тобто звернення стягнення у межах цього розміру на такому рахунку не буде здійснюватися.

На підставі викладеного, звертаємо увагу, що арешт з коштів не знімається, разом з тим, після визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій фізичні особи-боржники, кошти яких арештовано, зможуть користуватися щомісяця сумою до двох розмірів мінімальних заробітних плат (станом на 01.01.2023 - 13 400 грн), а залишок коштів, що буде накопичуватися на рахунку в банку, можливо звертати на користь стягувачів.

Додатково роз’яснюємо, що порядок та підстави для зняття арешту з коштів передбачені статтею 59 Закону України «Про виконавче провадження».

Так, підставами для зняття виконавцем арешту з коштів боржника є, зокрема:

-    надходження на рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця суми коштів, стягнутих з боржника, необхідної для задоволення вимог усіх стягувачів, стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів, накладених на боржника;

-    погашення заборгованості зі сплати періодичних платежів, якщо виконання рішення може бути забезпечено в інший спосіб, ніж звернення стягнення на майно боржника.

-        всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду.

З питання виконання виконавчих документів про стягнення коштів з боржників які проживають на території Центрального району м. Миколаєва необхідно звертатись до Центрального відділу державної виконавчої служби у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) за адресою: м. Миколаїв, вул. Артилерійська, 18 (5 поверх), тел. (0512) 377384, e-mail: [email protected]


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: