Мапа порталу

Фахівцям комунальних закладів Миколаєва провели тренінг щодо мінної безпеки

Не  підходь! Не чіпай! Та навіть не фотографуй! Такі прості правила можуть врятувати життя при зустрічі з вибухонебезпечними та підозрілими предметами.

Про це сьогодні казали під час навчань для фахівців комунальних закладів, співробітників міської ради. Тренінг з мінної безпеки  проводили представники міжнародної гуманітарної організації The HALO Trust.

The HALO Trust давно займається розмінуванням, тому дуже добре знає свого ворога.

- З 2014 року в нашій країні йде війна. Дуже багато територій, сіл, міст, полів, лісів забруднені вибухонебезпечними предметами, - сказав фахівець  The HALO Trust Олександр Сидько. – За статистикою на 2020 рік більше 7 тисяч постраждалих було саме від мін, тобто 19 постраждалих щодня.

На жаль, вибухонебезпечні предмети стали нашою реальністю. Та їх кількість збільшується через ракетні та бомбові удари, атаки дронів, які здійснюють російських терористів. Небезпечними є навіть боєприпаси, що, на перший погляд, вже розірвалися.

Фахівець розповів про алгоритм дій, який потрібно виконувати при зустрічі з вибухонебезпечними предметами. Він складається з кілька простих дій:

1.  Зупиніться.

2. Не торкайтесь.

3. Відійдіть на безпечну відстань. За словами фахівців, безпечною може бути дистанція, коли не бачиш не тільки сам предмет, а й місце його розташування.

4. Попередьте оточення.

5. Зателефонуйте 101.

6. Маркуйте лише на безпечній відстані.

 Відзначимо, що такі небезпечні предмети можуть бути сховані навіть в дитячих іграшках. Олександр Сидько попереджає: діти мають гратися власними іграшками чи іграшками друзів. Категорично забороняється використовувати незнайомі іграшки, що просто лежать на землі чи в іншому місці. Сьогодні вони можуть нести смертельну небезпеку.

До речі, вже фіксувалися випадки, коли набої були сховані у плюшевому ведмедику. Така знахідка була знайдена на одній зі станцій метро Києва. Тоді уважні перехожі викликали відповідні служби і все обійшлося.

Фахівці також застерігають: вибухонебезпечні чи підозрілі предмети не тільки не можна чіпати. Забороняється й робити їх світлини, адже при фотографуванні можна наступити на ще один такий предмет – міни рідко встановлюються поодинці, а якщо мова йде про касетні снаряди, то вони запускаються десятками та навіть сотнями.

У разі, якщо подорожуєш, необхідно дотримуватися такого алгоритму:

-  Обирайте дороги з асфальтовим/бетонним покриттям

- Завжди будьте уважними та дивіться під ноги.

- Уникайте невідомих територій.

- Завжди дотримуйтесь основних правил безпеки.

- Проінформуйте рідних та друзів.

- Запитайте ДСНС чи місцеву владу. Вони мають повідомити, наскільки безпечною територія є для пересування.

 

IMAGE FOLDER (/files/2023/March2023/280323)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: