Мапа порталу

Підбили підсумки громадського обговорення щодо перейменування міських топонімів

З метою врахування думки мешканців міста Миколаєва у період з 24 квітня по 24 червня 2024 року в м. Миколаєві відбувались громадські обговорення щодо найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших об’єктів топоніміки, розташованих на території Миколаївської міської територіальної громади.

Підставами для проведення цих обговорень стали вимоги:

  • Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії»;
  • постанови Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989 «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій»;
  • рішення Миколаївської міської ради від 27.04.2023 № 18/40 «Про затвердження Положення про найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва»;
  • рішення Миколаївської міської ради від 28.03.2024 № 30/10 «Про затвердження Положення про електронні консультації та опитування в місті Миколаєві»;
  • розпорядження першого заступника міського голови від 18.04.2024 № 79р «Про організацію проведення громадських обговорень щодо найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території Миколаївської міської територіальної громади».

Перелік із 189 топонімів, котрі виносились на обговорення, був сформований  враховуючи пропозиції громадськості та комісії з питань найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території м. Миколаєва.  

Обговорення з громадськістю питань перейменування топонімів, розміщених на території Миколаївської міської територіальної громади, визначених для перейменування,  було проведене шляхом:

  • електронного опитування на платформі e-DEM;
  • голосування у туристично-інформаційному центрі Миколаївської міської ради;
  • подання пропозицій щодо перейменування на адресу електронної пошти [email protected].

В електронному опитуванні на платформі e-DEM взяли участь 2575 громадян, які віддали свої голоси за перейменування 189 топонімів.

Результати голосування за підсумками участі в електронному опитуванні

У консультації (обговоренні) на цій самій платформі взяли участь 75 осіб, які надали свої пропозиції (124 коментування) щодо перейменування 17 топонімів.

Результати консультації (обговорення)  

Шляхом голосування у туристично-інформаційному центрі взяли участь в обговоренні 99 осіб, які проголосували за 73 топоніми, віддавши за них 251 голос. Дві картки для голосування виявились зіпсованими, тому не враховані під час підрахунку голосів.

Результати голосування у туристично-інформаційному центрі

На запропоновану для обговорення електронну пошту надійшло 12 пропозицій щодо 12 топонімів від 7 суб’єктів опитування.

Узагальнені результати пропозицій, що надійшли на електронну пошту

З докладними результатами, які враховують підрахунок усіх видів обговорення, можна ознайомитись за посиланням


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: