Мапа порталу

Виконавчий комітет Миколаївської міської ради доводить до відома всіх суб'єктів господарювання,  які здійснюють торгівлю продовольчими товарами інформацію щодо формування цін

Продовольчі товари

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.10.2007 №1222 «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари»,
з урахуванням останніх змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 09.02.2011 №168.

Затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари

Визначено:

  • механізм декларування суб’єктами господарювання зміни оптово-відпускних цін на:
    • борошно пшеничне вищого, першого, другого сорту;
    • борошно житнє обдирне;
    • крупи гречані;
    • яловичину, свинину, м'ясо птиці (тушка), ковбасні вироби варені, крім вищого сорту;
    • молоко коров'яче питне (пастеризоване, фасоване  у  плівку);
    • сир кисломолочний з вмістом жиру до 9 %;
    • сметану з вмістом жиру до 20 %;
    • масло вершкове з вмістом жиру до 72,5 %;
    • яйця курячі;
    • цукор-пісок;
    • олію соняшникову.
  • декларуванню підлягають зміни оптово-відпускних цін на вищевказані продовольчі товари, коли такі ціни збільшуються протягом місяця більш як на 1%;
  • перелік документів, які подають суб’єкти господарювання, у разі зміни їх оптово-відпускних цін.

Розпорядження голови Миколаївської облдержадміністрації                              від 16.05.2011 №143-р «Про введення регулювання оптово- відпускних цін на окремі види продовольчих товарів і встановлення граничних рівнів рентабельності пакування (фасування) продовольчих товарів

 

Введено регулювання оптово - відпускних цін на окремі види продовольчих товарів і встановлення граничних рівнів рентабельності пакування (фасування) продовольчих товарів

  • Введено регулювання оптово - відпускних цін на:
    • борошно пшеничне вищого, першого, другого сорту;
    • борошно житнє обдирне;
    • крупи гречані;
    • яловичину, свинину, м'ясо птиці (тушка), ковбасні вироби варені, крім вищого сорту;
    • молоко коров'яче питне (пастеризоване, фасоване  у  плівку);
    • сир кисломолочний з вмістом жиру до 9 %;
    • сметану з вмістом жиру до 20 %;
    • масло вершкове з вмістом жиру до 72,5 %;
    • яйця курячі;
    • цукор-пісок;
    • олію соняшникову

шляхом декларування їх змін.

  •  Встановлено граничні рівні рентабельності пакування (фасування) продовольчих товарів, щодо яких запроваджено державне регулювання цін, без урахування вартості сировини в розмірі 10%.

 Постанова Кабінету Міністрів України від 17.04.2008 №373 «Про затвердження Порядку формування цін на продовольчі товари , щодо яких запроваджено державне регулювання»

Встановлення Порядку формування цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання

Затверджено:

  • Порядок декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання.

Наказ Міністерства економіки України від 13.08.2008 №341 «Про затвердження форми декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання, та Інструкції про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання».

Декларування оптових цін на продовольчі товари

Затверджено:

  • форму декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання;
  • Інструкцію про заповнення і застосування декларації про оптову ціну на продовольчі товари, щодо яких запроваджено державне регулювання.

Розпорядження голови Миколаївської облдержадміністрації                              від 12.04.2011 №101-р «Про встановлення граничних торговельних надбавок на окремі продовольчі товари».

 

Встановлення граничних торговельних надбавок до оптової ціни виробника (митної вартості)

Встановлено:

  • граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника (митної вартості) на:
    • борошно;
    • хліб;
    • макаронні вироби;
    • крупи;
    • цукор;
    • м'ясо яловичини, свинини, птиці;
    • ковбасні вироби варені;
    • молоко;
    • сир;
    • сметану;
    • масло вершкове;
    • олію соняшникову;
    • яйця курячі

в розмірі 15% без урахування витрат на їх транспортування у міжміському сполученні;

  • граничну постачальницько-збутову надбавку в розмірі 5% (для суб’єктів господарювання, що здійснюють оптову торгівлю).

Лист Міністерства економіки України від 13.08.2010
№3804 -25/416.

Роз’яснення щодо формування роздрібної ціни

Роздрібна ціна одиниці продовольчого товару, щодо цін на який запроваджено державне регулювання, визначається суб’єктом господарювання, що здійснює реалізацію такого товару через роздрібну торговельну мережу, за формулою:
Цр = Цв + Нпз + Нтр + То + Тр,
де
Цр -    роздрібна ціна;
Цв -  ціна виробника, встановлена виробником-резидентом, або митна вартість      визначена імпортером продовольчого товару;
Нпз – постачальницько-збутова надбавка в межах граничного розміру;
Нтр – торговельна (роздрібна) надбавка в межах граничного розміру;
То –  транспортні витрати в міжміському сполученні при продажу (реалізації)  під час надходження від виробника (імпортера) на відповідний товарний ринок;
Тр –  транспортні витрати в міжміському сполученні для продажу (реалізації) через роздрібну торговельну мережу.

Хліб та хлібобулочні вироби

Розпорядження голови Миколаївської облдержадміністрації від 05.04.2011№89-р «Про встановлення граничного рівня рентабельності виробництва хліба.

Встановлення граничного рівня рентабельності виробництва хліба

Встановлено:

  • граничний рівень рентабельності виробництва хліба вагою більш як 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода), без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів, а також хліба і хлібобулочних виробів для діабетиків у розмірі 5 %.

Розпорядження голови Миколаївської облдержадміністрації від 04.04.2011№87-р «Про встановлення граничного рівня рентабельності виробництва борошна.

Встановлення граничного рівня рентабельності виробництва борошна

Встановлено:

  • граничний рівень рентабельності виробництва борошна пшеничного вищого, першого і другого сорту, борошна житнього обдирного в розмірі 5 %.

Продукція громадського харчування

Розпорядження голови Миколаївської облдержадміністрації від 29.04.2009 №155-р «Про встановлення граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах».

Встановлення граничних торговельних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах.

Встановлено:

  • граничні торговельні надбавки (націнки) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, у таких розмірах:
  • націнка на сировину та продукти для приготування продукції власного виробництва – 50 % до ціни придбання;
  •   надбавка на закупівельні товари (готова до споживання продукція галузей харчової промисловості та сільського господарства, що використовується для подальшого перепродажу споживачам без видозмінення (порціювання, нарізання, додаткового оформлення) – 15 % до ціни придбання.

 

Застосування економічних та фінансових (штрафних) санкцій за порушення державної дисципліни цін

Відповідно до ст.14  Закону України «Про ціни та ціноутворення» вся необґрунтовано одержана підприємством, організацією сума виручки в результаті порушення державної дисципліни цін підлягає вилученню в доход відповідного бюджету залежно від підпорядкованості підприємства, організації. Крім того, в позабюджетні фонди місцевих Рад  стягується штраф у двократному розмірі необґрунтовано одержаної суми виручки.

Особи, винні в порушенні порядку встановлення та застосування цін і тарифів, притягуються до адміністративної або кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст. 165-2 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів, а також знижок, націнок, доплат до них – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне із правопорушень цієї статті, - тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів громадян.

 


ОНОВЛЕНО 30.10.2013

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: