Мапа порталу

У Миколаївській міській раді відбулася зустріч щодо реалізації проекту концесії Спеціалізованого морського порту «Ольвія»

У четвер, 7 лютого, в Миколаївській міській раді відбулася зустріч щодо реалізації проекту концесії Спеціалізованого морського порту «Ольвія», у якій взяли участь мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, заступник Міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Віктор Довгань, голова Проектного офісу з питань державно-приватного партнерства в інфраструктурі «SPILNO» Тарас Бойчук, перший заступник міського голови Володимир Криленко, заступник міського голови Юрій Андрієнко, в.о. директора ДП «СК «Ольвія» Руслан Олійник, заступник начальника філії «Октябрьск» ДП АМПУ Володимир Жильников, заступник голови робочої групи з розгляду питання та прийняття рішення щодо участі територіальної громади міста Миколаєва в конкурсі з передачі в концесію майна ДП «СК «Ольвія» Едуард Волошинович, член даної робочої групи Петро Мойсол, член робочої групи з підвищення ефективності взаємовідносин підприємств морегосподарського комплексу з громадою Миколаєва Валерій Гончаренко, начальник управління транспортного комплексу, зв’язку та телекомунікацій міської ради Дмитро Попов, директор департаменту економічного розвитку міської ради Тетяна Шуліченко.

Сторони обговорили актуальні питання реалізації проекту концесії та  окреслили подальші кроки щодо налагодження ефективної співпраці Міністерства інфраструктури України та Миколаївської міської ради.

Представники Міністерства інфраструктури поінформували, що на даний час триває формування конкурсної комісії, а після затвердження її складу почнеться робота над тендерною документацією. За пропозицією міської влади представник нашого міста увійде до цього органу. У рамках роботи конкурсної комісії буде розглянуто ініціативу робочої групи щодо доповнення конкурсних умов такими пунктами, як реалізація інфраструктурних проектів на території Корабельного району, обов’язкове працевлаштування співробітників порту, реалізація екологічних програм.

Втім, за словами Тараса Бойчука, перелічені питання не залишаться поза увагою, адже проблемні моменти неодноразово обговорювалися під час робочих нарад за участі мера Миколаєва Олександра Сєнкевича.

-  Перш за все, від реалізації проекту в міський бюджет надійде платіж у розмірі 5% (2,5 млн доларів). Також можливі додаткові платежі. Головне, щоб ці кошти були направлені на вирішення проблем транспортної інфраструктури. Більше того, були побажання щодо додаткових робочих місць, - від цього теж місто отримає надходження. Орендуватиметься земля, навантаження з точки зору плати за землю буде втричі більшим. Всі ці питання знайшли своє відображення в техніко-економічному обґрунтуванні, - відзначив Тарас Бойчук. – Хочу вас запевнити, що проект не зможе отримати погодження, якщо він порушуватиме права громади Миколаєва. У цьому є повна підтримка з боку Міністра інфраструктури України.   

Міський голова Олександр Сєнкевич нагадав, що міська влада створила робочу групу, представники якої розглядали питання участі територіальної громади Миколаєва у конкурсі з передачі в концесію майна ДП «СК «Ольвія».

Робоча група вважає доцільною участь територіальної громади м.Миколаєва в конкурсі з передачі в концесію майна ДП «СК «Ольвія»

- Ми не проти концесії. Розуміємо, що держава та муніципалітети не є найефективнішими власниками, - сказав мер Миколаєва. - Та громадськість і експерти міста ставлять питання: чи можемо ми стати учасниками концесії, на яких умовах, чи можемо бути співвласниками порту, як це працює за кордоном, та отримувати дивіденти. Річ не в тому, що хтось хоче чимось управляти. Питання у нас одне - що це дасть місту? - відзначив міський голова. - Так, сьогодні є робочі місця, проте і негативний вплив на інфраструктуру. Нам потрібно всі ці питання вирішувати.

За словами представників Міністерства, конкурс буде відкритим, тож підприємства будь-якої організаційно-правової форми зможуть взяти у ньому участь. Зацікавленість у проекті концесії ДП "СК "Ольвія" виявили вже біля 25 світових компаній.

- Ми за те, щоб місто отримувало максимальну користь від цього порту: віддача має бути як соціальна, так і екологічна, інфраструктурна. Я підтримую міського голову в цьому питанні: дуже сумно, коли всі доходи від порту осідають не в Миколаєві. Адже саме городяни страждають від фур, перевалки насипних вантажів тощо. Треба за допомоги представника конкурсної комісії від Миколаєва так виписати конкурсні умови, щоб місто дійсно отримало максимально позитивний результат, - підкреслив Віктор Довгань.

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

 

IMAGE FOLDER (/files/2019/2_2019/07022019_9)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: