Мапа порталу

Адміністрація Центрального району привітала з 90-річним ювілеєм кандидата педагогічних наук, професора МНУ ім. В.О. Сухомлинського, Почесного громадянина міста Миколаєва, полковника запасу Грицая Ю.О.

3 серпня 2015 року свій  90 - річний ювілей відзначав житель Центрального району, учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни, Почесний громадянин міста Миколаєва, людина із значними досягненнями та неабияким бойовим, трудовим і життєвим досвідом -  Грицай Юрій Олександрович.

Голова адміністрації  Центрального району Волков І.В.,  заступники голови адміністрації  Чайка Лілія Леонідівна, Власенко В.І. та голова ради ветеранів Центрального району Надточій Тамара Кузьмівна привітали ювіляра з цією знаменною подією. В теплій та щирій обстановці гості  поспілкувалися з ветераном. Ювіляр розповів про свій життєвий шлях, про те, як воював під час Великої Вітчизняної війни та працював після її закінчення. Голова адміністрації побажав ювіляру міцного здоров’я, радості,  щастя на многії літа на радість рідним, довгих років життя в такому ж оптимістичному настрої і вручив ювіляру квіти, цінні подарунки  та вітальний адрес.

 Народився ветеран в 1925 році в Ростовській області, де і пройшло його раннє дитинство.

В армію Юрій Олександрович потрапив,   коли йому ще не було навіть 18-ти років. Під час бойових навчань відзначився влучністю пострілів. Після чого був зарахований до 83-ї Червонопрапорної бригади морської піхоти, в складі якої захищав Малу землю. Закінчив Червонопрапорне військово-політичне училище                         ім. Ф.Енгельса. Після закінчення училища потрапив у артилерійську винищувальну протитанкову бригаду. Був комсоргом, пройшов пів-Європи (визволяв Болгарію, Румунію, Угорщина, Австрію).  Нагороджений 3 орденами Червоної Зірки, орденом Вітчизняної війни ІІ ступеня, орденом «Знак Пошани», медаллю «За відвагу» та іншими медалями. Після війни пройшов курси в м. Одесі та отримав завдання виступити перед самим Георгієм Жуковим з доповіддю про роботу комсомольських організацій в бойових умовах. Доповідь сподобалася і його відрядили до щойно створеного Суворовського училища. Тут, в Одесі, Юрій Грицай закінчив істфак університету ім. І.Мечникова.

Після звільнення в запас він  розпочав нову сторінку свого життя на педагогічній ниві. Багато років він віддав самовідданій педагогічній праці – від керівника  ряду шкіл (ЗОШ №26, ЗОШ №38 (сьогодні це відомий всім Муніципальний колегіум),  школа-інтернат №1 (нині - Вище училище фізкультури), ЗОШ №10 ) до завідувача міським управлінням освіти.  

У 1974 році Юрій Грицай  захистив кандидатську дисертацію та перейшов на роботу до Миколаївського державного педагогічного інституту. Тут він був старшим викладачем, завідувачем кафедри, а потім став деканом факультету фізичного виховання. Разом зі студентами будував спорткомплекс факультету безпосередньо на території інституту. Був проректором з наукової роботи.

Зараз, незважаючи на вік, професор Грицай продовжує працювати на кафедрі теорії та методики фізвиховання та здоров'я людини. Під час своєї педагогічної роботи він «виховав» велику кількість висококваліфікованих кандидатів та докторів наук і видав понад 200 статей та наукових робіт.

Більше 20 років він очолює ветеранську організацію університету, піклується про ветеранів, проводить значну роботу з патріотичного виховання молоді.

Непроста доля випала на життя Юрія Олександровича. Але він з гідністю пройшов усі випробування  і став прикладом для наслідування як для своїх нинішніх вихованців, так і для декількох поколінь миколаївської молоді.

 

IMAGE FOLDER (/files/News/grizay)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: