Мапа порталу

«Безпечне місто» - для миколаївців

Систему відеоспостереження «Безпечне місто» у Миколаєві було запроваджено в 2015 році. Протягом двох років на вулицях міста встановлено понад 50 відеокамер, три з них – з функцією розпізнавання автомобільних номерів, покращено якісні показники обладнання.

У 2017 році підключені й почали активно самостійно працювати 4 робочих місця в ГУ Національної поліції України в Миколаївській області, одне робоче місце в патрульній поліції Миколаївській області. Час зберігання архіву з 7 діб доведено до 25.

За допомогою системи здійснюється моніторинг місць масового перебування громадян, фіксація порушень правил дорожнього руху, аналіз ДТП, допомога при оперативних слідчих діях, аналіз ситуації на дорогах міста, успішна інтеграція автономних об'єктів єдиної системи.

Депутати Миколаївської міської ради підкреслюють важливість подальшого розвитку системи та активно вносять пропозиції щодо вдосконалення її функціонування, підтримують відповідні рішення на сесіях.

Так, на 2018 рік в міському бюджеті передбачено 3 млн грн на розширення мережі камер, вдосконалення функціонала системи. На перше півріччя заплановано встановлення по місту близько 50 камер відповідно до рекомендацій, наданих поліцією та за результатами експлуатації системи.

Особлива увага приділятиметься якості обладнання, розширенню аналітичного функціонала системи, як то автоматичне розпізнавання номерів, облич, можливість взаємодії на загальнодержавному рівні з системами Національної поліції.

В результаті комплексної роботи Миколаївської міської ради щодо вдосконалення системи відеоспостереження та тісної співпраці з правоохоронними органами миколаївці зможуть спокійно почувати себе на вулицях рідного міста у будь-який час доби. Серед очікуваних результатів - зменшення кількості правопорушень на дорогах, можливість оперативно розкривати як дрібні, так і важкі злочини.

Так, у п’ятницю, 16 лютого, патрульна поліція Миколаївської області та КП «Міський інформаційно-обчислювальний центр» для налагодження технічних моментів провели спільне профілактичне відпрацювання порушень водіями Правил дорожнього руху на Проспекті Героїв України.

Раніше взаємодія з правоохоронцями полягала у наданні записів з міської системи відеоспостереження, що стосувалися вже встановленого факту правопорушення, як то дорожньо-транспортна пригода, викрадення автівки тощо. 16 лютого провели перше відпрацювання можливості спільних операцій з профілактики правопорушень у режимі реального часу. У ході «операції»  патрульна поліція слідкувала за дотриманням водіями Правил дорожнього руху, а саме заборони зупинки/стоянки ближче 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів. Такі ситуації можуть стати причиною ДТП, створюють незручності для пасажирів громадського транспорту.

Як це працює: до однієї з камер системи «Безпечне місто» здійснюється підключення у режимі онлайн, при цьому екіпаж патрульної поліції знаходиться за кілька сотень метрів від місця спостереження та слідкує за ситуацією на екрані ноутбуку. Правоохоронці перебували біля парку «Перемоги», а камера давала чітку картину всього, що відбувається на зупинці «Шкільна» по Проспекту Героїв України. Програмне забезпечення дозволяє оперативно визначити номер машини, запис подій зберігається та може бути наданий на вимогу.

-     Після фіксації правопорушення зупиняємо автівку, спілкуємося з водієм та перевіряємо наявність документів. Проводиться профілактична бесіда стосовно заборони зупинки ближче 30 метрів від зупинки громадського транспорту, - розповідають патрульні. - Протягом години відпрацювання зупинили 6 транспортних засобів, при чому в одного з водіїв виявили відсутність посвідчення водія, складено Постанову за ст. 126, ч. 1, що передбачає штраф 425 грн.

Слід відзначити, що всі водії з розумінням ставилися до ситуації, співпрацювали з патрульними, обіцяли уважніше ставитися до дотримання ПДД та бути відповідальними учасниками дорожнього руху.

Такі профілактичні відпрацювання з використанням можливостей системи міського відеоспостереження у Миколаєві будуть проводитися регулярно, при чому щоразу у різних локаціях. Городяни мають почуватися безпечно та комфортно на вулицях рідного міста.

Раніше:

Столичний досвід для Миколаєва: як буде розвиватися система «Безпечне місто»

Миколаївська міська рада визначила пріоритети бюджету міста на 2018 рік

 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/16022018)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: