Мапа порталу

Столичний досвід для Миколаєва: як буде розвиватися система «Безпечне місто»

За ініціативи в.о. міського голови-секретаря міської ради Тетяни Казакової начальник управління інформаційної політики та зовнішніх відносин департаменту міського голови Микита Козиренко побував з робочим візитом у Києві та ознайомився з досвідом щодо створення умов для безпеки міського середовища в рамках програми «Безпечна столиця».

Днями керівник управління з робочим візитом відвідав міський дата-центр столиці, створений для обробки інформації і управління системою безпеки. Співробітники дата-центру презентували систему відеоспостереження з ємністю дискового масиву в 3,36 петабайт.
- Цього достатньо, щоб обробляти інформацію з 11 тисяч камер, - повідомляють фахівці. - При цьому дані будуть зберігатися протягом двох тижнів. При необхідності потужності можна збільшити. Мережа відеоспостереження ізольована, без виходу в інтернет, тому вірусні атаки їй не страшні.
Програма «Безпечна столиця» стартувала в 2016 році, на даний час в Києві встановлено 5149 відеокамер з функцією розпізнавання осіб і автомобільних знаків, інформація надходить і обробляється в міському дата-центрі, її активно використовують правоохоронні органи. Більше того, у Національної поліції в Києві є можливість самостійно відстежувати ситуацію в сфері безпеки міста за допомогою виведеної відеостіни, таке ж обладнання є і у патрульної поліції. У 2018 році міська влада планує встановити ще 2-3 тисячі камер відеоспостереження. 195 камер з функцією розпізнавання осіб буде змонтовано на станціях метрополітену.
Досвід функціонування сучасної системи відеоспостереження в столиці України буде застосований для розширення міської програми «Безпечне місто» в Миколаєві.
На даний час в нашому місті працює 51 камера відеоспостереження, з них 3 камери - з функцією розпізнавання автомобільних номерів. Інформація надходить на сервер, розташований в будівлі міської ради. У 2017 році підключені і почали активно самостійно працювати 4 робочих місця в ГУ Національної поліції України в Миколаївській області, одне робоче місце в патрульній поліції Миколаївській області.
Робота системи «Безпечне місто» сьогодні - це моніторинг місць масового перебування громадян, фіксація порушень правил дорожнього руху, аналіз ДТП, допомога при оперативних слідчих діях, аналіз ситуації на дорогах міста, успішна інтеграція автономних об'єктів єдиної системи.
У 2018 року місто планує подвоїти кількість камер відеоспостереження, в бюджеті Миколаєва на ці цілі передбачено 3 млн грн.

Крім того, як повідомив Микита Козиренко, за результатами переговорів з київськими фахівцями досягнута домовленість про безкоштовне впровадження в Миколаєві пілотного проекту відеоспостереження з функцією детекції осіб. Кілька сучасних камер будуть встановлені в будівлі міської ради, щоб на практиці відпрацювати технічні питання.
Також обговорюється можливість створення міського дата-центру для управління системою відеоспостереження і координації дій правоохоронних органів у напрямку посилення безпеки міського середовища.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/datacenter)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: