Мапа порталу

Херсонська та Миколаївська міські ради обмінялися досвідом в сфері благоустрою міста

В Миколаєві розроблятиметься проект положення стосовно організації та проведення контролю за правилами благоустрою міста та продовжиться робота проекту «Відкрите місто».

У середу, 25 жовтня, в засіданні круглого столу на тему: «Удосконалення контролю за додержанням правил благоустрою на території міста Миколаєва» взяли участь голова Громадської ради при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, депутати Херсонської міської ради, представники Експертно—громадської ради та Громадської ради ринку нерухомості ММР, виконавчі органи ММР та підприємці міста.

image

До участі в засіданні круглого столу долучилися депутати ММР Владислав Єнтін, Олександр Рєпін, Олексій Лєпішев.

imageВиконуюча обов’язки Миколаївського міського голови-секретар Миколаївської міської ради Тетяна Казакова на початку засідання зазначила, що очікує реальної роботи після засідання круглого столу, та звернулася до учасників заходу:

«Ви повинні переглянути все, що є зараз, та чи відповідає законодавству України. Нам необхідно перейняти досвід як європейський, так і всеукраїнський. Рішення цього круглого столу повинні пройти всі постійні депутатські комісії міської ради, розглядатися на засіданнях виконкому та сесії міськради. Потім всі прийняті рішення повинні бути відображені в положеннях… Моя задача – дотримуватися цього порядку та відслідковувати організаційні дотримання порядку у всіх проектах рішень, які виноситимуться на розгляд сесії міськради».

Представник Громадської ради при Державній регуляторній службі України Валерій Вєтров під час свого виступу розповів про серйозні недоліки в процедурі благоустрою територій міста для підприємців: 

«Ми почали отримувати багато скарг від підприємців та зрозуміли, що порядок проведення контролю за благоустроєм міста нічим не відрегульований на центральному та місцевих рівнях, тобто є неефективним. По-перше ані підприємці, ані мешканці не знають порядку, який існує, тому є неможливим його дотримання. Підприємці можуть забезпечувати благоустрій міста, тому що саме вони роблять свій внесок до благоустрою міста. Необхідно створити стимул та ті умови, які дозволять бізнесу розвиватися».

Валерій Вєтров впевнений, для того щоб отримати дозвіл на благоустрій території, людина повинна звертатися не до ЦНАПу, а до «Миколаївгазу», «Миколаївоблтеплоенерго» та інші відомства, що говорить про недопрацьовану процедуру та прогалину в законодавстві, таким чином, люди вимушені порушувати законодавство про адмінпослуги. Крім того результатом цього у підприємців зникає бажання займатися благоустроєм території. Тому Валерій Вєтров дійшов до висновку, що необхідно вносити зміни до адмінкодексу та доопрацювання типового порядку, який регламентуватиме процедури з благоустрою міста у правовому полі.

Обговорюючи розвиток законодавства з зазначеного питання, голова Громадської ради при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Павло Міхайліді розповів, що громадською радою вже був розроблений документ нормативно-правового акту щодо благоустрою територій, який незабаром буде запропоновано міністерству з метою його реалізації в Україні. До того ж виникла ще одна ідея створення системи громадського контролю, що є зв’язком між громадою та владою.

image

image

image

Представник постійної комісії з питань ЖКГ, благоустрою, енергозбереження та інженерної інфраструктури Херсонської міської ради Лариса Леонова під час своєї презентації зробила свої пропозиції щодо вдосконалення контролю у сфері благоустрою, серед яких: зменшення корупції шляхом прозорого обговорення та приведення місцевих норм у відповідність з європейським законодавством; опублікування всіх норм щодо благоустрою на одному сайті зі зручним доступом; правомірні та зрозумілі дії представників контролю у сфері благоустрою; спрощення процедури; відстеження сигналів громадськості про порушення за законом; встановити більш жорсткіші правила  щодо чистоти на прилеглих територіях.

image

Депутат ММР Олексій Лєпішев звернувся до доповідача з зауваженням, що питання відповідальності ЖЕКів та ОСББ, які повинні відповідати за стан прилеглих територій, залишається не обговореним, та додав:

«Я вважаю, що бізнесу ні в якому аспекті взагалі неможна заважати, тому що малий та середній бізнес зараз виживає. Адже бізнес надає змогу працювати мешканцям міста та сплачують податки».

Лариса Леонова відповіла, що «крупний бізнес в Херсоні був ініціатором того, щоб за благоустрій вони відповідали самі».

Депутат ММР Владислав Єнтін запропонував колегам продовжити та доопрацювати програму, яка була розпочата департаментом ЖКГ ММР щодо електронної схеми плану території:

«Наприклад, коли є об’єкт з прилеглою територіє, яку треба доглядати, та якщо вона не доглядається, департамент ЖКГ стягує штраф з виконавця. Ми повинні чітко розуміти, де закінчується та розпочинається територія, яку треба доглядати».

image

image

 

image

На завершення засідання круглого столу було вирішено реалізувати наступні питання:

- підготувати методичні рекомендації, які будуть чітко розділяти правила та норми поведінки в сфері благоустрою на території міста Миколаєва;

- розробити проект положення стосовно організації та проведення контролю за правилами благоустрою міста;

- впровадити електронний сервіс, завдяки якому кожен мешканець міста матиме змогу сфотографувати на мобільний телефон проблеми благоустрою і надсилати для обліку міської інтерактивної карти міста для опрацювання міськими відповідними службами (програма «Відкрите місто»);

- доопрацювати зміни до адмінкодексу та типового порядку, який регламентуватиме процедури з благоустрою міста у правовому полі;

- закінчити роботу підготовки змін рішення міськради з питання відрахування забудовнику на розвиток інфраструктури, дозволити їм використовувати ці кошти на благоустрій або розвиток інфраструктури поряд з їхнім об’єктом;

- вирішити питання стосовно формування громадської ради, яка об`єднає представників міського бізнесу (сфера ЖКГ) для організації конструктивної взаємодії між ними (до складу громадської ради може увійти кожен бажаючий);

- підготувати звернення до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України та Державної служби України з пропозицією створити робочу групу щодо внесення відповідних змін (до цього питання будуть залучені Павло Міхайліді та Валерій Вєтров).

 

 

Інформація управління апарату ММР  


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: