Мапа порталу

Суха трава і листя. Чому їх не можна спалювати?

Восени у нас прийнято спалювати опале листя, навесні - торішню траву. В пік весняного і осіннього спалювань, повітря в містах стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Невже так і має бути?

Чим шкідливе спалювання опалого листя і сухої трави?

Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко надають цьому ваги. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітрі вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин. На присадибних ділянках рослини нерідко окроплюють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окроплюємо від колорадського жука.

Прибирання листя давно вже стало символом осені в місті. Це трудомістка робота, яку протягом десятиліть з роки в рік роблять садово – паркові служби, двірники, городяни. Згідно Правил утримання територій, якими керуються працівники ЖЕКів, та які прибирають все, в тому числі і листя. У адміністрації Центрального району Миколаївської міської ради на даний час основний напрямок – двірник збирає листя біля сміттєвого баку, і все це збирається за дорученням адміністрації району підрядною організацією ТОВ «КАРС КЛІНІНГ» за допомогою патрульних машин і вивозиться на полігон, де воно перегниває.

Шановні городяни, починаючи боротьбу із спалюванням листя у своєму населеному пункті Ви повинні знати, що Закон у будь – якому разі на Вашій стороні, по всій Україні встановлено штрафи за незаконне спалювання таких біологічних решток.

Адміністрація Центрального району


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: