Мапа порталу

Юрій Гранатуров на зустрічі з експертами проекту ЄС: «В умовах проведення тендерних процедур якість повинна бути не менш важливим чинником, ніж ціна»

8 липня міський голова Юрій Гранатуров провів робочу зустріч з експертами проекту ЄС «Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС» - Валентином Деревянкіним, заступником керівника проекту, та Лілією Дудник, заступником директора департаменту державних закупівель та державного замовлення Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Сьогодні у Миколаєві розпочав роботу триденний регіональний семінар-тренінг щодо сучасних аспектів державних закупівель. До участі у ньому запросили представників місцевих контролюючих органів, спеціалістів із закупівель і громадських активістів Кіровоградської, Миколаївської, Херсонської, Одеської та Черкаської областей. Раніше такі семінари пройшли у Вінниці, Львові та Дніпропетровську.

Під час зустрічі з мером Юрієм Гранатуровим експерти розповіли про мету свого візиту та очікувані результати своєї роботи на Миколаївщині. Лілія Дудник поділилася інформацією про ті зміни, які відбулися у департаменті державних закупівель та державного замовлення Міністерства економічного розвитку і торгівлі України за останній час. Зокрема, з квітня керівником департаменту державних закупівель та державного замовлення став колишній ініціативний громадянин, який брав участь у подіях на Майдані. Він поставив за мету перезапустити систему держзакупівель, залучити у цю сферу бізнес, розширити конкуренцію. На сьогодні робота департаменту переформатована, звільнено більшість «старого» складу, прийшли нові фахівці, у тому числі волонтери.

Нова стратегія роботи департаменту, за словами Лілії Дудник, містить такі етапи, як введення електронних закупівель, електронного оскарження, розширення конкуренції. Першим кроком, який вже зроблено, стала підготовка ґрунту для розробки концептуально нового закону про державні закупівлі. Швидше за все, це буде дуалістична система, - відзначила Лілія Володимирівна.

Валентин Деревянкін подякував міському голові Юрію Гранатурову за підтримку у проведенні на теренах Миколаївщини регіонального семінару і зазначив, що експерти сподіваються на «професіоналізацію» системи державних закупівель, тобто  цими питаннями повинні займатися не просто тендерні комітети, а професійні організації, що допомагатимуть державним суб‘єктам проводити закупівлі за принципом «краща якість за менші кошти», - як це відбувається у Європейському Союзі.

Миколаївський міський голова Юрій Гранатуров наголосив на тому, що саме якість повинна бути визначальним критерієм у процедурі закупівель, тоді як на сьогоднішній момент ним є ціна. В результаті, підвищується ймовірність махінацій, у половині випадків тендери просто не відбуваються через відсутність механізму юридичного захисту їх результатів. «Це антидержавницький підхід, - переконаний мер Миколаєва. - У новому законі про державні закупівлі повинні бути передбачені рівні умови тендерних процедур та стандарти якості».

 

IMAGE FOLDER (/files/News/141)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: