Мапа порталу

У Миколаєві повторно підрахували бездомних собак - порівняно з минулим роком їх кількість зменшилася на третину

У суботу, 12 серпня, в приміщенні бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького відбулася прес-конференція,  у ході якої були оприлюднені результати триденного підрахунку бездомних собак, проведеного  ГО "Міжнародні системи реєстрації" (Аnimal-id.info) спільно з КП "Центр захисту тварин", ГО "Фенікс", ГО "Шарон", БФ"Сіріус" (м.Київ) та Агенцією розвитку м. Миколаєва.

Подібна робота проводиться вже другий рік поспіль. У 2016 році волонтери нарахували на вулицях міста 7 392 бездомні тварини.

Підрахунок бездомних собак є одним з критеріїв ефективності роботи нашого комунального підприємства, - підкреслила Людмила Ткач, керівник КП "Центр захисту тварин". - Завдяки цій процедурі ми можемо слідкувати за динамікою популяції тварин, оцінити ефективність діючих програм з регулювання їх чисельності у Миколаєві. На основі отриманих даних будуть розроблені заходи, які стануть підґрунтям нової міської програми на 2018-2022 рр.

Про методику та результати цьогорічного підрахунку, що тривав з 10 по 12 серпня, розповів президент громадської організації "Міжнародні системи реєстрації", засновник платформи "Аnimal-id.info" Віктор Копач.

Підрахунок проводився відповідно до міжнародної методики WAP, згідно з якою місто ділиться на сектори, які розфарбовані у чотири кольори. На основі цієї методики ми розробили мобільний додаток, який дозволяє формувати дані про кожну тварину, сектор тощо, - повідомив Віктор. - Миколаїв за допомогою Google Maps був розділений на сектори, 39 з яких були прораховані. Робота проводилася у визначений проміжок часу - з 7 до 9 години ранку. Після того, як волонтери обходили свій сектор, наші модератори окремо переглядали кожну сфотографовану тварину, щоб інформація відповідала усім стандартам.

За результатами підрахунку, станом на 12 серпня 2017 року на вулицях Миколаєва живуть 4899 бездомних собак. Порівняно з минулим роком, їх кількість зменшилась приблизно на третину.

Віктор Копач повідомив, що наразі досягнута домовленість з КП "Центр захисту тварин" про розробку інноваційної системи, яка зробить роботу підприємства максимально відкритим. Це система електронного реєстру всіх собак міста Миколаєва, яка сприятиме зменшенню кількості вуличних тварин, швидкому поверненню загублених улюбленців, контролю за здійсненням вакцинації тварин, покращенню санітарно-епідеміологічної ситуації в місті.

Коли бездомна тварина потрапляє до  ловця, він її одразу фотографує за допомогою спеціального додатку і на офіційному веб-сайті підприємства автоматично створюється профіль тварини, - пояснив Віктор Копач механізм дії електронної системи. - Аналогу цієї системи не існує ні в Україні, ні навіть у світі. Ви зможете прослідкувати за твариною від моменту відлову до того, як її випустять. На підприємстві до профілю тварини додаватимуть нові фото та інформацію і вона потраплятиме до системи адопції (влаштування до родин). Крім того, система у онлайн-режимі показуватиме кількість стерилізованих тварин, "усиновлених" та знайдених власниками. Також можна буде зареєструвати свого улюбленця, не виходячи з дому.

Ідентифікація, реєстрація та контроль  - це три складових, які дозволять вирішити проблему бездомних тварин у Миколаєві. Така одноголосна порада експертів, серед яких Олександра Мезінова, керівник притулку "Сіріус" у місті Києві, голова комісії по захисту тварин при Київській міській державній адміністрації; Олена Бардан, голова громадської зоозахисної організації "Фенікс"; Людмила Ткач, директор КП "Центр захисту тварин", Лідія Шуст, голова громадської зоозахисної організації "Шарон".  

На це потрібно приблизно 3-5 років, - відзначила Олександра Мезінова. - Завдяки роботі комунального підприємства та громадських зоозахисних організацій у Миколаєві стерилізується дуже багато бездомних тварин. Якщо місто допоможе, буде ще більше. У КП є потужності, проте, немає достатнього фінансування, у цьому має бути зацікавлене місто. Бездомні тварини живуть на вулицях від року до п’яти. Завдяки масовій стерилізації виключається фактор розмноження, тож, кількість тварин зменшуватиметься природним шляхом. Миколаєву пропонують чудову систему електронного реєстру, яка забезпечить ідентифікацію, електронний облік тварин, високий рівень адопції,   реєстрацію. Без цього проблему не подолати.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради 

IMAGE FOLDER (/files/News/sobakipodschet)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: