Мапа порталу

У Центральному районі привітали з 90-річним ювілеєм учасницю Другої світової війни Олександру Залогіну!

25 травня  заступник голови адміністрації Центрального району  Лілія Чайка та голова ради ветеранів Центрального району Тамара Надточій  привітали з 90-річним ювілеєм мешканку Центрального району, учасницю партизанського руху у часи Другої Світової війни, Олександру Олександрівну Залогіну.

Гості побажали ювілярці міцного здоров’я та добробуту і вручили подарунки, подячний лист адміністрації Центрального району та ради ветеранів Центрального району за мужність і багаторічну працю на благо нашої Батьківщини.

Народилася Олександра Олександрівна 25 травня 1925 року у місті Миколаєві в великій та дружній родині.  Зі своїм чоловіком Олександром Яковичем Залогіним Олександра Олександрівна познайомилась біля каси в вар’єте.  Саме там молоді люди вперше зустріли один одного, а через півроку закохані розписались.  

17 серпня 1941 року Олександра отримала паспорт, а 18-го в місті вже були німці. Батько спробував вивезти родину з окупованого міста до Херсону. Коли практично дісталися до місця, то побачили, що миколаївців відправляють назад - Херсон також уже був під контролем німців. Родина повернулася до Миколаєва. 

З цього етапу почалась «нова» сторінка в житті молодих людей. Чоловік, Олександр Якович, пішов на фронт, воював у Чехословаччині. Сама  Олександра  Олександрівна з квітня 1943 року по травень 1944 року була учасником партизанського руху та працювала зв'язківцем - передавала усні повідомлення.

Після закінчення війни у місті була повна розруха: нестача продуктів харчування та ніякої роботи. Це і стало причиною того, що молода сім'я вирушила на заробітки на Північ. Разом з чоловіком вони завербувалися працювати на руднику Слюдянка, що на річці Мама. Близько року жили у тайзі,  в селищі Мама Бодайбинського району  (зараз Мамсько-Чуйський район) Іркутської області. Потім повернулись в Іркутськ, де прожили 5 років.  Але більше перебувати на чужині жінка не змогла і сім’я повернулась до рідного міста. Тут вони збудували  будинок та виховували дітей.

Олександра Олександрівна нагороджена Орденом Вітчизняної війни ІІ ступеня, багатьма медалями  та іншими відзнаками, які лише підтверджують її великі заслуги перед Батьківщиною. 

 

IMAGE FOLDER (/files/News/90let)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: