Мапа порталу

Головній площі міста повернули історичну назву. Тепер вона Соборна

Сьогодні, 14 травня, депутати міської ради проголосували за те, щоб повернути площі Леніна історичну назву «Соборна площа». Таке рішення підтримав 51 депутат міської ради.

Дискусія з приводу того, повертати чи ні головній площі Миколаєва її історичну назву, була бурхливою і спекотною. Частина депутатського корпусу була проти такого кроку. Але більшість, все ж, позитивно поставилося до того, щоб площа Леніна називалася Соборною площею.

Проект відповідного рішення міськради представила начальник відділу охорони культурної спадщини Ірина Бондаренко. Вона відзначила, що цей документ підготовлено з метою відновлення історичних традицій топоніміки в місті Миколаєві, на виконання пункту 4 Основних напрямків топонімічної політики в місті Миколаєві, затверджених рішенням Миколаївської міської ради від 21.11.2002 № 7/13, враховуючи численні  звернення громадян, організацій та установ, результати громадського обговорення, що проводилось з 15.12.2014 по 15.02.2015, та соціологічних опитувань.

Крім того, відповідно до проекту рішення міськради площа повинна бути реконструйована. Для цього пройде конкурс на кращу проектну пропозицію реконструкції площі й буде створена робоча група з розробки Положення про відкритий архітектурний конкурс.

Як зазначив керівник міста Юрій Гранатуров, до складу робочої групи можуть увійти усі бажаючі. Також Юрій Ісайович висловив свою думку з приводу повернення пл. Леніна історичної назви:

- Та міська рада, яка це зробить, увійде в історію. Є такий унікальний шанс, щоб усіх вас пам'ятали як людей, які повернули втрачене і ще реконструювали площу. Я докладу всіх зусиль для того, щоб після конкурсу вже цього року велася серйозна реконструкція площі. Такі можливості ми з вами, я думаю, знайдемо.

Як зазначив мер Миколаєва Юрій Гранатуров, саме громадськість звернулася до міськвиконкому з проханням  повернути площі Леніна історичну назву «Соборна площа»:

- Є звернення від городян, від громадських організацій, від 30 підприємств, від 28 громадських рад, від народних депутатів. Ми провели двомісячні слухання, хоча за законом ми не повинні були цього робити, це виключне право міської ради.

Однак не всі депутати підтримали ідею перейменування площі Леніна. Зокрема, фракція Комуністичної партії України в міськраді та депутатська група «Опозиційний блок Миколаєва» виступили проти цього. На їхню думку, це робити передчасно і поспішно. Проте у даному питанні вони залишилися у меншості. Більша ж частина депутатського корпусу проголосувала за повернення площі Леніна історичної назви «Соборна площа».

 

IMAGE FOLDER (/files/News/aaa)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: