Мапа порталу

Історія шахів у нашому місті: миколаївців запрошують на цікаву виставку

Миколаївський краєзнавчий музей запрошує на виставку, присвячену першому шаховому товариству в Миколаєві. Відвідувачам відкриють завісу в багату й цікаву історію шахів у нашому місті, коріння якої сягають ще XIX століття.

Шахи стали популярними в Миколаєві завдяки ініціативній групі місцевих жителів. У травні 1893 року на прохання штабс-капітана Степанова було створено шахове товариство, яке незабаром об'єднало 23 учасники. Серед видатних постатей того часу особливе місце займають брати Кнорре – сини першого директора Миколаївської обсерваторії Карла Кнорре. Саме він вчив своїх синів Віктора та Євгена грати в шахи, і згодом вони принесли світову славу нашому місту.

Після революції шаховий гурток переживав складні часи, проте інтерес до гри відродився в повоєнні роки. У 1992 році було відкрито Миколаївську обласну дитячо-юнацьку спортивну школу «Обласний шахово-шашковий клуб». Засновником і незмінним керівником клубу був Микола Шелест, який зробив величезний внесок у розвиток шахів у Миколаєві. Після його смерті у 2014 році, клуб носить ім'я Миколи Васильовича, а на його честь засновано щорічний турнір «Меморіал Миколи Шелеста».

Сьогодні Миколаївський шаховий клуб є визнаним центром розвитку шахів в Україні. Наші наставники підготували кілька міжнародних гросмейстерів, майстрів спорту та багатьох шахістів різного рівня. Клуб продовжує проводити безліч заходів і турнірів, об'єднуючи любителів і професіоналів цієї інтелектуальної гри.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку та дізнатися більше про історію шахів у Миколаєві. Виставка розташована на другому поверсі й триватиме до кінця вересня!

 

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/August2024/130824_2)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: