Мапа порталу

«Ми будуємо місто майбутнього»: у Миколаєві фіналізують роботу над Майстер-планом та запрошують громадськість до обговорення

16 липня до Миколаєва прибули представники компаній One Works (Італія) та ЄЕК ООН (UNECE, Швейцарія) задля підбиття підсумків проведеної роботи з розробки Майстер-плану міста та обговорення подальших кроків співпраці. До них у форматі онлайн приєднались інші партнери та колеги по цій роботі. 

Вітаючи присутніх, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич подякував представникам міжнародних організацій за цю колосальну та таку важливу для Миколаєва роботу. Він нагадав, що наше місто є піонером на шляху розробки Майстер-плану для подальшого відновлення та відбудови. Тож в майбутньому ми зможемо ділитися цим досвідом з іншими містами України.

Далі він надав слово Послу Італії в Україні Карлосу Формосі, який приєднався до зустрічі онлайн.

«Для мене це визначна подія, що мене запросили в цю команду, бути учасником цієї зустрічі, представляти італійську фірму, яка розробила комплексний проєкт з реновації та відновлення Миколаєва. Звісно, як посол Італії я пишаюся цим надзвичайним прикладом досвіду. Я дивився гарні світлини того, яким має стати Миколаїв. Це також спосіб віддати належне стійкості українському народу і вашій боротьбі за свободу. Ця криза зараз - це і можливість для вас, рушій для дій. І я бачу паралелі, як Італія проходила цей шлях відбудови після Другої світової війни та запускала велике та потужне будівництво. Сподіваюсь, що цей внесок Італії ми також зможемо інтерпретувати для гарного майбутнього міста Миколаєва», - відзначив пан Посол. 

Керівник офісу Посольства Королівства Данії в Миколаєві Якоб Хансен підкреслив, що Майстер-план - це подарунок місту від міжнародних партнерів: 

«Тут немає вимог та правових наслідків. Але ми паралельно займаємось іншими речами, необхідними місту, - генераторами, обладнанням і таке інше. Тому що це елемент наших партнерських стосунків. У нас довгострокові плани співпраці з Миколаєвом. Також ми поділимося з усіма партнерами цим Майстер-планом та будемо стежити за втіленням запропонованих проєктів».

Мер Сєнкевич підтвердив, що підтримка Данії наразі для Миколаєва є знаковою та показовою.

«Це безцінна допомога, адже ви з нами в наші найгірші дні. Зокрема, і Президент України Володимир Зеленський постійно наголошує на співпраці Миколаєва та Данії і ставить її в приклад. Наразі ситуація в місті більш-менш тиха, тому ми можемо готувати ці плани на майбутнє. Дякуємо за вашу роботу та допомогу». 

Присутній на зустрічі фінансовий партнер компанії One Works Леонардо Каваллі поділився своїми враженнями від Миколаєва.

«Нам було важливо фізично відчути місто. Ми б не зрозуміли багатьох нюансів, якби не приїхали сюди. Що мене глибоко вразило - це те, що у вас дуже зелене місто, зокрема його центр. Це те, що не завжди можна побачити у великих містах. І це має великий потенціал. Тож дякуємо за запрошення та раді бути тут».

На важливості залученості мешканців Миколаєва та місцевих експертів до роботи над Майстер-планом наголосила в своїй промові представниця компанії COWI Альбіна Шуська: 

«Без співпраці та залученості людей, без цієї спільноти експертів, які нам допомагають з баченням, ця робота не була б  можливою. Ми пишаємося результатами нашої роботи. А також далі будемо пропонувати ці проєкти донорам. І результати цієї співпраці вже дають нам надію. Ми сподіваємось, що розпочнеться нова ера для міста. У нас є план подальшого розвитку та відбудові і ми завжди готові підтримати вас та допомогти».

Надалі заступниця директора та керівниця проєкту One Works Франческа Пінтус перейшла безпосередньо до презентації Майстер-плану.

«Ми намагаємося думати наперед та скоригувати тенденції розвитку для Миколаєва. Тож це довгостроковий план. Майстер-план розроблявся з широким залученням зацікавлених сторін та експертів. Також ми побачили, що мешканці Миколаєва теж хочуть бути частиною цієї роботи», - зазначила вона. 

Детальніше про основні моменти, викладені в Майстер-плані, ми повідомляли в публікації минулого тижня. З ими можна ознайомитись за посиланням.

Під час обговорення запропонованого проєкту міський голова Олександр Сєнкевич наголосив на декількох важливих моментах, які слід враховувати. Зокрема, це перенесення портової інфраструктури за межі міста, повернення бізнесу та інвесторів до Миколаєва, доступність та відкритість річок для населення.

«Ми будуємо місто майбутнього, місто наших мрій. Але воно має зберігати зв?язок з реальністю. Основна ідея - як залучити людей та привабити їх повертатись та жити в цьому місті. Ми маємо знайти відповідь на це запитання. Чи це буде виробництво, чи робота, чи бізнес. І це мають бути різні напрямки», - відзначив мер Миколаєва. 

Для всіх охочих пропонуємо ознайомитись з презентацією Майстер-плану.

Також Олександр Сєнкевич запросив громадськість до обговорення проєкту шляхом опитування. Саме від вашого бачення залежить те, яким буде місто.

 

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/July2024/17072024)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: