Мапа порталу

Експерти ЕГР спільно із SaveDnipro виробили пропозиції до екологічної складової Програми комплексного відновлення Миколаєва

У вівторок, 28 травня, відбулося чергове засідання експертно-громадської ради виконавчого комітету Миколаївської міської ради (ЕГР). Переважна кількість обговорюваних тем на порядку денному стосувалася питань збереження й відновлення навколишнього середовища, забезпечення містян питною водою належної якості. Невипадково, що одним із запрошених на засідання експертів стала екологічна директорка організації SaveDnipro Анастасія Скок.

Пані Анастасія презентувала учасникам засідання результати досліджень у Миколаєві стану навколишнього середовища – проб повітря, води, так званої температурної карти нашого міста, які свідчать про наявність певних проблем із забрудненням води та повітря, незважаючи на зменшення загальної кількості промислових викидів. Результати подібних вимірів є також незаперечним доказом того, якої значної шкоди завдають довкіллю обстріли російських окупантів.

За словами пані Скок, згідно результатів воркшопу, який цієї весни SaveDnipro провели у Миколаєві за сприяння Миколаївської міської ради, на думку активних громадян Миколаєва – учасників воркшопу, головними екологічними проблемами міста є такі:

  • деградація зелених зон та їх недостатня площа;
  • відсутність системи сортування твердих побутових відходів (ТПВ), сертифікованих місць збору ТПВ та небезпечних відходів, а також заводу з переробки відходів, який відповідає вимогам найкращих доступних технологій;
  • забруднення атмосферного повітря, зокрема формальдегідом та  дрібнодисперсним пилом;
  • відсутність достатньої кількості комунального пасажирського транспорту та велодоріжок, що призводить до перевантаження автошляхів та забруднення повітря;
  • відсутність достатньої кількості штучних водойм як елементу зелено-блакитної мережі міста, яка здатна пом’якшити наслідки кліматичних змін.

Водночас міське керівництво, зокрема головний архітектор Миколаєва, наразі орієнтоване на збільшення кількості і оновлення зелених зон у нашому місті – наголосила експертка.

Експерти ЕГР зі свого боку завжди опікуються проблемами екології, тож висловили активну зацікавленість у подальшій співпраці.

Так, раніше представниками ради був проведений моніторинг річок та місць незаконного скиду каналізаційних стоків. Проблема забруднення річок неочищеними стоками хвилює як городян, так і громадських експертів, тому має бути включена до переліку викликів, що стоять при розробці стратегічних документів відновлення міста.

Ще однією важливою проблемою, якій варто приділити увагу, є ситуація зі шламосховищами МГЗ, а також забруднення повітря і руйнація доріг вантажним транспортом.

Експерти ради додатково наголосили на необхідності інвентаризації наявних зелених зон, створення системи догляду за ними, озеленення промислових зон та ділянок комунальної власності.

Як наголосив голова ЕГР Артем Ващиленко, екологічна відбудова Миколаєва - це невід'ємна складова стратегічного відновлення міста. Тому питання екологічної складової міста не варто ставити на задній план, а паралельно враховувати ці проблеми під час розробки плану розвитку та відбудови.

Він також висловив упевненість, що подальша спільна робота ради з колегами із громадських організацій інших міст принесе лише злагоду, а напрацювання включені до майбутнього майстер-плану.

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/May2024/30052024)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: