Мапа порталу

Олександр Сєнкевич: "Важливо, щоб Стратегія розвитку міста Миколаєва не була відірваною від реалій життя"

19 лютого в мерії пройшов круглий стіл на тему: «Залучення громади до створення Стратегії розвитку Миколаєва», організований Агентством розвитку Миколаєва.

Як підкреслив у вступному слові мер Олександр Сєнкевич, він повністю підтримує всі ініціативи, пов'язані зі створенням Стратегії міста Миколаєва. Керівник міста вважає, що Стратегія повинна бути фундаментом для розвитку будь-якого підприємства, організації, і особливо міста. Обов'язкова умова створення Стратегії - участь самих миколаївців. Олександр Сєнкевич подякував усім, хто активно взаємодіє при підготовці цього важливого документа, пропонує проекти та ідеї, нові напрямки розвитку Миколаєва.

- Дуже важливо, щоб Стратегія не була пластиковою, відірваною від реалій життя. Ми повинні підняти планку, намагатися досягти того, чого в місті раніше не було, того, що зараз нам здається неможливим. Стратегія повинна стати фундаментом не тільки для напрямків розвитку міста, але також і для структури міської ради, виконавчого комітету, а також для програм розвитку Миколаєва. У нас програмно-цільовий метод формування бюджету. І ця Стратегія повинна стати також і фундаментом для бюджетної роботи. Мені б хотілося, щоб розробники Стратегії використовували ті напрацювання, які були зроблені раніше. Сподіваюся, що ці напрацювання і нова Стратегія не стануть просто паперовим носієм інформації, а служитимуть справжнім путівником у розвитку Миколаєва, - зазначив мер Олександр Сєнкевич.

Міський голова додав, що вже 5 березня буде озвучено результати роботи, проведеної протягом ста днів після вступу мера на посаду.

Основною темою подальшого обговорення стало те, наскільки важливо залучати жителів міста до розробки Стратегії, які кроки вже зроблені і плани на найближче майбутнє.

Аналітик проекту «Створення Агентства розвитку Миколаєва» Дар'я Фрич зазначила, що проведення в січні поточного року стратегічної сесії було одним із способів широкого залучення громадськості до розробки Стратегії міста. У сесії задіяно близько 350 осіб. Після обробки результатів сформовані 8 напрямків розвитку міста.

У ході круглого столу були озвучені результати соцопитування на тему «Рівень задоволення якістю життя в Миколаєві», проведеного на прохання Агентства розвитку Миколаєва Центром соціологічних досліджень «Південь» серед жителів міста. Дослідження проводилося у всіх районах. Опитано 800 миколаївців. Результати показали, що 51% городян частково або повністю задоволені своїм життям в Миколаєві. Про це повідомив глава Центру Максим Козачук.

У розрізі дослідження соціально-економічних аспектів розвитку Миколаєва основними проблемами респонденти називали закритість міста для бізнесу, слабо розвинений бренд і занедбаний стан культурно-історичних пам'яток, міграцію молоді через відсутність перспектив, низький професійний рівень випускників вузів міста, відсутність доступності до соціальних об'єктів для людей з обмеженими можливостями, занедбані історичні місця (річка Вітовка, парк «Перемоги», городище «Дикий Сад»), погані дороги.

Помічник міського голови Руслан Рохов резюмував, що в рамках проекту зі створення «Агентства розвитку Миколаєва» відбулося вже кілька заходів, спрямованих саме на залучення громадян: це і стратегічна сесія, і робота фокус-групи, і дослідження думки городян про ті процеси, які відбуваються в місті. За словами Руслана Рохова, все робиться для того, щоб отримати максимально реальну картину того, що відбувається.

Валентин Бєльський, позаштатний радник міського голови, підтвердив, що статистика хоч і не вийшла оптимістичною, зате показала той стан, у якому ми знаходимося. «А значить, у нас є реальна можливість оцінити динаміку, яку ми покажемо в найближчий рік», - вважає Валентин Анатолійович.

Однією з проблем у розвитку Миколаєва, на якій радник мера акцентував увагу, стало те, що в Миколаєві не хочеться витрачати гроші. «Підприємці, які вміють заробляти, відвозять їх у сусідні області, і навіть інші країни. Чому так відбувається? Тому що немає довіри до того, що в цьому місті може статися щось хороше. Немає довіри - немає активності, - зазначає Валентин Бєльський. - На стратегічній сесії в блоці «економіка» були задіяні всього 10 активних городян. Нам вдалося виробити певні пропозиції. Наприклад, ми зафіксували економічні кластери нашого міста: легка промисловість, IT-технології, послуги, переробка сільськогосподарської продукції, малотоннажне суднобудування і ремонт, транспортний хаб ».

Позаштатний радник мера запропонував використовувати існуючу практику створення галузевих і міжгалузевих, змішаних рад активних підприємців .

Досвідом залучення громади до розробки стратегії розвитку міста поділилася експерт з Херсона Оксана Глєбушкіна. Вона зазначила, що по-доброму заздрить миколаївцям, тому що формування Стратегії розвитку Миколаєва проходить в розширеному форматі, є ініціатива місцевої влади.

Міжнародний експерт Марко Дошляк пообіцяв допомогти миколаївцям своїми знаннями і 7-річним досвідом роботи в напрямку розвитку міста і громади. Стратегія розвитку Миколаєва, як і в багатьох європейських містах, розробляється на основі документів, затверджених ООН.

 

IMAGE FOLDER (/files/News/doshlyak)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: