Мапа порталу

Бережіть хвойні насадження!

З наближенням новорічних свят лісники Миколаївщини мобілізовують свої зусилля на заготівлю новорічних ялинок та реалізацію їх населенню, а також на охорону хвойних насаджень від самовільного вирубування. 

Заготівля новорічних ялинок здійснюється на спеціально вирощених плантаціях, а також при проведенні рубок формування насаджень.  Підприємствами планується заготовити орієнтовно  19 тис. ялинок, ціна яких залишається незмінною протягом останніх років і становить в   середньому біля 52 грн. за 1 шт. 
     Охорона хвойних молодників здійснюється методом постійного патрулювання силами лісової охорони на закріплених дільницях і тимчасовими спеціально найманими по договору охоронцями. Також створюються рейдові мобільні бригади. Співпраця з поліцією та екологічною інспекцією здійснюється згідно з розпорядженням голови Миколаївської облдержадміністрації «Про комплекс заходів щодо забезпечення охорони хвойних насаджень від незаконного вирубування у передноворічний період 2016 року» від 27.11.2015 № 385-р. 
           Для реалізації новорічних ялинок будуть створені торговельні пункти в спеціально визначених місцях населених пунктів, біля контор лісництв, розсадників, уздовж  автошляхів області. 
Всі ялинки, які відпускаються, обов’язково маркуються спеціальними пластиковими бирками  зі штрих-кодом. Державними підприємствами лісового господарства  розглядається застосування самоклейних етикеток з нанесеним штрих-кодом.
       Лісники закликають мешканців області купувати лише марковані ялинки.  Кожна куплена немаркована новорічна ялинка – допомога крадіям у їхній незаконній справі. Миколаївське обласне управління лісового та мисливського господарства попереджає, що при незаконній рубці дерев  розмір заподіяної шкоди в передноворічний період відшкодовується в потрійному розмірі :


Діаметр дерев у корі біля шийки кореня (см)

Розмір заподіяної шкоди в передноворічний період, грн.

Нормативний документ, згідно із яким  нараховано шкоду

Пошкодження дерев і чагарників до ступеня припинення росту

Постанова Кабінету Міністрів № 665 від 23.06.2008  «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу»  Додаток № 1

до 10

247,89

10,1-14

436,76

14,1-18

1121,41

18,1-22

2301,85

Окрім відшкодування збитків на порушників чекає штраф в розмірі від 85 до 170 грн.  Залишаймося друзями лісу і пам’ятаймо,  що ялинка, придбана у законний спосіб, – для свята, а зрубана без дозволу – для штрафу!

  
 Миколаївське обласне управління   лісового  та  мисливського господарства


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: