Мапа порталу

Віртуальне місто з висоти пташиного польоту, велоквест за скарбами масонів, історія, що оживає: чим дивує Миколаїв

12 серпня в рамках спільного проєкту «Мандруй Україною» Миколаїв відвідали учасники престуру «Одеса-Миколаїв-Херсон». Проєкт реалізується за підтримки Державного агентства розвитку туризму.

У складі туристичної делегації — представники загальнонаціональних та регіональних ЗМІ, туроператорів, фахівці з питань туризму органів місцевого самоврядування південних міст України та Києва.

Гостям презентували перший у Миколаєві Туристично-інформаційний центр та інноваційні туристичні продукти: велоквест «Археологічний Миколаїв», 3D проєкт «Дикий Сад у цифрі», VR-тур Миколаєвом, розповіли про історію створення солодкої візитівки міста «Миколаївський Наполеон».

Яскравих вражень від знайомства з нашим містом побажав учасникам престуру перший заступник міського голови Віталій Луков.

  • Поки що Миколаїв не можна назвати туристичним лідером, однак ми активно працюємо над популяризацією цікавих локацій. Закликаю всіх вас також ділитися своїми емоціями та враженнями, адже саме так ми зможемо заохотити людей подорожувати Україною, пишатися її принадами. Ми всі — частинка великої, чудової країни.

Туристично-інформаційний центр Миколаєва вже готується розпочинати роботу. Як це буде, розповіли під час презентації. Міська влада разом із громадськістю та бізнесом успішно реалізують низку проєктів, спрямованих на підвищення туристичної привабливості Миколаєва. Один із них — туристичний логотип міста, розроблений на замовлення ГО «МрійДій» та офіційно затверджений міськрадою. Один з основних напрямків діяльності — створення туристичних маршрутів та продуктів, у тому числі, з застосуванням інноваційних технологій. До уваги гостей представили кілька цікавих проєктів, що викликали неабиякий інтерес у присутніх.

Представники платформи «МрійДій» Єгор Бєдаков та В’ячеслав Базаренко презентували 3D проєкт «AR-старовинні локації міста М».

  • Містяни та гості міста на власні очі зможуть побачити історичні пам’ятки, яких уже давно не існує. Сьогодні покажемо перші два об’єкти: міст, що до середини 20 ст. з’єднував верхню набережну та суднобудівний завод ім 61 комунара, та відомий авіаносець «Варяг», збудований у Миколаєві, — розповів Єгор Бєдаков.

Як це працюватиме: на верхній та нижній набережних розмістять дві інформаційні стели. Після завантаження на ваш смартфон додатку доповненої реальності треба зчитати місце поточного перебування та AR-мітку на стелі. Відповідно до вашого розташування, на екрані смартфону формується візуалізація мосту. Історія оживає.

Не менше інтересу викликав 3D проєкт «Дикий Сад у цифрі». Як розповів директор агентства IT-екскурсій «MykolayivLookCity» Геннадій Євтушенко, це інтерактивна екскурсія з доповненою реальністю.

  • Ми говоримо, що це перший в Україні інтерактивний тур. Чому перший? Тут зібрані найсучасніші технології візуалізації. Зображення максимально правдоподібне, адже консультантами виступають фахівці науково-дослідної лабораторії археології Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського. У 3D моделі відтворені всі знайдені при розкопках артефакти, — каже Геннадій Євтушенко.

Перебуваючи на території городища, за допомогою власного гаджету можна побачити будови, що були тут тисячі років тому, та навіть «зайти» всередину. У цей же час аудіогід розкаже про кожну пам’ятку, її історію та цікаві факти. Презентують проєкт 21 серпня під час фестивалю культур та епох «Дикий сад: арт-перехрестя часів і народів».

Для любителів активного та пізнавального відпочинку розробляється велоквест «Археологічний Миколаїв» за маршрутом Коблеве — Миколаїв — Лупарєве — Хаблівський маяк. Маршрут розподілено на 5 частин, кожна з яких — окремий квест зі своєю історією та сюжетом. Під час поїздки учасники велозаїзду шукатимуть скарби масонів. Представити готовий продукт обіцяють уже у вересні цього року. Проєкт розробляють за підтримки облдержадміністрації, міської ради та ОТГ, через які пролягатиме маршрут.

Справжній сюрприз для містян та гостей Миколаєва представив Ілля Кошковський. Майже 10 років він та команда Creative Team створювали інтерактивний проєкт віртуального міста. Завдяки VR-технологіям увесь Миколаїв — як на долоні.

- За ці роки спільно з компанією Google, Міністерством культури та партнерами вдалося реалізувати 8 проєктів у галузі туризму та збереження культурної спадщини. Сьогодні приготували для вас сюрприз. Це новий погляд на Миколаїв. Мабуть усі пам’ятають відчуття з дитинства, коли сниться, що ти літаєш, як захоплює дух. Або ж яскраві емоції, коли з ілюмінатору літака розглядаєш нові міста. Саме цю ідею ми взяли за основу при розробці нового сайту 3d.mk.ua. Інтерактивний ресурс доступний на будь-якому пристрої. Миколаїв можна роздивитись із висоти пташиного польоту на 360 градусів, знайти свої улюблені місця, обрати режим день чи ніч, будь-який маршрут завдяки інтерактивним кнопкам.

Віртуальний Миколаїв продовжує оновлюватись. В розробці нові розділи, декілька інтерактивних ігр. 

Презентацію туристичних "родзинок" завершили дегустацією солодкої візитівки Миколаєва - тортиків "Миколаївський Наполеон". Як розповів переможець шоу «Король десертів», один з авторів проєкту зі створення солодкого символу міста Олег Чередніченко, ідею запозичили в Одесі. 

- У 2017 році провели конкурс та обрали найкращий рецепт. Наш торт мав стати втіленням всього миколаївського, візитівкою міста. Коробку розробляв відомий миколаївський дизайнер, зображення на ній - робота місцевого художника. На упаковці є символічна карта міста з найбільш відомими локаціями - обсерваторія, яхтклуб, Південнобузький міст та ін. Оскільки ми вирішили й надалі розвивати історію солодкого туризму, віднедавна з'явився новий продукт - торт "Конан Варварівський", створений під впливом історії про відомого персонажа, - розповів Олег Чередніченко. - Це символічно, адже саме на території Миколаєва розташований "Дикий Сад", найдревніше кіммерійське поселення. 

У подальшій програмі престуру - екскурсія "Диким Садом", дегустація Матвіївського зеленого борщу з бичками (страва увійшла до обласного реєстру та гастрономічної карти України як культурне надбання Миколаївщини, екскурсія в Миколаївському обласному краєзнавчому музеї «Старофлотські казарми», прогулянка на катері Південним Бугом, візит до Миколаївської обласної астрономічної обсерваторії.

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

 

 

 

IMAGE FOLDER (/files/2021/8_2021/12082021_3)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: