Мапа порталу

Обережно, африканська чума свиней!

Відповідно до експертного висновку Державного науково-дослідного інституту з  лабораторної  діагностики  та  ветеринарно – санітарної  експертизи

(м. Київ) від 27.10.2015 № 006112 п.м./15 у біологічному матеріалі, що відібраний від двох загиблих поросят, виявлено вірус   африканської чуми свиней (далі - АЧС). Зазначена загибель зафіксована 26.10.2015 у підсобному господарстві смт. Врадіївка Миколаївської області.

Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – висококонтагіозна вірусна хвороба, яка характеризується блискавичністю і високою летальністю, збудник стійкий до факторів зовнішнього середовища.

         До африканської чуми сприйнятливі домашні й дикі свині незалежно від віку і породи. Джерело збудника інфекції – хворі свині та вірусоносії.

         Свині заражаються, головним чином, при поїданні кормів, контамінованих вірусом. Зараження можливе також респіраторним шляхом.

         Небезпечні фактори передачі збудника інфекції – продукти забою заражених свиней (м'ясо, м’ясні вироби, сало, кров, кістки, шкури) та боєнські відходи. Тому боєнські відходи заборонено згодовувати свиням. Механічно вірус можуть поширювати люди, домашні тварини, комахи, гризуни, що знаходяться в епізоотичному вогнищі або на контамінованій вірусом території різних об’єктів (бойні, склади, холодильники).

         Лікування хвороби не розроблено й заборонено.

         Фахівцями дільничних лікарень ветеринарної медицини районів міста посилено контроль за поголів’ям свиней, яке утримується в приватному секторі міста. Проводиться робота по вакцино-профілактиці свиней проти класичної чуми, посилено контроль при перевезенні тварин, сировини та продуктів тваринного походження. Активізована робота з ліквідації торгівлі сировиною та продуктами тваринного походження у невстановлених місцях.  

         Ветеринарна служба м. Миколаєва звертає увагу громадян на те, що для запобігання занесенню і розповсюдженню вірусу африканської чуми свиней на території міста, сировину та продукцію тваринного походження можна купувати тільки на ринках міста, де вся продукція проходить ветеринарно-санітарну експертизу, і не купувати дану продукцію в місцях стихійної торгівлі.

У випадку захворювання або загибелі свиней необхідно звертатися на  гарячу лінію, яка створена при Головному управлінні ветеринарної медицини в Миколаївській області.

         Телефони гарячої лінії: (0512)24-00-23,  (097)653-20-64

 

                                                                       Миколаївська міська державна

                                                                      лікарня ветеринарної медицини 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: