Мапа порталу

Представники Миколаївської міської ради стали учасниками міжнародної школи Resilience League 2019

Представники Миколаївської міської ради стали учасниками міжнародної осінньої школи Resilience League 2019 «Когнітивна стійкість проти ворожої дезінформації, суспільної поляризації та шкідливої радикалізації».

Resilience League — міжнародна платформа для співробітництва, що об’єднує експертів з усього світу задля укріплення національної стійкості в умовах гібридних загроз. Осіння школа підготовлена і проведена Центром інформації про безпеку та оборону (NCDSA) спільно з Міжнародним центром оборони й безпеки (ICDS) за підтримки НАТО, Посольства Німеччини в Естонії, Посольства США в Естонії, Фонду Фрідріха Еберта та естонсько-української програми з розвитку співробітництва «Стійка Україна».

Нагадаємо, що 29 січня 2019 року між Миколаївською міською радою та Міжнародним центром оборони й безпеки (ICDS) було укладено Меморандум про співпрацю. У рамках співпраці організовано навчання, а також зустрічі високопосадовців Естонської Республіки й партнерів із місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування України.

Миколаївську міську раду та місто Миколаїв на міжнародному рівні представляли директор департаменту міського голови Юлія Литвинова й начальник відділу стандартизації та електронного врядування Дмитро Канарський.

Біля 70 фахівців із країн Балтії, Швеції, Німеччини, Великобританії, України, Білорусі протягом кількох днів обговорювали різні аспекти, пов’язані зі стійкістю суспільства в протистоянні інформаційним та пропагандистським загрозам, збереження свободи та національної ідентичності.

Вітаючи учасників навчального візиту, директор Міжнародного центру оборони й безпеки (ICDS) Григорій Сеньків підкреслив, що велике значення для забезпечення стійкості суспільства має залучення активних громадян до якісної комунікації.

Загалом, як естонські, так і українські посадовці та вчені ефективними кроками до подолання інформаційних загроз вважають навчання молоді, розвиток незалежних засобів масової інформації, вивчення та використання досвіду партнерів, єдність у протистоянні агресії.

Один із навчальних днів учасники семінару провели в Міністерстві закордонних справ Естонії. Там відбулася громадська дискусія на тему «Загрози дезінформації й сучасна політика: чи варто регулювати віртуальне середовище?». У заході взяла участь Посол Німеччини в Естонській республіці Крістіане Гоман та інші почесні гості: Марко Міхкельсон, заступник голови комітету закордонних справ парламенту Естонії, Томас Ермалавічюс, керівник досліджень ICDS, Ірина Брунова-Калісецька, провідний експерт із конфліктології і примирення (Україна), Марина Кальюранд, депутат Європейського парламенту.

— Наші народи разом пережили нелегкі часи й нині ми всі розуміємо, що краще майбутнє залежить лише від нас самих, від плідного співробітництва між нашими країнами, — підсумовує Марко Міхкельсон.

Панельні дискусії, лекції, робота в командах, обмін досвідом реалізації проєктів, — за надзвичайно щільного графіку практичними знаннями з учасниками ділилися досвідчені експерти з Естонії, Литви, Швеції, Великобританії та України.

Теми для обговорення гострі, важливі та своєчасні: протидія дезінформації, реформування інформаційної політики, особливості поширення мови війни й миру в поляризованому суспільстві, психологічна стійкість до медійної токсичності, перевірка чуток у соціальних мережах, алгоритми мислення в епоху пост-правди, нейробіологічні механізми формування реальності.

За результатами навчального візиту директор департаменту міського голови Юлія Литвинова прокоментувала можливість використання досвіду Естонії у формуванні інформаційної політики на місцях.

— На мою думку, органам місцевого самоврядування не вистачає саме стійкості, у розумінні чіткої позиції та дотримання обраного напрямку руху. Часто ми діємо ситуативно, лише реагуючи на вже наявну проблему, а не запобігаючи її виникненню, — зазначила Юлія Литвинова.

Керівник департаменту звернула увагу на велику кількість молодих фахівців серед учасників Resilience League 2019.

— Тішить, що молодь цікавиться суспільно-політичними процесами, займає активну громадянську позицію, готова розвиватися та переймати досвід. Це важливий чинник впливу на політичну ситуацію та індикатор змін у суспільстві, — вважає Юлія Литвинова.

Для довідки:

Міжнародним центром оборони та безпеки (ICDS) за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Естонської Республіки впроваджується програма «Стійка Україна». Її мета — створення та впровадження стандартів виміру стійкості суспільства, постійне вдосконалення цієї системи відповідно до актуальних чинників і процесів, посилення горизонтальних зв’язків між українцями та естонцями, взаємне навчання. Експерти програми фокусуються на комунікаційній, інформаційній та кібербезпеці.

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: