Мапа порталу

Місто встановить нову меморіальну дошку в пам’ять про мешканців Миколаївщини, які стали жертвам політичних репресій

Сьогодні, 12 липня, виконавчий комітет Миколаївської міської ради ухвалив рішення про встановлення меморіальної дошки в пам’ять про мешканців Миколаївщини, які стали жертвам політичних репресій у 20-40-х роках ХХ століття. Нова дошка з’явиться біля входу на центральну алею старого міського кладовища зі сторони Херсонського шосе.

Як зазначила начальник відділу охорони культурної спадщини управління з питань культури та охорони культурної спадщини Ірина Бондаренко, на старому міському кладовищі (вул. Степова – Херсонське шосе) є сектор, в якому органи НКВД таємно ховали репресованих. Свого часу громадською організацією там було встановлено меморіальну дошку. Проте її зруйнували.

-   Пропонується практично відновити меморіальну дошку, яка була встановлена в 2010 році. Її встановлювала одна з громадських організацій, однак нам на баланс дошку не передали. На жаль, в 2013-2014 роках вона була зруйнована. Після консультацій з громадськими організаціями та рухами було запропоновано встановити дошку за рахунок бюджетних коштів, - сказала Ірина Бондаренко.

Відповідно до ухваленого рішення на меморіальній дошці буде наступний текст:

“Тисячі мешканців Миколаївщини без вини були відправлені у 20-40-х роках ХХ століття у тюрми, табори і спецпоселення ГУЛАГу.

Не всі повернулися живими додому. Поховання безвинних жертв більшовицького режиму є і на цьому кладовищі”.

 

Відділ інформаційного забезпечення

департаменту міського голови

IMAGE FOLDER (/files/2019/7_2019/120719)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: