Мапа порталу

ВИКОНАВЧИЙ_КОМІТЕТ


РІШЕННЯ

№ 77 від 2013-01-25

Про затвердження Порядку застосування положень постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.06 № 1045 “Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах України” на території м. Миколаєва та Порядку визначення відновної вартості зелених насаджень у м. Миколаєві


З метою забезпечення сталого розвитку міста і його зелених зон, реалізації на місцевому рівні Положень постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.06 № 1045 “Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах України”, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.04.12 № 349 “Про внесення змін до Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах України”, керуючись ст. 40, п. 6 ст. 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконком міської ради

ВИРІШИВ:

1. Затвердити:
1.1. Порядок застосування положень постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.06 № 1045 “Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах України” на території м. Миколаєва (додається).
1.2. Порядок визначення відновної вартості зелених насаджень у м. Миколаєві (додається).
2. Встановити, що:
2.1. Кошти відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню, перераховуються заявником на спеціальний рахунок департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.
2.2. Кошти відновної вартості зелених насаджень використовуються на створення і відновлення зелених насаджень, їх капітальний ремонт, захист зелених насаджень від шкідників та збудників хвороб, підживлення зелених насаджень, проведення наукових досліджень з визначення передумов погіршення стану зелених насаджень та здійснення комплексу заходів з його покращання, розвиток розсадницької справи, закупівлю садивного матеріалу декоративних дерев і кущів, квіткової розсади, насіння газонних трав і квітів, родючого ґрунту, знесення аварійних дерев на території міста, проведення робіт з інвентаризації зелених насаджень на об’єктах благоустрою міста та не підлягають вилученню на інші цілі, не пов’язані із зазначеним вище призначенням.
2.3. Невикористані у звітному бюджетному році кошти відновної вартості зелених насаджень вилученню не підлягають, переходять на наступний рік і використовуються на цілі, передбачені п. 2.2 цього рішення.
3. Визнати таким, що втратило чинність, рішення виконкому міської ради від 24.07.09 № 1628 “Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території м. Миколаєва, Порядку визначення відновної вартості зелених насаджень у м. Миколаєві”.
4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови – директора департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради Гайдаржи В.В.


Перший заступник
міського голови
Ю.Г. Андрієнко


Затверджено
рішенням виконкому
міської ради
від 25 січня 2013
№ 77




ПОРЯДОК
застосування положень постанови Кабінету Міністрів України
від 01.08.06 № 1045 “Про затвердження Порядку видалення дерев,
кущів, газонів і квітників у населених пунктах України”
на території м. Миколаєва



1. Порядок застосування положень постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.06 № 1045 “Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах України” на території м. Миколаєва (далі – Порядок) визначає процедуру видалення дерев, кущів, газонів і квітників (далі – зелені насадження) на території м. Миколаєва.
2. Видалення зелених насаджень здійснюється у разі:
- будівництва об’єкта архітектури на підставі документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”;
- знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самосійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів;
- ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах населеного пункту;
- відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;
- проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, на трансформаторній підстанції і розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі;
- досягнення деревом вікової межі;
- провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощування декоративних дерев та кущів;
- ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації;
- проведення робіт на об’єктах благоустрою м. Миколаєва.
3. Видалення зелених насаджень на території м. Миколаєва здійснюється:
- за рішенням виконавчого органу міської ради (далі – компетентний орган) на підставі ордера (крім випадків, передбачених пунктами 9, 10, 11, 13 цього Порядку);
- на підставі одного з документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, до прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.
Видалення зелених насаджень на підставі одного з документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, до прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів не потребує прийняття рішення компетентним органом.
4. Підставою для прийняття рішення компетентним органом є заява юридичної чи фізичної особи (далі – заявник) про видалення зелених насаджень. До заяви заявник додає схему розташування зелених насаджень, інші документи, які встановлюють розташування зелених насаджень на визначеній території, що підлягають видаленню, та з урахуванням конкретних обставин інші обґрунтовуючі документи.
Компетентний орган протягом п’яти днів після надходження заяви затверджує склад відповідної комісії з видалення зелених насаджень на території міста Миколаєва (далі – комісія).
До складу комісії входять:
- голова – начальник управління з охорони навколишнього природного середовища та благоустрою департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради (або його заступник);
- члени – спеціалісти відділу координації робіт з озеленення благоустрою та санітарного стану міста управління з охорони навколишнього природного середовища та благоустрою департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради;
- заявник (юридична чи фізична особа) або уповноважений належним чином представник;
- власник (користувач) земельної ділянки;
- представник територіального органу Держекоінспекції в Миколаївській області;
- інші зацікавлені організації.
Комісія у п`ятиденний (а у разі, якщо кількість дерев перевищує 50 одиниць або площа ділянки складає 1 га і більше, – десятиденний) строк після надходження заяви про видалення зелених насаджень визначає стан зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці, і складає акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, у кількості відповідно до членів вищезазначеної комісії примірниках за зразком Методики визначення відновної вартості зелених насаджень, затвердженої Міністерством з питань житлово-комунального господарства, зареєстрованої наказом Міністерства юстиції України від 19.06.09 за № 549/16565.
У разі знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев комісія протягом п’яти робочих днів з’ясовує причину набуття деревами такого стану, про яку зазначається в складеному комісією акті. Кількість примірників акта повинна відповідати кількості членів комісії. Кожному з членів комісії передається по одному примірнику акта.
Голова комісії готує в триденний строк проект рішення компетентного органу про видалення зелених насаджень, в якому зазначаються дані про кількість зелених насаджень, що підлягають видаленню і що залишаються на земельній ділянці.
Компетентний орган у місячний строк після надходження зазначеного проекту приймає рішення про видалення зелених насаджень і наступного дня видає заявнику його копію для оплати відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню.
5. Відновна вартість зелених насаджень, які видаляються на підставі одного з документів, визначених частиною першою статті 34 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, встановлюється комісією, яка утворюється виконавчим органом сільської, селищної, міської ради.
До складу такої комісії входять:
- голова – начальник управління з охорони навколишнього природного середовища та благоустрою департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради (або його заступник);
- члени – спеціалісти відділу координації робіт з озеленення благоустрою та санітарного стану міста управління з охорони навколишнього природного середовища та благоустрою департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради;
- представник фізичної або юридичної особи, яка має намір щодо забудови території;
- представник територіального органу Держекоінспекції в Миколаївській області.
Відновна вартість зазначених зелених насаджень визначається згідно з методикою, затвердженою Міністерством з питань житлово-комунального господарства України.
Робочим органом, який забезпечує діяльність комісії в частині надання послуг з обстеження зелених насаджень, нарахування відновної вартості, оформлення акта обстеження, є управління з охорони навколишнього природного середовища та благоустрою департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.
6. Ордер на видалення зелених насаджень компетентний орган видає не пізніше наступного робочого дня після подання заявником документа про сплату відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню.
7. У разі передачі у власність земельної ділянки, на якій знаходяться зелені насадження, крім випадків безоплатної передачі земельних ділянок у власність громадян, до моменту прийняття рішення міською радою про передачу земельної ділянки у власність (її продаж) сплачується відновна вартість зелених насаджень.
7.1. У разі прийняття міською радою рішення про відмову передачі або продажу земельної ділянки сплачена сума відновної вартості зелених насаджень повертається на рахунок платника.
7.2. Видалення зелених насаджень при встановленні тимчасових споруд та малих архітектурних форм здійснюється на підставі ордера, виданого Компетентним органом згідно з актом обстеження зелених насаджень, погодженим відповідно до цього порядку, після сплати відновної вартості.
7.3. Видалення зелених насаджень в межах земельної ділянки, відведеної у власність або користування суб’єктам господарювання для будівництва об’єктів містобудування, а також реконструкції та капітального ремонту будівель і споруд, об’єктів благоустрою, здійснюється на підставі зареєстрованої декларації про початок виконання будівельних робіт чи дозволу на виконання будівельних робіт, що подається до територіальних органів Державної архітектурно-будівельної інспекції України відповідно до статей 34-37 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.
7.4. У разі відведення земельної ділянки для вищезазначених потреб до моменту державної реєстрації прав на земельну ділянку замовник зобов’язаний укласти з управлінням з охорони навколишнього природного середовища та благоустрою департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради охоронний договір на зелені насадження, що знаходяться на земельній ділянці для будівництва індивідуальних житлових будинків, будинків садибного типу, спорудження інших об’єктів містобудування, а також реконструкції та капітального ремонту будівель та споруд, об’єктів благоустрою.
Відповідно до охоронного договору на зелені насадження власник чи користувач земельної ділянки бере на себе зобов’язання зберігати та утримувати в належному стані зелені насадження, які знаходяться в межах земельної ділянки.
7.5. У випадку невиконання умов договору особа, яка взяла на себе зобов’язання, повинна сплатити відновну вартість зелених насаджень та штраф в розмірі 150% відновної вартості (що є видом забезпечення виконання зобов’язань за договором).
Контроль за станом виконання охоронного договору на зелені насадження здійснює управління з охорони навколишнього природного середовища та благоустрою департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.
Охоронним договором на зелені насадження встановлюється порядок та періодичність проведення планових перевірок стану зелених насаджень.
Охоронний договір укладається на підставі акта обстеження зелених насаджень.
Відновна вартість зелених насаджень, що належать до комунальної власності, сплачується до бюджету м. Миколаєва.
8. Сплата відновної вартості зелених насаджень не проводиться у разі:
- реконструкції або капітального ремонту об’єкта благоустрою міста;
- знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самосійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів;
- ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах м. Миколаєва;
- відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;
- проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, на трансформаторній підстанції і розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі;
- досягнення деревом вікової межі;
- провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощування декоративних дерев та кущів;
- ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації;
- будівництва культових будівель та будівель, необхідних для їх обслуговування, що здійснюється релігійними організаціями, статути (положення) яких зареєстровано в установленому законом порядку (за умови погодження такого будівництва).
9. Видалення аварійних, сухостійних і фаутних дерев на об’єкті благоустрою здійснює балансоутримувач на підставі акта, що складається відповідно до пункту 4 цього Порядку.
10. У процесі ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації, а також у разі коли стан зелених насаджень загрожує життю, здоров’ю громадян чи майну громадян та/або юридичних осіб, видалення зелених насаджень здійснюється негайно з подальшим оформленням акта відповідно до пункту 4 цього Порядку.
11. Видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, та на присадибній ділянці здійснюється за рішенням власника (користувача) земельної ділянки без сплати їх відновної вартості.
12. Відновна вартість зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці, що відведена в установленому порядку фізичній або юридичній особі (крім відновної вартості зелених насаджень, посаджених (створених) цією особою), сплачується під час передачі такої ділянки у власність відповідної особи.
13. Санітарне, омолоджувальне та формувальне обрізання дерев не є видаленням зелених насаджень і проводиться за рішенням балансоутримувача без рішення Компетентного органу та оформлення акта обстеження зелених насаджень.
14. Видалення аварійних, сухостійних та фаутних дерев на об’єкті благоустрою загального користування міста (парки, сквери, бульвари, зелені насадження вздовж вулиць та доріг, на прибудинкових та внутрішньодворових територіях шкіл, дитячих садків, багатоповерхових житлових будинків тощо) здійснює балансоутримувач на підставі акта обстеження зелених насаджень, що складається відповідно до пункту 4 цього Порядку, без ордера.
15. Обов’язковому відновленню у повному обсязі підлягають зелені насадження після їх видалення під час виконання окремих видів робіт, а саме: ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах населеного пункту, проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, на трансформаторній підстанції і розподільному пункті енергопостачання, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі, ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації.
_______________________________________________________

Затверджено
рішенням виконкому
міської ради
від 25 січня 2013
№ 77




ПОРЯДОК
визначення відновної вартості зелених насаджень у м. Миколаєві



1. Порядок визначення відновної вартості зелених насаджень у м. Миколаєві (далі – Порядок) розроблено відповідно до Методики визначення відновної вартості зелених насаджень (далі – Методика), затвердженої наказом Міністерства будівництва та житлово-комунального господарства України від 12.05.09 № 127.
2. Порядок визначає механізм формування відновної вартості всіх видів зелених насаджень у м. Миколаєві.
3. Порядок призначений для обґрунтування нарахування вартості їх створення та утримання за попередні роки і вартості робіт з відновлення посадок зелених насаджень за умови дотримання агротехнічних норм і правил створення зелених насаджень, технологічної послідовності виконання робіт, цінності ділянок міської території, функціонального призначення, норм витрат матеріалів, машин і механізмів, часу, встановлених ресурсними кошторисними та технологічними картами.
4. Відновна вартість дерев та кущів складається із вартості їх створення та утримання за попередні роки з урахуванням характеристик, які визначають їх цінність, за такою формулою:
Вв = Вств + Ву, де
Вв – відновна вартість дерев та кущів;
Вств – вартість створення дерев та кущів;
Ву – вартість утримання дерев та кущів (комплекс робіт із саджання і догляду за зеленими насадженнями в період їх приживлювальності).
4.1. Вартість утримання дерев та кущів за попередні роки визначається із урахуванням їх віку та застосуванням коефіцієнтів якісного стану (добрий, задовільний, незадовільний) і зонального розподілу територій населеного пункту (ядро міста, центральна, середня, периферійна, приміська зони) і розраховується за формулою:
Ву = Вдм х В х Кя х Кз, де
Ву – вартість утримання дерев та кущів;
Вдм – вартість утримання дерев та кущів протягом року (базові Вдм для розрахунку відновної вартості за знесення зелених насаджень, затверджені рішенням виконкому міської ради від 28.11.08 № 2122);
В – вік дерева або куща;












































Віковий стан



В



дерев



- молодняк до 20 років



1



- середньовікові 20-50 років



1,5



- пристиглі 50-80 років



2,2



- стиглі і перестиглі 80 і більше років



2,5



кущів



- до 5 років



1



- від 5 до 10 років



1,5



- від 10 до 20 років



2,0



- більше 20 років



1,5



Кя – орієнтовна величина коефіцієнта якісного стану (таблиця 2)
Таблиця 2

















Якісний стан



Кя



добрий



1,0



задовільний



0,7



незадовільний



0,3



Якісний стан дерев визначається за такими ознаками:
- добрий – дерева здорові, нормально розвинені, листя густе, рівномірно розміщене на гілках листя чи хвоя, нормального розміру і забарвлення, відсутні ознаки хвороб і шкідливих ран, ушкоджень стовбурів і скелетних гілок, а також дупел;
- задовільний – дерева здорові, але з ознаками уповільненого росту, з нерівномірно розвиненою кроною, на гілках мало листя, є незначні механічні пошкодження і невеликі дупла;
- незадовільний – дерева дуже ослаблені, стовбури мають викривлення, крони слаборозвинені, є сухі та засихаючі гілки, приріст однорічних пагонів незначний, технічно пошкоджені стовбури, дупла.
Кз – орієнтовна величина коефіцієнта цінності ділянки міської території (таблиця 3)
Таблиця 3

















Зона розташування зелених насаджень



Кз



Центр району



2,4



Середні зони



2,2



Периферійні



1,9



4.2. Вартість комплексу робіт зі створення дерев та кущів (Вств) (підготовка механізованим або ручним способом стандартних місць садіння зелених насаджень, садіння зелених насаджень і догляд за ними протягом періоду приживлення – 1 рік) складається з прямих витрат, загально-виробничих витрат, адміністративних витрат і розраховується відповідно до виду зелених насаджень.
5. Відновна вартість газонів розраховується із врахуванням вимог державних стандартів, норм і правил та застосуванням коефіцієнтів функціональної належності, якісного стану та зонального розподілу територій населеного пункту за формулою:
Вв= Вств х Кф х Кя х Кз, де
Вв – відновна вартість газонів;
Вств – вартість створення газонів;
Кя – коефіцієнт якісного стану (визначається відповідно до таблиці 2);
Кз – коефіцієнт зонального розподілу території населеного пункту (визначається відповідно до таблиці 3);
Кф – функціональної належності газонів (таблиця 4)
Таблиця 4

















Функціональна належність газонів



Кф



Партерні газони



1,25



Звичайні газони (садово-паркового


та спеціального призначення)



1,00



Лучні газони



0,50



Якісний стан газонів визначають за такими ознаками:
- добрий – поверхня добре спланована, трава густа, однорідна, рівномірна, регулярно підстригається, колір інтенсивно зелений, бур’янів і моху немає;
- задовільний – поверхня газону зі значними нерівностями, травостій нерівний, багато бур’янів, підстригається нерегулярно, колір зелений, витоптаних місць немає;
- незадовільний – травостій рідкий, неоднорідний, різнобарвний, переважно жовтого відтінку, багато широколистих бур’янів, моху та витоптаних місць.
6. Відновна вартість квітників розраховується із врахуванням вимог державних стандартів, норм і правил та застосуванням коефіцієнтів якісного стану та зонального розподілу територій населеного пункту за формулою:
Вв = Вств х Кя х Кз, де
Вв – відновна вартість квітників;
Вств – вартість створення квітників;
Кя – коефіцієнт якісного стану (визначається відповідно до таблиці 2);
Кз – коефіцієнт зонального розподілу території населеного пункту (визначається відповідно до таблиці 3)
Якісний стан квітників визначають за такими ознаками:
- добрий – поверхня старанно вирівняна, ґрунт удобрений, рослини добре розвинені, однакові за якістю, бур’янів немає, догляд регулярний;
- задовільний – поверхня погано вирівняна, мало внесено добрив у ґрунт, рослини нормально розвинені, є бур’яни, догляд за квітниками і ремонт нерегулярні;
- незадовільний – поверхня має значні нерівності, добрива не внесені, рослини слаборозвинені, багато бур’янів, сухого листя.
______________________________________________________

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: