Мапа порталу

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич обговорив з головами батьківських комітетів шкіл і дитсадків проблемні питання сфери освіти

У вівторок, 5 березня, в Будинку вчителя відбулася зустріч мера Миколаєва Олександра Сєнкевича з головами батьківських комітетів загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів міста.

Як зазначив міський голова, він проводить регулярні наради з керівництвом шкіл і дитячих садів, під час яких обговорюються важливі для педагогів питання. Щоб мати детальніше уявлення про стан справ, забезпечити більш ефективне планування розвитку сфери освіти, Олександр Сєнкевич ініціював проведення зустрічей з представниками батьківських комітетів. Це перша така зустріч.

Олександр Сєнкевич підкреслив, що наразі в країні успішно реалізується реформа децентралізації. Її результати вже відчувають громади. Так, за останні роки бюджет Миколаєва зріс у кілька разів.

- З 2014 року, коли почали впроваджувати реформу децентралізації, в 2,5 рази зріс бюджет міста Миколаєва. А що стосується бюджету розвитку, який є джерелом фінансування капітальних витрат, він збільшився ще більше. І це в умовах неоголошеної війни! - повідомив Миколаївський міський голова.

При цьому додатковий ресурс доводиться направляти на вирішення інфраструктурних проблем, які накопичувались десятиліттями, а також на виконання зростаючих соціальних стандартів.

- Минулого року в Миколаєві обрушилося 2,5 кілометри каналізаційних колекторів. Нам довелося терміново виділяти близько 25 мільйонів гривень для відновлення пошкоджених мереж водовідведення, - сказав очільник міста. - А два тижні тому обвалився колектор по вул. Чкалова.

Багато невирішених на даний момент проблем є й у сфері освіти. Щоб всі їх закрити, необхідна не тільки величезна кількість грошей, а й багато часу. Наприклад, сьогодні гостро стоїть питання будівництва дитсадка в мкр. Північний. Але для його вирішення необхідно виділити десятки мільйонів гривень. Крім того, через підземні води почав просідати фундамент і руйнуватися будівля дитсадка № 67. У підсумку цей дошкільний заклад було визнано аварійним. Для відновлення пошкодженої будівлі також необхідно здійснити значні капіталовкладення.

Крім того, Олександр Сєнкевич звернув увагу на те, що в Україні проводять реформу освіти. На даний момент Миколаєву для реалізації проекту «Нова українська школа» потрібно близько 50 млн.грн.

Під час обговорення мер торкнувся і питання організації харчування в навчальних закладах. Олександр Сєнкевич відзначив, що за фактами порушень, виявлених правоохоронними органами, на даний момент ведеться слідство, яке і повинно дати відповіді на всі питання. Крапку ж у цій справі поставить суд.

Разом з тим міська влада почала проводити власні перевірки щодо відповідальних осіб комунального підприємства з організації харчування в навчальних закладах. У бюджетних установах вже посилили контроль за організацією харчування. При цьому керівник міста закликав представників батьківських комітетів брати участь у перевірках. Більш того, Олександр Сєнкевич попросив присутніх подавати свої пропозиції щодо вирішення даної проблеми, розвитку навчальних закладів в цілому.

У свою чергу, начальник управління освіти Ганна Личко зазначила, що в кожному навчальному закладі Миколаєва за організацією харчування буде стежити ще й громадськість.

- Управління освіти видало наказ щодо створення в кожній школі громадської комісії з організації харчування, - повідомила Анна Личко.

А депутат міської ради Сергій Карцев, який брав участь у зустрічі, наголосив на необхідності розробки та затвердження положення, яке б встановлювало правила здійснення громадського контролю, визначало умови допуску представників громадськості в харчоблоки шкіл та дитсадків. Адже, як нагадав депутат, на таких об'єктах повинні суворо дотримуватися санітарні норми.

Олександр Сєнкевич підтримав озвучену пропозицію. Мер також повідомив, що міська влада має намір оновити обладнання, яке використовують для приготування їжі в навчальних закладах.

- Нам необхідно близько 3,8 млн.грн. для оновлення кухонного обладнання в дитячих садах і 2,3 млн.грн. - для шкіл, - сказав Олександр Сєнкевич, зазначивши, що питання виділення даних коштів буде винесено на розгляд бюджетної комісії міської ради.

  

Відділ інформаційного забезпечення

департаменту міського голови

IMAGE FOLDER (/files/2019/3_2019/060319)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: