Мапа порталу

IT для сфери охорони здоров'я: Миколаївські медустанови обирають інформаційну систему, яка дозволить підвищити якість послуг

Медичні установи Миколаєва готуються до впровадження сучасних інформаційних технологій. Вони вже почали пошук компаній, які можуть поставити якісний програмний продукт. Реалізація проекту дасть можливість суттєво полегшити роботу лікарів, підвищити якість послуг для пацієнтів.

Про це йшлося під час презентації медичних інформаційних систем, яка в четвер, 19 липня, відбулась в мерії. У заході взяли участь мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, його перший заступник Володимир Криленко, головні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги, міських лікарень і стоматологічних поліклінік.

- Миколаїв прагне стати одним з найуспішніших міст України, які розвивають медичну сферу, впроваджують сучасні інформаційні технології для покращання якості послуг, що надаються пацієнтам лікувальних установ. Нам необхідно знати, які сьогодні є тенденції, якими готовими рішеннями ми сьогодні можемо скористатися. Сформувавши цілісне уявлення про ситуацію, що склалася, ми зможемо якісно підготувати технічне завдання і оголосити конкурс на поставку програмних комплексів для подальшого їх впровадження в сфері медицини Миколаєва, - сказав Олександр Сєнкевич. - Ми хочемо, щоб робота лікарів стала легшою, а пацієнти отримували більш якісний сервіс.

Як розповіла начальник управління охорони здоров'я міської ради Ірина Шамрай, на презентацію в мерію запросили всі 13 компаній-розробників медичних інформаційних систем, які на даний момент зареєстровані на сайті Міністерства охорони здоров'я України. На запрошення відгукнулося більшість з них - 8 розробників.

Вона підкреслила, що міська влада зацікавлена в тому програмному продукті, який був би успішно впроваджений в медустановах Миколаєва всіх рівнів, що дозволило б інтегрувати їх в одну мережу.

У цей день наші гості представили 8 медичних інформаційних систем: Helsi, ЕМСІМЕД, Доктор Елекс, MEDSTAR, Поліклініка без черг, МедЕйр, Health24, nHealth.

Всі ці системи призначені як для медичних працівників, так і для пацієнтів. Більшість з них - модульні. Зокрема, програмами передбачено кабінет пацієнта, за допомогою якого можна записатися на прийом і уникнути черг, робоче місце лікаря, електронну картку, яка дає можливість вивчити всю історію хвороби, вести облік виписаних препаратів. Також, використовуючи ці системи, можна виписувати електронний рецепт, вести статистику завантаженості лікарів. В деяких з них передбачений компонент для фінансових операцій - він буде зручний для бухгалтерських підрозділів медустанов, а також лабораторні модулі. В цілому - це системи зі зручним і зрозумілим інтефейсом, для вивчення якого, за заявою розробників, користувачам не знадобиться багато часу.

Медична система «Helsi». Нею вже користуються деякі установи столиці, Київської області, Дніпра, Дніпропетровської області, Одеси, Краматорська. Встигли її апробувати і миколаївці - «Helsi» впроваджена в Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 1. В цілому нею користуються 77 медичних установ, 5800 лікарів. За твердженням розробників, щодня за допомогою «Helsi» здійснюється 16500 записів до медиків. 58% записів проходить через сайт, 15% - через кол-центр, 27% - через реєстратуру. Ця система в основному орієнтована на пацієнта.

МІС «ЕМСІМЕД» - це українська розробка, яка на світ з'явилася 13 років тому. Її кілька разів модернізували, і сьогодні МІС «ЕМСіМЕД» може бути впроваджена в медустанові будь-якого рівня і типу: від амбулаторії до лікарні. На даний момент її використовують в київській клініці «Борис», інституті фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського, Київському міському дитячому діагностичному центрі, лікувальних установах Черкас, Броварів. Наразі  до неї підключено більше 1 тис. робочих місць. «ЕМСІМЕД» має модульну структуру.

Що стосується системи «Доктор Елекс», то вона впроваджена в більш ніж 200 медустановах Молдови, Польщі, Білорусії, України, Таджикистану. Найбільшою популярністю цей продукт користується серед приватних клінік. За 13 років існування нею скористалися більше 5 млн. пацієнтів.

«Доктор Елекс» також складається з модулів. Всього їх налічується більше 20. Цікаво, що системою передбачено використання телекомунікаційного модуля - він дає можливість консультувати пацієнтів на відстані. У МІС «Доктор Елекс» є і фінансовий компонент.

Розробник цієї системи є партнером компанії Microsoft, тому при підготовці програмних продуктів використовуються Windows-технології. МІС «Доктор Елекс» інтегрується з зовнішніми системами.

У цей день презентували і МІС «MEDSTAR». На ринку вона доступна досить давно. Ця система вже впроваджена в 196 лікувальних установах, розташованих в 15 областях України. Знайомі з цим продуктом і в Миколаївській області. Як і інші системи, «MEDSTAR» складається з модулів. За словами розробників, вона дуже проста у використанні.

Система «МедЕйр» - дітище компанії «Elife», яка розпочала свою роботу в 2008 році. Компанія спеціалізується на розробці програмних комплексів для сфери охорони здоров'я і має досвід реалізації проектів в інших країнах. Саме вона в 2015 році стала автором національного електронного реєстру людей, які страждають від ВІЛ-інфекції. Наразі до системи «МедЕйр» підключені медустанови Вінницької, Херсонської, Дніпропетровської областей, Києва, Львова, Ужгорода.

В основі цього продукту також лежить принцип конструктора.

Крім того, у цей день медикам представили систему «Поліклініка без черг». Вона добре відома в Миколаєві - саме її для управління пацієнтопотоком на початку 2018 року розпочали впроваджувати в міських центрах медико-санітарної допомоги. На даний момент нею користується левова частка поліклінік міста. В системі вже зареєстровано 250 тис. користувачів з Миколаєва.

«Поліклініка без черг» є першим етапом інформатизації лікувальних установ. Пройшовши його, розробники пропонують впроваджувати проект «SimplexMed». Це вже повноцінна медична інформаційна платформа, яка розширює можливості лікарів і пацієнтів. Вона забезпечує комплексну автоматизацію процесів медичних установ всіх рівнів.

Після цього презентували МІС «Health24». Розробила її 4 роки тому група українських фахівців в області інформаційних технологій. Крім набору стандартних послуг: запис онлайн, електронна картка, електронне направлення на обстеження, статистика завантаженості лікарів, - вона передбачає зворотний зв'язок з пацієнтом, який досягається за рахунок розсилки СМС-повідомлень, електронних листів. Це дає можливість, наприклад, нагадати про запланований візит до лікаря або просто привітати користувача з днем народження.

МІС «Health24» користуються в Житомирській, Черкаській, Полтавській областях.

Ну і завершила презентацію компанія «Роял Інтеграція». Вона свою роботу почала в 2011 році. Компанія розробляє інформаційні системи для установ загальної медицини і стоматологій. Нам же пропонує МІС «nHealth». Компанія «Роял Інтеграція» реалізувала свої проекти в Житомирській, Львівській, Закарпатській областях.

Відзначимо, що всі представлені системи мають той чи інший сертифікат безпеки.

 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/2018/2018_7/190718_3)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: