Мапа порталу

Геть черги. У миколаївських поліклініках впроваджують інноваційну систему управління пацієнтопотоком, яка дозволить черги залишити в минулому

Відвідувачам миколаївських поліклінік більше не доведеться штовхатися в довгих чергах. Адже тепер вони можуть записатися до лікаря за допомогою електронної системи «Поліклініка без черг» і у підсумку вільно потрапити на прийом. На даний момент така система впроваджена в центрах первинної медико-санітарної допомоги № 1, № 2, № 5, № 6. А до 1 липня вона запрацює в інших поліклініка Миколаєва - ЦПМСД № 3, № 4 та № 7.

«Поліклініка без черг» передбачає впровадження електронної черги в медичних установах, онлайн запис на прийом та консультування, спрощену взаємодію лікарів, фахівців, діагностичних центрів і лабораторій між собою.

І в четвер, 15 березня, в.о. міського голови-секретар міської ради Тетяна Казакова відвідала ЦПМСД № 2, щоб перевірити, як на практиці працюють інновації.

- Ми зареєстрували свою установу, всіх своїх лікарів в електронній системі, забезпечили комп'ютерами всіх лікарів в ЦПМСД і амбулаторіях. Тепер кожна людина може через Інтернет записатися на прийом до лікаря. А якщо у когось немає Інтернету, він може подзвонити в реєстратуру і там пацієнта запишуть на прийом до лікаря. Після цього хворому прийде СМС, в якому буде інформації про день і час прийому, прізвище лікаря. Якщо людина пройшла до нас в ЦПМСД, вона може використовувати для запису термінал, встановлений в холі. Це дуже зручно, - розповіла головний лікар ЦПМСД № 2 Тамара Дубинець.

Вона зазначила, що на прийом пацієнта відводиться близько 15 хвилин. Однак у випадку, якщо по допомогу прийшла людина, яка скаржиться на гострий біль, її приймуть без запису.

- Якщо у лікаря мало викликів (це видно в режимі онлайн), ми можемо додати йому прийоми. Є функція «Жива черга». Туди записують тих, хто за часом не встиг, - додала Тамара Дубинець.

Вона також розповіла про те, як в медичному закладі відбувалося впровадження «Поліклініки без черг». За її словами, в минулому році була придбана необхідна комп'ютерна техніка, а в листопаді розпочали підготовку медперсоналу. І тепер всі медики добре розбираються в системі «Поліклініка без черг».

Крім того, Тамара Дубинець розповіла, що її ЦПМСД готовий до укладання декларацій, тобто договорів з пацієнтами. Вони будуть укладатися, коли Міністерство охорони здоров'я затвердить типові договори.

Андрій Заєць, представник проекту «Поліклініка без черг», додав, що до лікаря через Інтернет можна записатися, використовуючи комп'ютер або телефон. Для цього необхідно зайти на сайт www.pb4.com.ua  Після цього, ввівши номер свого телефону, потрібно авторизуватися і вибрати лікаря. Також для запису до лікаря можна використовувати термінал, встановлений в поліклініки. Процедура запису там така ж. Після запису до лікаря пацієнту приходить СМС і видають талон, де зазначена докладна інформація, до якого лікаря і на який час записаний людина, номер необхідного кабінету.

Також, система «Поліклініка без черг» дає можливість в режимі онлайн скасувати запис, якщо це буде необхідно.

Миколаївські поліклініки почали впроваджувати систему електронної черги в цьому році. Одним з перших таку новацію використовує ЦПМСД № 2 - «Поліклініку без черг» там впровадили у січні. За цей час системою скористалися майже 12 тис. пацієнтів.

Як зазначив Андрій Заєць, «Поліклініка без черг» стає більш популярною і затребуваною миколаївцями, їй стали більше довіряти. Про це свідчить статистика скасованих прийомів, яка з кожним місяцем покращується.

- У перший місяць заплановані прийоми, які в підсумку були скасовані, становили близько 60 відсотків. У наступному році відмови досягли 30 відсотків. І ось в березні прийоми, що не відбулись, складають не більше 3 відсотків. Це дуже хороший показник, - сказав Андрій Заєць.

За його словами, «Поліклініка без черг» є однією з електронних систем, за допомогою якої в центральних реєстрах можна буде реєструвати угоди з пацієнтами.

Андрій Заєць підкреслив, що ЦПМСД № 2 до медичної реформи технічно готовий.

- Радує, що система «Поліклініка без черг» вже працює, її вже використовували багато людей. Якщо спочатку люди програмі не довіряли, то зараз люди більш активно їй користуються. Це також добре. Ми підтримували і будемо підтримувати впровадження сучасних технологій. Цього року всі ЦПМСД впровадять систему «Поліклініка без черг», - сказала Тетяна Вікторівна.

 

 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/150318_2)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: