Мапа порталу

Школярі Миколаєва першими почнуть здавати упаковки від напоїв на переробку

Миколаївські школи отримали 100 нових контейнерів для збору використаних пакетів з-під молока та соків. Ще 35 контейнерів в дорозі. Крім того, вся зібрана учнями шкіл сировина жодним чином не потрапить на міське звалище, а відправлятиметься у Харківську область для подальшої переробки.

Це перший випадок на всю Україну, коли всі школи міста організовано долучилися до проекту з роздільного збору відходів, «пілот» якого у Миколаєві стартував восени 2016 року і сьогодні продовжує набирати все більших обертів.

Як повідомлялось раніше, проект з роздільного збору відходів у школах Миколаєва вийшов на новий етап. Спеціальні пластикові та металеві контейнери для сортування сміття тепер є в кожному середньому навчальному закладі міста.

Спочатку, пілотний проект охопив лише чотири ЗОШ Миколаєва. Але восени 2017 року ініціативу підхопили всі школи міста. Тоді ж учнівський актив та шкільні педагоги пройшли спеціальне навчання щодо процесу правильної поведінки з відходами. При цьому, обраний формат гри виявився для учнів найцікавішим варіантом.

Відзначимо, що крім освітньої складової, є й фінансовий бік проекту. Виходячи з торішнього досвіду, при переході на роздільний збір сміття, кожна зі шкіл може заробляти на відходах від 600 до 7000 грн на місяць, при сьогоднішній ціні макулатури в 2,3 - 2,5 грн. за кілограм, і пластика - 3-4 грн. З огляду на те, що в цілому, школи Миколаєва здатні щомісяця збирати до 33,5 тонн паперу і 4 тонн пластику, можемо сміливо порахувати вигоди навчальних закладів від реалізації такого проекту.

У Миколаєві є тільки три потенційних підрядника, які готові викуповувати шкільне сміття. Це два комерційних підприємства і одне комунальне, що мають власну сортувальну лінію. Тому, за умови правильного дотримання recycling-циклу в проекті, шкільні відходи не потрапляють на миколаївський полігон. Їх вивозять безпосередньо на підприємства, де вони пресуються в «куби» та фурами вивозяться в інші міста України для подальшої переробки.

КУ "Агенція розвитку Миколаєва"

IMAGE FOLDER (/files/2018/2018_4/03042018_5)

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: