Мапа порталу

Сергій Бондаренко роз’яснив порядок надання пільг та субсидій у зв’язку зі змінами у нормативно-правовій базі

У понеділок, 12 лютого, у прес-центрі Миколаївської міської ради відбувся брифінг в.о. директора департаменту праці та соціального захисту населення  Сергія Бондаренка,  у ході якого він розповів про  зміни у нормативно-правовій базі щодо монетизації пільг та субсидій,  а також відповів на питання представників ЗМІ.

Зазначимо, що з 1 січня 2018 року  за ініціативи Міністерства фінансів в Україні запрацювала монетизація субсидій на рівні підприємств - постачальників послуг.

За словами Сергія Бондаренка, Міністерство фінансів розробило комплексний підхід до реформування системи розрахунків субсидій, який буде складатися з декількох етапів, а саме: монетизація розрахунків по субсидіях на рівні підприємств-надавачів послуг, підготовка системи до здійснення монетизації субсидій на рівні домогосподарств (створення необхідної інфраструктури, створення єдиного реєстру та бази даних субсидіантів, їх реєстру та третій етап -  проведення  монетизації субсидій на рівні домогосподарств.

- Зараз Урядом прийнято рішення про початок першого етапу, який запроваджує монетизацію субсидій на рівні постачальників послуг з 1 січня 2018 року. Метою цих змін є перехід на прозорі та своєчасні розрахунки "живими" коштами за субсидіями між державою і виконавцями послуг. Монетизація субсидій передбачає ряд нововведень в розрахунках, зокрема, це стосується нормативних документів. Якщо в минулому році підприємства, які надають комунальні послуги, отримували компенсації на пільги і субсидії тільки за актами звірки та згідно розрахунків, то з січня 2018 року, організації зобов'язані відкрити спеціальні рахунки в органах Казначейства та щомісяця надавати департаменту фінансів, департаменту праці та соціального захисту реєстри пільговиків та отримувачів субсидій з даними нарахування компенсацій, - пояснив Сергій Бондаренко.

Як зазначив в.о. директора департаменту праці та соціального захисту, реєстр є підставою для того, щоб підприємства-надавачі комунальних послуг  отримували монетизацію з державного бюджету у вигляді "живих грошей". Визначені також чіткі терміни проведення розрахунків по субсидіях - до 24 числа кожного місяця.

Для того, аби поінформувати населення щодо змін у нормативно-правовій базі у сфері надання житлово-комунальних послуг, а також швидко налагодити процес взаємодії між надавачами комунальних послуг та мешканцями багатоквартирних будинків, працівниками департаменту праці та соціального захисту було проведено організаційну роботу.

- Ми працюємо безпоссередньо з підприємствами, які надають комунальні послуги населенню, організовуємо підготовчі наради та практичні заняття. Вже майже 70 млн грн. депаратмент праці та соціального захисту перерахував підприємствам за надані комунальні послуги, ця проплата відбулась за минулий рік відповідно законодавства. Можна констатувати, що фінансування у нас проходить щотижня, механізм налагоджений, усі підприємства в місті, які надають комунальні послуги, відкрили рахунки та надають працівникам департаменту усю необхідну інформацію, - сказав Сергій Бондаренко.

Було зазначено, що особлива увага на даний момент приділяється ситуації, яка наразі виникла з відшкодуванням підприємствам ЖКГ та ОСББ пільг та субсидій, наданих населенню на оплату житлово-коммунальних послуг.

- ОСББ не зобов’язані відкривати рахунки у Казначействі та можуть користуватися рахунками, які були у них відкриті у певних банках. Свої гроші вони отримують по квартплаті, так як вони не є постачальниками послуг по енергоносіям. По енергоносіям мешканці ОСББ будуть отримувати окремі розрахункові книжки, - резюмував Сергій Бондаренко.

В.о. директора департаменту праці та соціального захисту також нагадав, що 11 січня 2018 року у Миколаєві розпочав роботу інформаційно-консультативний центр «Соціальна допомога 15-07», фахівці якого інформуватимуть городян з питань призначення різних видів державної допомоги, у тому числі житлових субсидій, допомоги сім’ям з дітьми, надання пільг та компенсацій, матеріальної допомоги, та інших питань сфери соціального захисту населення.

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/12022018_2)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: