Мапа порталу

Нове ім’я на мапі Миколаєва. Руфін Судковський – живописний співець Чорного моря

В мережі з’явився третій короткометражний документальний фільм з анімацією про нові назви вулиць у Миколаєві. Відео знайомить із Руфіном Судковським – видатним українським маляром-мариністом, академіком, який оспівував в живописі український Південь. На його честь назвали колишню вулицю Гагаріна у Корабельному районі у Миколаєві.

Відео «Руфін Судковський – живописний співець Чорного моря» опублікували на каналі Платформи MY ART в YouTube за посиланням тут. Автор відео: Євген Цимбалюк.

Народився у місті Очаків Миколаївської області. Батько був священиком, тому за традицією Судковський мав би продовжити родинну справу. Однак прагнення до живопису перемогло. 

Під час навчання в Одеській духовній семінарії, відвідує вечірні класи школи малювання. Там знайомиться з художником Іваном Айвазовським, який, побачивши роботи юнака, зазначає: «Це буде гідний мій наступник, якщо не перевершить мене». 

У 18 років, так і не закінчивши семінарію, Руфін вступає до Академії мистецтв у Петербурзі. Навчається успішно, відмічений малою срібною медаллю за етюд «Вид поблизу Очакова» і великою срібною медаллю «за хороші успіхи в пейзажному живопису». 

Північний клімат шкодить здоров'ю Судковського, тому з 1873 року він постійно живе в Очакові, де надихається морем у всіх мінливих проявах стихії. Пізніше стане почесним громадянином міста. 

У квітні 1879 року отримує від Академії мистецтв звання класного художника 1-го ступеня. Згодом виставляється у Києві, Одесі і Петербурзі. Його роботи демонструють і в Миколаєві – місцева публіка побачила 7 великих картин, 14 малих та 80 етюдів мариніста. 

Подорожує Європою. А після повернення з'являється одна з головних його картин «Буря біля Очакова». За це полотно у 1882 році Рада Академії присудила йому звання академіка живопису морських пейзажів. На той час для отримання високого звання варто було написати картину на певну тему, узгоджену комісією і потім надати її на розгляд. Випадок, щоб академіком ставали за вже готову роботу - дуже рідкісний, якщо не унікальний. 

Через шалений успіх полотна Судковського з різних виставок розлітаються по приватним зібранням меценатів та колекціонерів. Проте передчасна смерть обірвала плани художника. Руфін Судковський помирає на 35 році життя, залишивши 5 незавершених картин. 

Сьогодні його іменем названо єдиний в Україні музей мариністичного живопису в Очакові. На жаль, через війну усю колекцію музею було евакуйовано у безпечне місце. Проте в Миколаєві оцифровано 19 художніх робіт мариніста.

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/September2024/26092024)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: