Мапа порталу

Звіт про роботу Миколаївського міського Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (9 місяців 2017 року)

Миколаївський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є спеціалізованим закладом, який забезпечує здійснення соціального супроводу та надання безкоштовних соціальних послуг сім’ям/особам, які опинилися у складних життєвих обставинах, а саме : особи з проблемами алко\нарко залежностей, яких торкнулася проблема ВІЛ\СНІДу, звільнені з місць позбавлення волі, які перебувають у конфлікті з законом, які постраждали від насилля, торгівлі людьми, збройних конфліктів, учасників Антитерористичної операції та членів їх сімей, сім'ї з проблемами інвалідності, діти –сироти та діти позбавлені батьківського піклування, випускники інтернатних закладів, жінки, які мали намір відмовитися від новонародженої дитини, сім'ї, в яких існує ризик вилучення дитини із сім'ї, матері одиначки, малозабезпечені сім'ї. З 2015 року на Центри соціальних покладено функцію перевірки цільового використання державної допомоги при народженні дитини.

Здійснення фінансування Центру забезпечується через програму « Молодь 2016-2018 р.р». Загальний фонд 2017 року складає 1 млн. 669 тис. грн, що на 23 % менше передбачених програмою коштів ( 2 млн. 49 тис. грн). Видатків за спеціальним фондом не передбачувалось.

Центр забезпечує раннє виявлення, облік, соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах;

-  проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання складним життєвим обставинам сімей, дітей та молоді;

-  надання безкоштовних соціальних послуг (юридичних, психологічних, соціально-педагогічних, інформаційних), спрямованих на відновлення соціальних функцій, психологічного і фізичного стану сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги;

-  проведення інформаційно-просвітницької роботи з сім’ями, дітьми та молоддю.

Протягом 9 місяців 2017 року соціальні послуги Центру отримали 1897 сімей/осіб, яким було надано 22998 соціальних послуг

Була надана допомога в отримані тимчасової реєстрації- 7 осіб;

- оформленні документів –128 ,

- працевлаштуванні –18,

- влаштовані на навчання – 9  і т.п.

Проведено 340 юридичних консультацій, підготовлено 54 позовні заяви до суду з питань стягнення аліментів, розірвання шлюбу, визнання батьківства, прийняття спадщини і т.п. ;

В грудні 2016 року за кошти місцевого бюджету було здійснено капітальний ремонт приміщення Центру та обладнано 2 психологічні кабінети сучасними дидактичними матеріалами, дитячими меблями необхідними для сучасного та своєчасного надання психологічної допомоги, в яких проведено 3196 соціально-психологічних консультацій щодо виховання дітей, налагодження сімейних відносин, ефективних методів виховання дітей, зниження рівня тривожності. Проводилась психологічна робота спрямована на подолання страхів, стабілізацію психоемційного стану, навчання методам самоконтролю та саморегуляції, формування навичок конструктивного подолання конфліктних ситуації та розвиток особистісних характеристик.     

Психологами Центру було підготовлено 85 соціально-психологічних висновків для суду з метою визначення ставлення дитини до кожного з батьків, особистісних характеристик дітей шкільного віку, розвитку пізнавальної сфери дошкільників тощо.

Також Центр сприяв  отриманню гуманітарної допомоги у вигляді речей та продуктів харчування –389 особам.

Раннє виявлення, облік, здійснення оцінки потреб, супровід сімей та осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах

Протягом 9 місяців 2017 року спеціалістами Миколаївського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді здійснено 930 оцінок потреб та виявлено 258 сімей, в яких виховується 412 дітей, які опинились в складних життєвих обставинах.  Всім сім'ям відповідно до їх проблем було надано соціальні послуги та необхідну допомогу у подоланні складної життєвої ситуації.

Протягом 9 місяців 2017 року на обліку Центру перебувало 82 сім’ї, в яких виховується 121 дитина, де був ризик вилучення дитини з родини, неналежне виконання батьками своїх батьківських обов'язків по відношенню до дітей. За результатами проведеної соціальної роботи 81 дитина залишилися з біологічними батьками (59 сім’ях).

Центром в рамках співпраці з  Пологовими будинками та Жіночими консультаціями м. Миколаєва з метою недопущення відмов від новонароджених дітей  охопив 103 породіллі та 53 вагітні жінки.

178 жінок отримали допомогу психолога;

1 жінку з новонародженою дитиною направлено до Центру соціально-психологічної допомоги у м. Вознесенськ.

29 жінкам спеціалісти Центру сприяли в оформленні державної соціальної допомоги при народженні дитини;

 3 жінкам в оформленні та відновленні документів та проходженні медичного обстеження

 7 жінкам у реєстрації новонародженої дитини.

Протягом звітнього періоду охоплено роботою 3 жінок, які народили дітей з вродженими вадами розвитку. В результаті проведеної роботи жінкам поліпшено психоемоційний стан, перенаправлено до медичних закладів міста з метою комплексного обстеження та лікування дітей.

7 породіль виявили намір відмовитись від новонароджених дітей. В результаті проведеної соціальної роботи 2 жінки змінили своє рішення та залишили дітей.

Також психологічною роботою Центру охоплено 53 сім’ї з проблемами інвалідності з якими було проведено психокорекційну роботу за проблематикою.

Здійснення соціальної роботи з сім'ями, які перебувають у складних життєвих обставинах через проблему насильства в сім'ї

Протягом 9 місяців 2017 року до Миколаївського міського центру надійшло 381 повідомлення про сім'ї, в яких було скоєно насильство або існував ризик його реального вчинення

Сім’ям надано комплекс соціальних послуг та проведено роботу, спрямовану на профілактику повторного скоєння насилля в сім’ї, поліпшення психоемоційного стану членів сімей, підвищення рівня психолого-педагогічних знань батьків щодо виховання дітей, формування навичок конструктивного подолання конфліктних ситуацій тощо.

Центром здійснюється психокорекційна робота з особами, які вчинили насильство в сім'ї

Протягом 9 місяців 2017 року для проведення психокорекційної роботи до Миколаївського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді районними відділами внутрішніх справ направлено 38 осіб, які вчинили насильство в сім’ї, 2 особи пройшли корекційну програму повному обсязі (по 56 годин), на даний час робота триває.

Надання соціальних послуг сім'ям/особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території АР Крим, м. Севастополь та зони проведення АТО

307 сім'ям та 26 особам надано допомогу психолога, 66 сім’ям надано допомогу юриста, 131 сім’я отримала гуманітарну допомогу, 16 дітей влаштовано до ДНЗ та 12 до ЗОШ  м. Миколаєва, 72 особи перенаправлено до закладів медичного обслуговування, 54 осіб, які потребували працевлаштування, перенаправлено до центрів зайнятості м. Миколаєва.

Здійснення соціальної роботи з сім’ями та особами, які постраждали від збройних конфліктів (АТО)

Фахівцями Центру постійно проводиться робота з сім’ями загиблих військовослужбовців: здійснюється оцінка потреб членів таких сімей, надається комплекс соціальних послуг, психологічна підтримка, сприяння у вирішенні побутових проблем.

Постійно ведеться робота з надання підтримки демобілізованим учасникам бойових дій та їх сім’ями, а саме: проводиться психологічна робота, спрямована на стабілізацію психоемоційного стану, подолання наслідків бойового стресу, професійну та соціальну адаптацію, надається юридична допомога  та роз’яснення щодо оформлення пільг, передбачених чинним законодавством.

Профілактична робота

З метою профілактики негативних явищ, ВІЛ-інфекції/СНІДу, профілактики соціально-небезпечних хвороб, пропаганди здорового  способу життя, вживання наркотичних речовин, алкоголю, формування навичок планування вільного часу, професійної орієнтації, профілактики суїцидальної поведінки фахівцями проводиться групова профілактична робота, в рамках якої проведено 192 заходи та охоплено 3272 учасники.

Спеціалістами Центру постійно проводиться робота щодо популяризації сімейних форм виховання, проводяться співбесіди з потенційними прийомними батьками, батьками-вихователями, патронатними вихователями та здійснюється прийом документів.

З вересня 2017 року Центром проводиться інформаційна кампанія щодо наставництва для дітей-сиріт, які виховуються в інтернатних закладах.

Соціальна робота з прийомними сім'ями та дитячими будинками сімейного типу

Протягом 2017 року в м. Миколаєві функціонувало 14 прийомних сімей, та 7 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховувалося 82 дитини. Станом на 01.10.2017 року в м. Миколаєві функціонує 12 прийомних сімей, в яких виховується 28 дітей, та 7 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 49 дітей. З дітьми-вихованцями, прийомними батьками та батьками-вихователями проводиться робота з метою адаптації дитини у сім’ї та соціальному оточенні, налагодження взаємовідносин між ними, зняття тривожності, підвищення рівня самооцінки у дітей, підвищення рівня мотивації до навчальної діяльності, визначення особистісних рис, самовизначення та соціалізації.

На базі ММЦСССДМ проводяться тренінгові заняття з дітьми із зазначених сімей, спрямовані на формування довірливих стосунків з членами сім’ї, удосконалення навичок спілкування та догляду за своїм зовнішнім виглядом та особистими речами, оволодіння новими  вміння та навичками, підвищення самооцінки.

Сім’ям регулярно надаються психологічні, соціально-педагогічні, інформаційні, юридичні. Постійно проводиться комплексна психолого-педагогічна робота, спрямована  на підвищення рівня виховного потенціалу прийомних батьків та батьків-вихователів.

Стосовно проблемних питань то, до них можна віднести недостатню кількість кваліфікованих спеціалістів- психологів, у зв'язку з чим Центром надання психологічної допомоги може бути заплановано через 2- 3 тижні після звернення особи.

Також гостро стоїть проблема у необхідності створення Центру тимчасового перебування для жінок з дітьми, які постраждали від насилля або не в змозі подолати СЖО в яких вони опинилися.

  Наприклад, у 2017 році 118 випадках насилля скоєного над жінками та дітьми потерпілі потребували негайного вилучення з середовища, в якому вони проживають у зв’язку з загрозою їх життю та здоров’ю.

Постійно збільшується кількість жінок, які відмовляються від новонароджених дітей. У переважної більшості цих жінок відсутнє житло та кошти для проживання разом з дитиною, відсутня підтримка з боку родичів або чоловіка.

На сьогоднішній день у разі виникнення вищезазначених проблем жодна зі структур м. Миколаєва не має можливості забезпечити жінкам з дітьми безпечні умови для проживання, через що вони продовжують потерпати від насилля, збільшується кількість дітей, які зростатимуть без батьківського піклування.

Враховуючи це нами 12.04.2017 року до міського голови було направлено листа щодо необхідності створення в м. Миколаєві Центру соціальної підтримки дітей і сімей, на сьогоднішній день розроблено примірне  положення та обраховуються необхідні витрати по утриманню Центра.

Це дає змогу забезпечити право дитини на проживання у сім’ї, у територіальній громаді, насамперед за місцем її походження, шляхом розвитку на рівні міста  доступних і якісних соціальних послуг для підтримки сімей з дітьми та альтернативного догляду за дітьми.

Робота такого Центру спрямовується на соціальну підтримку сім’ї, повернення в найкоротші терміни матері з дитиною – у громаду. Такий підхід сприяє наданню своєчасної допомоги дітям і сім’ям з дітьми, у тому числі на ранній стадії виникнення проблеми, з охопленням якомога більшої кількості осіб, які цього потребують.

Робота в даному напрямку триває.

Директор Миколаївського міського

Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

Віра Гончарук

 

 

IMAGE FOLDER (/files/News/19.10.2017)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: