Мапа порталу

Питання прийняття до міської комунальної власності ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» додатково розглянуть на спільному засіданні депутатських комісій з питань промисловості та підприємництва, з питань житлово-комунального господарства і комунальної власності, а також з питань бюджету та інвестиційної політики

У середу, 19 липня, на засіданні постійної депутатської комісії з питань промисловості, транспорту, енергозбереження, зв'язку, сфери послуг, підприємництва та захисту прав споживачів обговорили проект рішення міської ради «Про надання згоди  на прийняття  до комунальної власності  територіальної громади  м.Миколаєва  цілісного  майнового  комплексу  обласного  комунального  підприємства «Миколаївоблтеплоенерго»  зі спільної власності  територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області».

Доповідаючи з цього питання, віце-мер Мкртич Мкртчян зазначив, що «Миколаївоблтеплоенерго» - стратегічне для Миколаєва підприємство. На даний момент воно знаходиться, м'яко кажучи, не у найкращому фінансовому стані. Однак, з огляду на те, що від його роботи залежить успішність проходження опалювального сезону в Миколаєві, міська влада змушена вжити заходи для стабілізації функціонування підприємства і його прийняття у власність громади Миколаєва.

- Це важливе питання, по якому необхідно визначитися. Всі сторони цього питання з усіма нашими службами відпрацьовані, - сказав Мкртич Мкртчян. - Мова йде про забезпечення теплом наших городян, тому до цього питання ми повинні ставитися дуже відповідально і розуміти усі наслідки, які будуть у зв'язку з прийняттям до комунальної власності цього об'єкта. Істотна частина майна, яке перебуває в управлінні цього підприємства, є комунальною власністю міста. Але ці об'єкти, які забезпечують теплом наші будинки, управляються «Миколаївоблтеплоенерго». Сьогодні підприємство перебуває в обласній комунальній власності, воно знаходиться не у ніж фінансовому стані, але ми розуміємо, що іншого шляху забезпечення теплом, крім централізоване опалення, в нашому місті немає.

Як зазначив віце-мер, обговорювалися різні варіанти вирішення проблеми, пов'язаної з ОКП «Миколаївоблтеплоенерго». Зокрема, розглядалася можливість прийняття до міської комунальної власності тільки майна підприємства, залишаючи в обласній власності підприємство як юридичну особу. Але фахівці прийшли до висновку, що це неправильний крок.

- Ми повинні будемо отримати ліцензію на теплопостачання, затвердити тариф. А це довга процедура. Крім того, відповідно до правил газопостачання до тих пір, поки по об'єкту газопостачання не буде закритий борг, наступний власник не зможе його підключити. Тому перед нами стоїть питання про борг, який утворився за газ. Ми повинні враховувати усі ці моменти, - пояснив заступник міського голови.

Як виявилося, ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» накопичило значні борги. Але підприємству заборгували ще більше.

- На сьогодні нам повинні більше, ніж заборгували ми. Нам винні близько 40 млн. грн. пільг і субсидій, 82 млн. грн. за різницю в тарифі за 2016-2017 роки, - розповів в.о. директора ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов, зазначивши, що збитки підприємства у 2016 році склали близько 47 млн. грн.

Появу збитків Микола Логвінов пов'язує з втратами підприємства і ціною на газ.

- Сьогодні тариф збитковий для підприємства, - зазначив Микола Логвінов.

За його словами, на даний момент підприємству в першу чергу  гроші потрібні для забезпечення виплати зарплати, сплати податків, підготовки до опалювального сезону і реалізації інвестиційної програми.

- Зараз нам потрібно 10 млн. грн., до кінця року - 50 млн. грн., - сказав в.о. директора підприємства «Миколаївоблтеплоенерго».

Заступник міського голови Мкртич Мкртчян розповів, як до цього часу вирішувалося питання прийняття ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» до міської комунальної власності.

- Є профільна депутатська комісія з питань ЖКГ. Ми неодноразово доповідали на цій комісії, були засідання робочої групи, до якої входять і депутати міської ради. Але до сих пір ні до чого не прийшли, - підкреслив Мкртич Мкртчян.

За словами віце-мера, в зв'язку з тим, що депутатська комісія з питань житлово-комунального господарства так і не сформувала чітку позицію з приводу прийняття ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» до міської комунальної власності, це питання винесли на розгляд усіх постійних депутатських комісій. Щоб у результаті його включити до порядку денного сесії міськради.

- Робоча група ефекту не дала. Тому ми зараз виносимо питання на всі комісії, - підтвердив начальник управління комунального майна Юрій Гавриш.

У підсумку після тривалої дискусії депутати прийняли рішення провести спільне засідання 3-х депутатських комісій: з питань економічної та інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів і соціально-економічного розвитку, з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста, а також з питань промисловості, транспорту, енергозбереження, зв'язку, сфери послуг, підприємництва та захисту прав споживачів. Вони і повинні будуть виробити чітку позицію щодо ОКП «Миколаївоблтеплоенерго».

 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/190717)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: