Мапа порталу

«Виклик сьогодні - це знову відкрити Миколаїв світу», - посол Бельгії пригадав бельгійське минуле міста

Надзвичайний і Повноважний Посол Бельгії в Україні, пан Люк Якобс розповів про давню і плідну історію українсько-бельгійських економічних відносин на прикладі Миколаєва, а також ознайомився із інвестиційними можливостями та перспективами розвитку міста.

Про це йшла мова в ході зустрічі-дискусії  мера Олександра Сєнкевича та команди КУ «Агенція розвитку Миколаєва» із дипломатом, президентом фонду WNISEF Ярославою Джонсон, керівником «Української Академії Лідерства» Романом Тичківським та студентами  Академії у неділю, 7 травня.

Представники агенції розповіли про роботу над проектами економічного та урбаністичного змісту, що стосуються розробки презентаційних матеріалів Invest in Mykolayiv та концепції просторового розвитку історичного центра міста на прикладі головної площі та дизайн-коду вулиці Соборної.

Міський голова Олександр Сєнкевич поділився власним досвідом на посаді мера та ідеями змін бізнес-середовища Миколаєва, та про виклики, що виникають на шляху перетворення міста на "оpen-city" задля розширення міжнародної співпраці та залучення інвестицій. Як приклад, він розповів по «ефект Більбао», коли ціле місто з  похмурого промислового порту перетворилося в культурну точку тяжіння.

-          Приклад Більбао доказує, що місто можна трансформувати. Це показовий досвід для Миколаєва, проте не всі мешканці розуміють це, тому продовжують жити фантомом минулого, - зазначив він.

За словами мера, в Миколаєві маса проблем. Це не лише застаріла інфраструктура, що залишилася з радянських часів, але і саме ставлення мешканців як до один-одного, так і до міста в цілому. Люди прагнуть швидких перетворень, проте не завжди розуміють, що цей процес потребує часу і громадської участі.

-          Дуже цікава презентація Миколаєва, яка по-новому розкриває економічний потенціал колись закритого міста. Тому ваш виклик сьогодні, як мера, - це знову відкрити Миколаїв світу, що вже таким був раніше, - відмітив посол.

На підтвердження своїх слів, пан Люк Якобс пригадав успішний досвід залучення іноземного капіталу в місцеву економіку наприкінці XIX - початку ХХ ст., коли Бельгія була головним інвестором в кораблебудуванні та міському транспорті Миколаєва. Як відомо, саме бельгійці заснували суднобудівну верф «Наваль» (майбутній «ЧСЗ») та стали ініціаторами створення в місті першого електричного трамваю.

Крім цього, в посол анонсував візит студентів УАЛ до країн ЄС з нагоди 25-ї річниці дипломатичних стосунків України та Бельгії.

 

Прес-служба КУ «Агенція розвитку Миколаєва»

 

IMAGE FOLDER (/files/News/100517_01)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: