Мапа порталу

На неформальній зустрічі з послом Естонії мер Миколаєва розповів про досягнення міста та перспективи співпраці

У п'ятницю, 17 лютого, перед круглим столом на тему "Можливості ділового партнерства Естонія - Миколаїв", в кабінеті мера Миколаєва Олександра Сєнкевича пройшла неформальна зустріч з послом Естонської Республіки в Україні Гертом Антсу і главою представництва у Східній Європі «Агентства розвитку підприємництва Естонії» Яаном Хейнсоо.

Мер Миколаєва почав з того, що подякував гостям за візит, він вважає, що подібні зустрічі не менш важливі, ніж взаємодія двох країн на державному рівні.

- Таким чином ми можемо обговорити проблеми та речі, які можна вирішити на місцевому рівні, для того, щоб ми могли разом розвиватися, заробляти гроші і ставати сильнішими, - сказав мер.

На що посол Естонії Герт Антсу відповів, що даний захід якраз і є першим кроком для встановлення хороших взаємин між Україною та Естонією.

- Я повинен вам подякувати за те, що організували цей семінар і нас запросили, - зазначив Герт Антсу.

При цьому мер зазначив, що перш за все, вважає за потрібне зробити Миколаїв зрозумілим, "прозорим" і доступним для інвесторів.

- Це наша першочергова задача - зробити місто економічно привабливим. У нас є свої незаперечні плюси перед іншими. І ми маємо намір активно працювати, щоб ці плюси стали реальністю вже найближчим часом. Це і порти, і можливості річкової логістики та інфраструктури, і, як один з варіантів, - місто для "зимівлі" і ремонту приватного судноплавства, - сказав Олександр Сєнкевич.

Після чого Герт Антсу поцікавився питаннями благоустрою міста Миколаєва, а також організації жителів у товариства співвласників будинків.

На що мер відповів, що за останні 25 років незалежності України в Миколаєві було створено всього 250 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), при цьому тільки за останній рік - 354. Крім цього в місті працює програма "90/10".

- Якщо городяни починають самостійно управляти будинком і вирішили його відремонтувати, то їм потрібно зібрати 10 відсотків від суми, а решту 90 - дасть місто. При цьому за містом залишається обслуговування і введення в експлуатацію ліфтів, - додав міський голова.

Також мер розповів, що за останній рік відбулося багато важливих змін в економічній сфері міста.

- Ми зараз почали активно працювати з кредитними грошима. Перше, ми запустили проект по Миколаївському водоканалу, який "стояв" 7 років, з Європейським інвестиційним банком. Вперше в цьому році почалася робота, запустили перебудову систем водоочищення. Друге, ми зараз забираємо з обласної комунальної власності теплогенеруюче підприємство і там буде використаний кредит Світового банку. І, третє, зараз проводимо переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку про те, щоб отримати гроші на придбання міського транспорту - автобусів та тролейбусів. Тому що, поки у нас є "маршрутки", проблему з транспортом ми не вирішимо. Також у нас на порядку денному введення електронного квитка, - повідомив мер.

Після чого глава представництва у Східній Європі «Агентства розвитку підприємництва Естонії» Яан Хейнсоо запитав, чи є в Миколаєві намір ввести систему електронного управління. На що Олександр Сєнкевич сказав, що, на його думку, в Україні єдина система електронного управління повинна бути впроваджена централізовано.

- В Україні у кожного міста свій електронний квиток, свої електронні послуги, стратегія поводження з твердими побутовими відходами. У нас відбувається якесь соцзмагання обласних центрів в рамках однієї країни. Я не раз озвучував свою позицію і в Мінрегіонбуді, і в Кабміні, і на засіданні Асоціації міст України, дані речі повинні бути розроблені в центрі та імплементовані на місцях, адже ми живемо в одній країні і отримуємо одні й ті ж послуги. На жаль, Україна ще цього не зрозуміла, і ми продовжуємо змагатися, хто швидше це впровадить, - зазначив Олександр Сєнкевич. - Те ж стосується картки городянина - симбіозу електронного квитка, паспорта та ін. Припустимо, в Миколаєві є "картка миколаївця", але якщо приїжджаєш в Херсон, вона вже не працює. Такі питання потрібно вирішувати на рівні Кабінету Міністрів і Президента. Зараз до них ставляться не системно. На сьогодні у нас немає навіть єдиного реєстру. Існують окремі реєстри виборців, платників податків, судимості тощо. Для того, щоб отримати інформацію з реєстру, потрібно чекати місяць та ще й гроші заплатити. Це для мене, як для мера IT - шника, - нелогічно.

На що Яан Хейнсоо розповів, яким чином система електронного управління працює в Естонії. В Естонії теж є різні бази даних і електронні картки в різних містах, але вони пов'язані між собою єдиним шляхом. Це не одна база даних, але вони пов'язані через адаптерні сервери. Там можуть бути дуже навіть різні системи, але всі пов'язані і всі спілкуються між собою, - розповів представник Естонії.

Посол Естонської Республіки в Україні Герт Антсу зазначив, що радий співпраці і сподівається, що це не остання зустріч, і сторони зможуть знайти рішення, які будуть вигідні як Україні, так і Естонії.

 

IMAGE FOLDER (/files/News/estonkabinet)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: