Мапа порталу

Учасники відкритого всеукраїнського архітектурного конкурсу на кращу проєктну пропозицію реконструкції пологового будинку № 3 в перинатальний центр за адресою: вул. Київська, 3, м. Миколаїв

Департамент архітектури та містобудування Миколаївської міської ради завершив проведення відкритого всеукраїнського архітектурного конкурсу на кращу проєктну пропозицію реконструкції пологового будинку № 3 в перинатальний центр за адресою: вул. Київська, 3, м. Миколаїв.

За результатами конкурсу визначені учасники, що посіли перші три премійовані місця:

 

І місце – ФОП Лугерін Ігор Володимирович (м. Київ) у співавторстві з благодійною організацією «Arkitekter Uten Grenser» (Норвегія)

image

 

Проєктною пропозицією передбачено реконструкцію існуючих блоків та будівництво нових блоків. Прийнято рішення не реконструювати кардинально існуючі блоки, так як кожен з них відповідає функціональному призначенню. Виконане внутрішнє перепланування згідно завдання. Оскільки, конструктивно існуючі блоки будівель є каркасного типу з навісними стіновими панелями, прийнято рішення, на одному з блоків виконати реконструкцію технічного поверху у функціональний та надбудувати технічний поверх. Дане рішення пов’язано з гострим дефіцитом площ саме цього блоку. 

Незважаючи на 1 категорію забезпечення, крім наявної дізель-генераторної станції, пропонується обладнати кожен з блоків сонячними панелями для забезпечення генерації електроенергії та використання її у аварійних ситуаціях. Щодо кліматичних умов, пропонується улаштування теплового насосу, інтеграція альтернативного джерела обігріву забезпечить економію на генерації холоду влітку та тепла взимку. 

Благоустрій території передбачає максимальне збереження зеленої зони. Передбачені роботи з оновлення елементів благоустрою та підвищення кількості зелених насаджень. Проєктна пропозиція дозволяє в ході проєктування розбити будівельні роботи на декілька черг та виконувати реконструкцію без зупинки експлуатації комплексу.

 

ІІ місце – Авторський колектив, голова – Догадова Людмила Володимирівна (м. Миколаїв)

image

Композиційно-просторове рішення передбачає чітку зональність, де кожне відділення має своє логічне місце в загальній структурі лікарні. Архітектурно-планувальне рішення забезпечує зручність і швидкість доступу до всіх відділень, що особливо важливо для невідкладної допомоги. Мостові переходи між будівлями створюють "кільцевий потік", який підвищує гнучкість використання приміщень та покращує горизонтальну організацію лікарні, де відділення, що потребують тісної комунікації, можуть розміщуватися на одному поверсі.

Для прийому транспорту невідкладної допомоги відведено окреме приймальне приміщення з можливістю заїзду в середину. Звідси є прямий зв'язок з ліфтом, який веде до найбільш невідкладних напрямків діяльності лікарні: пологовий, операційний та реанімаційний відділи. Вхід для пацієнтів із інфекційними захворюваннями розташований на кінці будівлі B з прямим ліфтовим з'єднанням, що веде до спеціально обладнаних приміщень ізолятору на 2- му поверсі будівлі.

 

ІІІ місце – Авторський колектив. Голова колективу: Шихова Наталя Борисівна (м. Харків)

image

Об'ємно-планувальне рішення чітко дотримується завдання конкурсу та нормативних вимог. Новий вбудований центральний об'єм має підвальний та 5 надземних поверхів. У центральній частині є 6-технічний поверх і над вхідною групою вбудований технічний поверх на рівні 2-го поверху. Для стикування з існуючими будинками акушерським блоком, гінекологічним блоком та блоком жіночої консультації висота поверхів 1-го, 2-го, 3-го, 4-го прийнята – 3,3 м. Висота 5-го та частково одноповерхового 1-го прийнята – 3,6 м. Підвальна частина будівлі має відповідати вимогам ССП (Споруда подвійного значення), відповідати вимогам ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту». Проектне рішення як вертикальні комунікації пропонує будівництво двох вантажних технологічних та двох вантажно-пасажирських для відвідувачів ліфтів, а також реконструкція, реновація всіх існуючих. Проектовані ліфти повинні відповідати вимогам транспортування пожежних підрозділів та евакуації пацієнтів. У поверхових рекреаціях розміщуються зони відпочинку-очікування, кафетерії та рецепції відділень. Входи до будівель виконуються, а існуючі переобладнаються відповідно до норм інклюзивності будівель. Ширина коридорів, палат, пологових залів та операційних відповідає нормативним вимогам. Враховано вимоги інсоляції та орієнтації при розміщенні палат, операційних та пологових залів. Проектом пропонується влаштування внутрішнього дворика з експлуатованою покрівлею над 1-поверховою частиною центрального вбудованого блоку для відпочинку пацієнтів та влаштування дитячого майданчика в рівні 1 поверху, що розміщується з боку торця блоку консультації. На даху будівлі пропонується розміщення сонячних панелей.

Департамент архітектури та містобудування Миколаївської міської ради висловлює вдячність усім учасникам конкурсу за раціональний та осмислений відхід до теми конкурсу та надання цікавих робіт.

Виставка конкурсних робіт проходитиме за адресою: м. Миколаїв, вул. Адміральська, 20, Миколаївський туристично-інформаційний центр в період з 09.09.2043 по 22.09.2043 з 9:00 до 17:00.

 ОНОВЛЕНО 06.09.2024


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: