Мапа порталу

Нове ім’я на мапі Миколаєва. Фрітьоф Нансен – великий рятівник дітей України

В мережі з’явився короткометражний документальний фільм з анімацією про нові назви вулиць у Миколаєві. Перше відео знайомить миколаївців із Фрітьофом Нансеном – норвезьким полярним дослідником, океанографом, громадським діячем та лауреатом Нобелівської премії миру. На його честь назвали колишню вулицю Гастелло у Варварівці в Миколаєві.

Відео «Фрітьоф Нансен – великий рятівник дітей України» опубліковали на каналі Платформи MY ART в YouTube за посиланням тут. Автор відео: Євген Цимбалюк.

Нансен увійшов в історію не лише як науковець, а також, як людина, яка рятувала голодуючих дітей в Україні й допомагала емігрантам.

Саме йому ми зобов’язані появі так званих «Нансенівських паспортів» після закінчення Першої світової війни. Це документ для біженців, які втратили громадянство та не могли повернутись на батьківщину через небезпеку. Ці паспорти визнавали уряди 50 країн, що дозволяло українським емігрантам на законній підставі перетинати кордони й шукати роботу.

Також Нансен займається громадською і гуманітарною діяльністю. За пропозицією Міжнародного комітету Червоного Хреста, його обрали верховним комісаром Ліги Націй з допомоги голодуючим 1920-х років. Саме в цей час у південних областях України лютував голод, спричинений посухою, повоєнною розрухою та насильницькою політикою продрозверстки більшовиків.

Місія Нансена запрацювала в Україні у травні 1922 року. Вона має Харківське, Одеське й Миколаївське відділення, які годували сотні тисяч беззахисних українців.

В Миколаєві місія допомагає дітям. Тоді тут голодували більше ніж 250 тисяч дітей. Спочатку пункт харчування працював у Трудовій школі №4, пізніше місія відкрила дитячу їдальню на 500 людей на розі Соборної та Спаської. Але за два місяці в регіоні вже працювали 22 їдальні місії Насена. Разом з їжею малечі видавали одяг, медикаменти, робили їм щеплення.

Діяльність місії була різноманітною: від постачання продуктів та ліків, відкриття пересувних їдалень з медпунктами до підвезення дров, встановлення опалювальних котлів та закупівлі сільхозтехніки для селян. Окрему увагу місія Нансена приділяла навчанню, боротьбі з епідеміями та харчовій допомозі вразливим категоріям населення: безпритульним, школярам і студентам, вагітним жінкам та інтелігенції.

В цілому до літа 1923 року місія Нансена передала українцям більше 12 мільйонів пайків й 40 тонн дефіцитних медикаментів. Лише на Миколаївщині допомогу отримали понад 100 тисяч дітей.

Відео створене в межах проєкту «Деколонізація Миколаєва: аналіз нових топонімічних назв у публічному просторі», який реалізує Платформа MY ART у партнерстві з Агенцією розвитку Миколаєва за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: