Мапа порталу

Яка ситуація з теплопостачанням для ЖК «Рів'єра Миколаїв»?

Комунальники «Миколаївоблтеплоенерго» активно готуються до опалювального сезону: проводяться заходи організаційного та технічного характеру, котельні забезпечуються альтернативними джерелами живлення на випадок відключень світла.

Однак існує досі не розв'язане питання із забезпеченням теплопостачання житлового комплексу будинків «Рів’єра Миколаїв» по вулиці Лазурна 5 та 9.

Що не так?

У 2022 році вперше виникла проблема із забезпечення житлових будинків опаленням через заборгованість «ЖЕК-5» перед АТ Миколаївгаз. Тоді вдалось відновити подачу тепла внаслідок домовленостей між міською владою, профільним міністерством та Миколаївгазом при гарантії від компанії, що експлуатувала ці будинки, сплатити боргові зобов’язання за спожитий газ.

У квітні 2023 року ситуація погіршилась через відсутність спроможності «ЖЕК-5» надавати послуги. Шукаючи розв'язання проблеми, мешканці «Рів’єра Миколаїв» почали звертатися до міської ради та «Миколаївоблтеплоенерго» щодо можливості забезпечення їх послугами з постачання теплової енергії приміщень споживачів.

Для розв'язання питання Департамент житлово-комунального господарства спільно з мешканцями будинку неодноразово проводили зустрічі, під час яких обговорювалися можливі рішення.

Відповідно до чинного законодавства комунальне підприємство може обслуговувати тільки ті котельні, які знаходяться на його балансі. Як наслідок, виникла потреба у передачі об?єктів теплової генерації будинків від ОСББ до МОТЕ.

Як можна врегулювати питання?

Міська влада готова й надалі надавати допомогу мешканцям цих будинків в межах своїх повноважень, проте подальшу долю свого майна можуть визначити тільки його співвласники.

КП «Миколаївоблтеплоенерго» зможе забезпечити ЖК «Рів’єра Миколаїв» теплопостачанням за умови передачі наявних котелень до своєї власності.

Більше – читайте на картках.

Враховуючи те, що літо завершується та залишилось усього лише декілька місяців до настання осінньо-зимового опалювального періоду 2024/2025,  досі не розв'язане питання із забезпеченням теплопостачання житлового комплексу  будинків «Рів’єра» по вул. Лазурна 5 і 9.

У Департаменті житлово-комунального господарства миколаївської міської ради інформують про стан справ з цього питання.  

Трохи передісторії.

Вперше, проблема з теплопостачанням будинків ЖК Рів’єра постала восени 2022 року, коли АТ Миколаївгаз не постачало газ до котельні цих будинків через борг, який на той момент складав приблизно 3,5 мільйони гривень. У цій ситуації  газопостачання вдалось відновити внаслідок домовленостей між міською владою, профільним міністерством та Миколаївгазом, враховуючи гарантійні зобов’язання компанії, що експлуатували ці будинки сплатити боргові зобов’язання за спожитий газ. Тоді ж мешканці сплатили частину боргу перед постачальником та експлуатаційною компанією.

Наприкінці вже квітня 2023 року, до обласного комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго» (далі — ОКП «МОТЕ») звернулась експлуатаційна компанія «ЖЕК-5» (далі — ТОВ «ЖЕК-5), в управлінні якої знаходяться котельні вказаного ЖК з питання технічного огляду та надання пропозицій фахівцями комунального підприємства по роботі котельних. Звернення обумовлено військовою агресією російської федерації та відсутності, у зв’язку з цим, відповідного обслуговуючого персоналу у ТОВ «ЖЕК-5».

Фахівці ОКП «МОТЕ», в травні 2023 року, оглянули котельні ЖК «Рів’єра». Котельні перебували в задовільному стані, проте були деякі нюанси: не було приладів обліку електричної енергії на котельних, а вузли обліку газу та прилади обліку тепла на житлових будинках потребували повірки, а також були відсутні прилади обліку теплової енергії на виході з котельної.

Одинадцятого вересня, 2023 року ОКП «МОТЕ» спільно з ТОВ «ЖЕК-5», на прохання останньої, провели повторний огляд щодо усунення недоліків. Але тоді представників підприємства не допустили до котельних співвласники цих будинків.

Пізніше, зважаючи на звернення саме мешканців будинку, це питання розглянули на засіданні міського штабу з підготовки міського господарства до осінньо-зимового періоду 2023/2024 років. Тоді ж направили лист для розгляду на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Миколаєва (КТЕБ і НС)  щодо можливості забезпечення ОКП «МОТЕ» в межах чинного законодавства послугами з постачання теплової енергії приміщень споживачів, які проживають в ЖК «Рів'єра».

Крім того, штаб запропонував варіант прийняття котельної (котелень), від якої здійснюється теплопостачання будинків комплексу «Рів’єра» до комунальної власності з подальшою передачею в господарське відання ОКП «МОТЕ». Також фахівці «МОТЕ», виконуючи рішення КТЕБ і НС, виїхали до вказаного будинку, проте представників підприємства не пустили до котелень, у зв’язку з можливим порушенням прав співвласників, на думку самих співвласників, у разі прийняття рішення щодо передачі котельних у комунальну власність.

Зі слів голови правління ОСББ «Рів’єра Миколаїв» Олійника Миколи Степановича, він у приватному порядку звертався до керівництва ОКП «МОТЕ» з пропозицією укласти договір на обслуговування котелень ЖК без передачі їх на баланс підприємства та за умови, що борг, який утворився перед постачальником природного газу до котелень, залишається за боржником (на його думку — ТОВ ЖЕК-5 та інші боржники фізичні і юридичні особи). Йому пояснили, що згідно з чинним законодавством, борг, який утворився за об’єктом теплогенерації, переходить за ним не зважаючи, що інша юридична особа буде обслуговувати котельні. Через це комунальне підприємство може понести величезні фінансові збитки, що призведе до відповідальності посадових осіб, в  тому числі й кримінальної.

Вже другого листопада, 2023 року, директор ДЖКХ Миколаєва Дмитро Бездольний зустрівся з ініціативною групою мешканців комплексу «Рів’єра» та залученими ними ж юристами, на якій представники будинку запевнили, що шостого листопада, 2023 року вони створять та зареєструють ОСББ в багатоквартирному будинку по вул. Лазурна, 5. Також вони висловили ряд проблемних питань. Мешканці переймались, що міська влада буде втручатись   в діяльність ЖК, а котельні будинку перейдуть в комунальну власність. Своєю чергою керівництво ДЖКХ запевнили, що  без відповідного рішення співвласників багатоквартирного будинку, їх майно ніхто не зможе передати на баланс міста.

На звернення голови правління ОСББ «Рів’єра Миколаїв», 29 листопада, 2023 року, провели ще одну нараду  за участі першого заступника директора департаменту Набатова Ігоря Ігоревича, директора ОКП «МОТЕ» Логвінова Миколи Юрійовича, голови правління (на той момент вже зареєстрованого) ОСББ «Рів’єра Миколаїв» Олійника Миколи Степановича, інших членів правління цього ОСББ та  начальника управління сталого розвитку міста ДЖКГ Ніколайчука Володимира Сергійовича. На цій нараді представники ОСББ сказали, що в останнього немає можливості вчасно запустити теплопостачання будинку через накопичений борг перед НАК Нафтогаз України за об’єктом теплогенерації будинку, який на момент зустрічі (зі слів правління ОСББ) складав приблизно 7,5 мільйонів гривень. За інформацією представників ОСББ структура боргу складалась в основному з боргу ТОВ «ЖЕК-5» та невеликої частини боргу перед цією компанією кінцевих споживачів комунальної послуги (як фізичних, так і юридичних осіб).

Голові та членам правління ОСББ запропонували варіанти розв'язання питання запуску опалення на багатоквартирний будинок по вул. Лазурна, 5, серед яких основними були:

- передача на баланс  ОКП «МОТЕ» котелень з подальшим абонуванням мешканців вказаного будинку з послуги теплопостачання;

- проходження опалювального сезону 2023-2024 через укладання договору між ОСББ «Рів’єра Миколаїв» із ТОВ  «ЖЕК-5», через чинний між вказаним ТОВ та газопостачальною компанією договір, зі сплатою (визнанням) заборгованості, як споживачів послуги теплопостачання, так і ТОВ;

- укладання договору на обслуговування котельні (котелень) з іншим ліцензованим суб’єктом господарювання (проте ціна на постачання газу вища, приблизно у 2,5 раза);

- пряме укладання договору між ОСББ та газопостачальною компанією. Цей варіант, згідно з чинним законодавством, передбачав би перехід існуючого боргу за газопостачання на об’єкт теплогенерації перед постачальником на ОСББ.

Остаточного рішення на цій нараді прийнято не було. Члени правління ОСББ наполягали на тому, що при будь-якому з варіантів вони не передадуть спільну сумісну власність (котельні)  на баланс комунального підприємства та не визнають весь накопичений перед НАК Нафтогаз борг, який має автоматично перейти за об’єктом теплогенерації.

На запрошення першого заступника директора ДЖКГ Набатова Ігоря Ігоровича, директора, провели ще одну нарад 2 грудня, 2023 року, на яку додатково запросили, окрім представників ОСББ «Рів’єра Миколаїв», одного з засновників ТОВ «ЖЕК-5» Реутенко Олексія Олексійовича та голову правління сусіднього ОСББ «Рів’єра 921» (вул. Лазурна, 9) Белявського Володимира Васильовича.

Головною метою цієї зустрічі було з’ясування структури заборгованості за об’єктом теплогенерації всіх корпусів ЖК “Рів’єра” перед постачальником природного газу, аби знайти рішення щодо запуску газопостачання на об’єкти теплогенерації цих будинків. Спільними зусиллями, на цій нараді, вдалось з'ясувати структуру заборгованості за об’єктом теплогенерації перед постачальником газу, що становила - 7 746 тисяч гривень та яка складалась з:

- заборгованості мешканців фізичних осіб – 1 764 тис. грн і інших споживачів – 487 тис. грн.;

- некомпенсованою різницею в тарифах на теплопостачання за 2021 – 1 492,9 тис. грн. (не була підтверджена комісією з різниці в тарифах), за 2022 – 1 665,8 тис. грн. (не була підтверджена комісією з різниці в тарифах) та за 2023 – 1 633,9 тис. грн. (підтверджена комісією, проте не отримана від держави);

 - заборгованість ТОВ «ЖЕК-5», що обслуговувала котельню, вже за винесеним рішенням суду, що складає 1 377, 2 тис. грн (це з урахуванням судових витрат та інших нарахувань);

На рахунку ТОВ «ЖЕК-5» залишались, зі слів бухгалтера компанії, 276 тис. грн., сплачених споживачами.

Враховуючи з’ясоване на нараді, представникам обох присутніх ОСББ дали рекомендації щодо подальших дій та вибір варіантів розв'язання порушеного питання. 

За осінньо-зимовий сезон 2023/2024 питання забезпечення теплопостачання будинків по Лазурній 5 та 9  співвласниками цих будинків так і не було вирішено. 

Борги, що утворилися через різні причини перед НАК «Нафтогаз-Україна» у колишнього надавача послуги із теплопостачання (ТОВ «ЖЕК-5») відповідно до вимог Закону України «Про теплопостачання» залишаються за об’єктом теплогенерації (за котельнями), який з кінця 2023 року обліковується за новоствореними ОСББ у вказаному житловому комплексі.

Мешканці житлового комплексу не погоджуючись із вказаною правовою дефініцією (зазначеною у Законі України «Про теплопостачання») намагалися в судовому порядку відстояти свою позицію стосовно того, що борги накопичені приватним ЖЕКом, який обслуговував вказаний житловий комплекс повинні залишатися за цим ЖЕКом.

Відповідний договір на газопостачання між ОСББ та НАК «Нафтогаз-Україна» чи іншим ліцензіатом з постачання газу так і не уклали.

Вже з весни 2024 року ініціативна група мешканців житлового комплексу «Рів’єра», яка намагається вжити дієвих заходів для сталого проходження опалювального сезону 2024/2025 років, потребувала отримання відповідей на питання, що найбільш турбують мешканців житлового комплексу «Рів’єра». На їхній запит провели ряд зустрічей в ДЖКГ, за участі директора ОКП «МОТЕ», голови та одного з членів правління ОСББ «Рів’єра Миколаїв». На цих зустрічах вже йшла ініціатива від представників ОСББ щодо розгляду питання передачі об’єктів теплогенерації (котелень) житлового комплексу «Рів’єра» у власність міської територіальної громади із подальшим обслуговуванням їх ОКП «МОТЕ».

Аби все відбувалось прозору, міська влада надала відповіді на порушенні ініціативною групою питання (нижче наведенні питання та відповіді на них) у своєму «ПУБЛІЧНОМУ ЗВЕРНЕННІ МІСЬКОЇ ВЛАДИ ДО СПІВВЛАСНИКІВ ЖИТЛОВОГО КОМПЛЕКСУ «РІВ'ЄРА» У МІСТІ МИКОЛАЄВІ», опублікованому на офіційному сайті міськради 15.08.2024 та в деяких регіональних ЗМІ.

Такі питання були в ініціативної групи  від ЖК:

1. Взяття на МОТЕ боргу співвласників (колишнього боргу ТОВ «ЖЕК-5») перед Нафтогазом.

2. Забезпечення безперебійної подачі тепла.

3. Встановлення генератору для безперебійного обігріву в умовах відсутності світла. Заправка/обслуговування за рахунок МОТЕ.

4. Забезпечення ремонту обладнання (при необхідності) за рахунок МОТЕ.

5. Здійснення нарахувань за стандартною вартістю за Гкал, як і по всьому місту.

6. Обрання форми договірних відносин з МОТЕ.

На питання ініціативної групи співвласників багатоквартирного будинку (будинків) ОСББ «Рів’єра Миколаїв», ДЖКГ та ОКП «МОТЕ»,  за умови прийняття об’єктів  теплової генерації (котелень) вказаного  ОСББ в комунальну власність Миколаївської міської територіальної громади та подальшою передачею їх на баланс ОКП МОТЕ, з правом господарського відання, надаються відповіді в порядку поставлених питань:

  1. Відповідно до частини 3 статті  22 ЗУ «Про теплопостачання», правонаступником за борговими зобов’язаннями з енергоносіїв стає суб’єкт господарювання якому надано майно з вироблення теплової енергії. Враховуючи це, якщо співвласниками ОСББ «Рів’єра Миколаїв» буде прийнято відповідне рішення про передачу об’єкта (об’єктів) теплової генерації багатоквартирних будинків, якими управляє вказане ОСББ на баланс Миколаївської міської територіальної громади, а надалі МОТЕ, останнє автоматично стає правонаступником боргів за спожитий газ по даному об’єкту (об’єктам) теплової генерації перед постачальником природного газу.

  2. Постачання теплової енергії для потреб населення, в тому числі і для будинків ОСББ, яким теплову енергію постачає МОТЕ, гарантовано здійснюється в опалювальний період та безперервно, що врегульовано ЗУ «Про житлово-комунальні послуги». Станом на сьогодні дахові котельні ОСББ «Рів’єра Миколаїв», на балансі МОТЕ відсутні. Також відсутня достовірна інформація про обсяг, характер та необхідний час для вжиття заходів організаційного та технічного характеру, яких необхідно вжити при підготовці до опалювального сезону. З урахуванням зазначеного вище забезпечення безперервного постачання теплової енергії можливо лише після отримання котелень та вжиття підготовчих заходів.

  3. Всі котельні МОТЕ забезпечені генераторами, що гарантує безперебійну роботу усіх об’єктів теплової генерації в опалювальний сезон та за умови ймовірних відключень світла. Обслуговування та заправка цих генераторів здійснюється власними силами підприємства із залученням ресурсів матеріального резерву міста.

  4. За умови, якщо об’єкти теплової генерації ОСББ «Рів’єра Миколаїв» (котельні) будуть передані МОТЕ, на умовах господарського відання, вказані об’єкти (котельні) обслуговуватимуться та ремонтуватимуться власними силами підприємства (МОТЕ). При підготовці до опалювального сезону підприємство перевіряє всі котельні та теплові мережі, ремонтує та замінює обладнання, яке цього потребує. Початок підготовки до наступного опалювального сезону по об’єктах теплогенерації здійснюється одразу після завершення попереднього опалювального сезону.

  5. Для всіх споживачів МОТЕ в категорії «населення»,  до скасування Мораторію на підвищення тарифів, встановленого Законом України №2479-ІХ від 19 серпня 2022 року, діє тариф 1999,08 грн/Гкал.

        6. Законодавчо передбачено 2 види договорів для послуги з централізованого теплопостачання:

     -  Договір колективного споживача з ОСББ, як з юридичною особою – тариф МОТЕ: 1999,08 грн/Гкал;

     - Індивідуальний договір з кожним споживачем (окремою квартирою чи приміщенням) -  тариф МОТЕ: 1999,08 грн/Гкал. плюс абонплата 42,02 грн щомісячно (абонплата за ведення кожного особового рахунку, розподіл нарахувань, друк квитанцій та їх доставлення споживачам).

В такому випадку, модель договірних відносин обирають самі співвласники багатоквартирного будинку (будинків) на своїх загальних зборах, що врегульовано чинним законодавством України. За необхідності, департамент ЖКГ ММР бере організаційну участь у подібних загальних зборах співвласників, надає всі необхідні консультації по черзі і процедурі проведення загальних зборів співвласників багатоквартирних будинків.

До того ж неодноразово мешканці вказаних будинків звертались особисто, як до Миколаївської міської ради, так і до ОКП МОТЕ щодо розгляду альтернативних варіантів розв'язання питання щодо опалення для мешканців ЖК «Рів‘єра» (можливість передачі у комунальну власність лише однієї котельні; можливість оренди котельні/котелень; можливість купівлі газу ОСББ напряму у міста, в особі його комунальних підприємств, інші варіанти). На що мешканцям також надавались роз’яснення про те, що в разі передачі котелень/котельні в господарське відання ОКП МОТЕ, відповідно до ч.2-4 ст. 22 Закону України «Про теплопостачання» зміна форми власності або перехід права власності на відповідні об’єкти з виробництва, постачання та транспортування теплової енергії, яка здійснюється в порядку, передбаченому законами України, не повинна призводити до погіршення умов та якості теплопостачання споживачам. У разі якщо суб’єкту господарювання надано в користування (оренду, концесію, управління тощо) цілісний майновий комплекс (індивідуально визначене майно) з виробленнятепловоїенергії такийсуб’єкт стаєправонаступникомзаборговими зобов’язаннями з оплати спожитих енергоносіїв та послуг з їх транспортування і постачання, що виникли у суб’єкта господарювання, який раніше використовував зазначене майно (володів або користувався ним).

Договори про постачання та транспортування енергоносіїв укладаються з правонаступниками реорганізованої теплопостачальної та/або теплогенеруючої організації виключно за умови погодження порядку погашення заборгованості з оплати спожитих енергоносіїв та послуг з їх транспортування і постачання за попередній період.

Враховуючи вищевикладене, в разі отримання ОКП МОТЕ в користування цілісного майнового комплексу (індивідуально визначеного майна) з вироблення теплової енергії ЖК «Рів’єра» щодо якого існують боргові зобов’язання з оплати спожитих енергоносіїв та послуг з їх транспортування і постачання, підприємство стане правонаступником за цими боргами, що призведе до заподіяння підприємству збитків у розмірі такої заборгованості.

Враховуючи той факт, що обидві котельні мають один ЄІС-код передача у власність/оренду однієї котельні (будь-якої із двох) призведе до правонаступництва за борговими зобов‘язаннями.

Крім того, в разі отримання в господарське відання Підприємства однієї котельні, надання послуг з постачання теплової енергії мешканцям може бути забезпечено виключно до приміщень, що відповідно до внутрішньобудинкової системи теплопостачання отримують послугу від котельні, що буде передана окремо.

До цього часу, остаточне спільне рішення так і не прийняли. 

Станом на написання цієї інформації, а це 28.08.2024, в ОСББ «Рів’єра Миколаїв» проводяться загальні збори співвласників на яких, зокрема, розглядається питання забезпечення теплопостачання будинків ЖК «Рів’єра» в осінньо-зимовий період 2024/2025. Який саме варіант забезпечення теплопостачання квартир і приміщень цих будинків буде обрано, залежить тільки від самих співвласників цих будинків. 

Зі свого боку, Миколаївська міська рада й надалі буде надавати допомогу мешканцям цих будинків в межах своїх повноважень, проте подальшу долю свого майна можуть визначити тільки його співвласники.

 

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/September2024/020924_1)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: