Мапа порталу

Інвестиція в освіту майбутнього покоління: в Миколаєві за підтримки партнерів відкрили Цифровий освітній центр

Виклики війни значно ускладнили доступ дітей до освіти. Нагадаємо, що навчання в Миколаєві вже більше двох років відбувається лише в онлайн формі через складну безпекову ситуацію. 

Аби в умовах війни надати доступ до навчання, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Асоціація інноваційної та цифрової освіти започаткували мережу 16 Цифрових освітніх центрів (Digital Learning Centre/DLC) в Миколаївській, Одеській та Херсонській областях. Місія DLC – забезпечити навчання школярів, які не мають повноцінного доступу до офлайн освіти у своїх громадах. 

Днями такий Цифровий освітній центр відкрився на базі одного з міських ліцеїв. Його відвідали Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, керівниця Одеського офісу ЮНІСЕФ Одрі Лекомте, начальниця управління освіти Ганна Личко та координатор освітніх проєктів ЮНІСЕФ Анатолій Ігнатович. 

Гості завітали до центру якраз в той момент, коли там проходив урок. Тож мали змогу поспілкуватися з учнями. Зокрема, мер поцікавився, чим зараз захоплюється молодь, які у школярів є хобі, які предмети їм більше до вподоби. Олександр Сєнкевич навіть поділився з учнями лайфхаком, як швидко множити великі числа. Юні миколаївці швидко включились в роботу та опанували новий навик. 

А сам міський голова випробував на собі методи вивчення фізики за допомогою VR окулярів віртуальної реальності.

Олександр Сєнкевич зазначив, що будь-які освітні проєкти для дітей радо сприймаються в нашому місті. 

«Адже за чотири роки онлайн навчання наші діти потребують додаткової уваги до їх освіти. Сьогодні відкриття такого центру в одній зі шкіл міста показує, що Миколаїв не пасе задніх, ми продовжуємо співпрацювати з партнерами та облаштовуємо новітні навчальні простори. Я сподіваюсь, що наші партнери допоможуть продовжити цю роботу в інших школах», - прокоментував мер.

Додамо, що у цьому центрі учні зможуть за допомогою штучного інтелекту визначити, які предмети та теми зі шкільної програми їм потрібно надолужити; отримувати індивідуальні консультації через спеціальний застосунок (так звана Убер-Школа); набувати навички, що мають найбільший попит у XXI столітті, завдяки «Урокам для успішного життя»; розважатися з користю зі спеціальною освітньою платформою Minecraft Education; визначити свій рівень володіння українською та англійською мовами і так далі. Також вони можуть сформувати Паспорт здібностей до сучасних професій за допомогою спеціального тестування, визначити професію своєї мрії та побудувати індивідуальну програму подальшого навчання і кар’єри.

Заступник голови Асоціації інноваційної та цифрової освіти Дмитро Бондаренко говорить, що відкриття таких освітніх центрів - це глобальна ідея на рівні держави.

«За кілька десятків років наша асоціація напрацювала багато інноваційних проєктів: і надолуження освітніх втрат за допомогою штучного інтелекту, і віртуальна реальність, що дозволяє дітям отримувати знання, які потрібні вже сьогодні, але вони готують до життя на завтра. Зараз тут розпочались «Уроки для успішного життя» - це чотири уроки з фінансової грамотності, комп'ютерної, софт скіли і профорієнтація. Такі предмети не викладають в школах, але ці знання потрібні будь-якій людині. Ви також бачили VR окуляри - у нас оцифровані всі уроки фізики і дітям фактично не потрібно займатися за книжками, вони можуть це робити завдяки віртуальній реальності, знаходячись всередині цього процесу», - розповів пан Дмитро.

Як зазначив координатор центру Артем, в першу чергу такі центри допомагають дітям відновити навички спілкування, адже вони протягом кількох років працюють в онлайні - і це великий виклик.

«Найголовніше, що діти отримують не тільки знання, надолужуючи прогалини, а ще і спілкування. Коли вони прийшли вперше до нас, то забули, як спілкуватися. Зараз ми бачимо, наскільки ситуація змінюється на краще», - каже координатор. 

Ганна Личко додає, що створення таких освітніх центрів дуже цінне для міста, адже діти ходять сюди за інтересами та отримують необхідні їм знання, використовуючи нестандартні методи освіти. 

«Діти сюди ходять із задоволенням - за спілкуванням, за новими знаннями. Сподіваюсь, що у майбутньому це сприятиме їх пошуку себе у певній професії», - каже начальниця управління освіти.

В Миколаєві сподіваються, що подібних освітніх центрів в навчальних закладах міста буде більше. Зокрема, і мер Олександр Сєнкевич, і ЮНІСЕФ говорили про подальшу співпрацю, адже попит на подібні проєкти в місті дуже великий. 

  

IMAGE FOLDER (/files/2024/July2024/16072024_2)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: