Мапа порталу

Щодо здійснених заходів державного контролю, пов’язаних із харчовими отруєннями серед населення

Протягом п’яти місяців 2024 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області (надалі Головне управління) отримано три Повідомлення про подію та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення, у разі встановлення факту можливого зв’язку інфекційної хвороби, харчового отруєння, виникнення інфекційних захворювань (отруєнь), пов’язаних з діяльністю суб’єктів господарювання (надалі Повідомлення), що надійшли від Державної установи «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Згідно наданих повідомлень постраждало 7 осіб, п’ятеро захворіли на гострий гастроентероколіт невстановленої етіології, та двоє - на ботулізм. Дані випадки зареєстровані на території м. Миколаєва.

На підставі вищезазначених Повідомлень, державними інспекторами управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління та Миколаївського міського управління Головного управління здійснено 3 заходи державного контролю операторів ринку харчових продуктів, з діяльністю яких пов’язані випадки інфекційних захворювань.

За результатами заходів державного контролю у одного оператора ринку встановлено порушення законодавства про харчові продукти, а саме пункту 2 частини першої статті 48 Закону України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», та надано припис із термінами його усунення.

Крім цього, в ході здійснення заходів державного контролю, інспекторами Головного управління здійснено відбір 12 зразків харчових продуктів на дослідження за показниками безпеки, на виявлення сальмонели та ботулізму. До завершення лабораторних досліджень, розпорядженням головного державного інспектора Головного управління, тимчасово припинено обіг харчових продуктів в кількості 20,052 кг. За результатами лабораторних досліджень, проведених Миколаївською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби, відібрані харчові продукти відповідають вимогам нормативних документів.

Принагідно, звертаємося до населення, не купувати харчові продукти у приватних осіб в місцях несанкціонованої торгівлі, з метою попередження виникнення харчових отруєнь.

Суб’єкти господарюваня, що здійснюють будь-яку діяльність пов’язану із харчовими продуктами, повинні зареєструвати в Держпродспоживслужбі потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів, у відповідності з вимогами статей 23 та 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

 

Головне управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: