Мапа порталу

Миколаїв першим в Україні презентував вебпортал моніторингу гуманітарної допомоги, наданої місту партнерами

У Миколаєві 6 червня відбулась презентація вебпорталу моніторингу міжнародної допомоги, яку отримує наше місто. Розповідали про проведену роботу журналістам Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич та його радниця з питань протидії корупції Юлія Мінчева.

Пані Юлія нагадала, що Миколаїв розпочав співпрацю з Антикорупційною ініціативою ЄС в 2022 році і одним з перших запитів міського голови Олександра Сєнкевича до партнерів була підтримка ідеї про моніторинг допомоги, яка надходить місту.

«Ви знаєте, в яких умовах перебував Миколаїв в 2022-2023 роках і про те, як багато партнерів долучилось до допомоги, що є великим здобутком міськради. Але дуже важливо розуміти, що відбувається з цією допомогою, як вона розподіляється, де знаходиться, скільки її. Тому ми разом з міськрадою почали активну співпрацю з різними департаментами та випрацювали механізм, який є пілотною практикою і не має аналогів в Україні. Ми сподіваємось, що інші міста, особливо прифронтові, будуть її наслідувати», - зазначила радниця міського голови.

Юлія Мінчева детальніше зупинилась на тому, який шлях гуманітарна допомога проходить в Миколаєві. Спочатку формується запит, тобто розуміння того, що конкретно треба місту, з переліком та технічними характеристиками. Надалі запит погоджується профільним заступником міського голови і надсилається в штаб поводження з гуманітарною допомогою. Задачею штабу є акумулювання всієї інформації стосовно гуманітарної та міжнародної допомоги Миколаєву. Коли вже надходить ця допомога по запиту, проводиться її комісійне обстеження та визначення всіх необхідних документів й актів. Її ставлять на баланс, описуючи вартість та характеристики. Також є перелік організацій та підприємств, які отримали допомогу.

«Надалі треба проконтролювати, щоб ця допомога була використана належним чином. І тут включається департамент внутрішнього фінансового контролю, нагляду та протидії корупції. Вони, відповідно до методики, виконують перевірку того, як все використовується», - говорить радниця мера.

Звіти з перевірки, а також уся озвучена вище інформація розміщена на презентованому сайті та відкрита до вивчення та ознайомлення.

Наразі загальна кількість донорів Миколаєва становить 52 — і це гарний показник роботи міськради, яка може паралельно вести партнерські стосунки з такою кількістю партнерів і вирішувати максимальну кількість проблем містян.

Юлія Мінчева підкреслила, що ані за 2022 рік, ані за 2023 не було виявлено жодних порушень в поводженні з гуманітарною допомогою. Це хороший результат роботи всіх структурних підрозділів. Звісно, були уточнення до деяких документів, але абсолютно вся надана допомога є в наявності та задокументована. Інформація на сайті буде оновлюватись, відповідно до отримання нової допомоги містом.

«Це практика, яку місто саме вирішило робити і саме втілює. Закон цього не зобов'язує робити на даному етапі і це, фактично, спосіб міста підтримати довіру західних партнерів і виправдовувати її. Це класний та непересічний приклад ініціативи міста. Такої інформації, напевно, не має жодне місто. Це дуже кропіткий та ресурсозатратний процес і ми будемо сподіватись, що він надихатиме інші міста теж це робити», - резюмує пані Юлія.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич додав, що головне призначення цього веб-сайту — саме звітність для партнерів міста, для мешканців Миколаєва та всіх, хто зацікавлений в контролі, щоб мати дані для цього контролю.

«Ми задаємо нові тренди, адже перші в Україні зробили цей сайт. Він розроблений за підтримки та фінансування Європейської антикорупційної ініціативи, а це означає, що інші міста, які є партнерами цієї організації, зможуть скопіювати цей сайт, переробити його дизайн і теж звітувати перед громадянами та іноземними партнерами про отриману допомогу та її використання. Ми задаємо нові стандарти в публічному звітуванні та відкритості і сподіваюсь, що далі за допомогою Європейської антикорупційної ініціативи ставатимемо більш відкритими і отримаємо перше місце в Україні по прозорості», - зазначив мер.

Сайт доступний до ознайомлення за посиланням https://mykolaivaid.mkrada.gov.ua/

 

 

 

IMAGE FOLDER (/files/2024/June2024/070624)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: