Мапа порталу

Мер Сєнкевич розповів про унікальний досвід співпраці Миколаєва та Данії, а також про допомогу інших міжнародних партнерів

Досвід співробітництва Данії та Миколаєва щодо відбудови нашого регіону є унікальним в межах країни. На цьому неодноразово наголошував Президент України Володимир Зеленський. Про це розповів і Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич в ефірі телеканалу «МАРТ».

«Цей досвід дуже унікальний, а допомога Данії неоціненна. І минулої зими, і цієї вони допомагають запускати нам всі сезонні процеси: вони допомагають нам трубами, насосами, засувками як напряму від уряду, так і через свої організації, в тому числі через підрозділи ООН, які вони фінансують», - каже міський голова.

Мер вкотре підкреслює: жодної копійки від донорів в бюджет міста зараховано не було.

«Ми проводимо спільні зустрічі, опрацьовуємо на спеціальному комітеті потреби, далі вони їх розглядають і додатково перевіряють, після чого проводять закупівлі. В результаті ми отримуємо необхідну технічну підтримку, проєктування, монтаж, але ми не займаємося питаннями закупівель», - пояснює Сєнкевич.

Очільник міста нагадав, що, окрім Данії, він підписав чотири угоди про партнерство з європейськими містами. Це це Сент Гелієр (Бейлівік Джерсі, Британські острови), Крістіансанн (Норвегія), Ольборг (Данія) та Дуррес (Албанія). З усіма містами проводиться плідна робота та планується співпраця у 2024 році.

«Цьогоріч ми отримали 13 одиниць пасажирського транспорту, шість з них — від нашого міста-партнера Крістіансанн. Коли я підписував з ними договір про співпрацю, я сказав, що у нас є така потреба. Треба уточнити, що ці шість автобусів, які прибули з Норвегії, були придбані за гроші місцевих бізнесменів, які склалися, купили ці автобуси і привезли їх нам. Хотів би подякувати за таку допомогу. На жаль, у нас зараз є проблема з водіями — ми шукаємо людей, які могли б управляти цими автобусами, щоб вони стали на маршрути», - розповів Сєнкевич.

Також місто отримало допомогу від громадська організація ANTS за підтримки уряду Тайваню — це шість додаткових одиниць комунальної техніки.

«Я хотів би сказати, що велику кількість комунальної техніки ми передаємо на фронт. Це і бортові автомобілі, і підйомники, крани, екскаватори. Але, щоб місто існувало, ця техніка нам потрібна. Тому наші партнери допомагають нам і поновлюють цей автопарк. Деякі види техніки для нас унікальні. Так, від Праги ми отримали два підйомники для нашого трамвайного депо, які мають колісну базу, але також можуть ставати на рейки та допомагати нашим службам ремонтували тролейбусні та трамвайні лінії», - повідомив мер.

Миколаїв також співпрацює з різними банківськими інституціями. Так, у рамках співпраці з Європейським інвестиційним банком місто закуповує нові тролейбуси.

«Цей проєкт у нас діє уже давно, але зараз ми перейшли до другої частини — це закупівля тролейбусів із автономним ходом. На виготовлення всієї техніки у них є 15 місяців, вони поступово будуть її передавати нам, а ми ставитимемо її на маршрути», - розповів міський голова.

Олександр Сєнкевич резюмує, що міжнародна співпраця для Миколаєва важлива, завдяки цьому місто зможе і надалі допомагати як військовим, так і цивільному населенню. А всі наші партнери, додає мер, очікують перемоги України у війні, щоб можна було разом відсвяткувати цю велику подію.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: