Мапа порталу

Миколаїв шукатиме способи допомагати армії і після втрати ПДФО військовослужбовців, - мер Сєнкевич

ПДФО військовослужбовців до його вилучення з місцевих бюджетів у Миколаєві складало біля 46%. Ці кошти, у тому числі, активно використовували для допомоги армії, про що в інтерв'ю LIGA.net розповів Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

За останніми розрахунками, каже мер, близько 700 мільйонів гривень було направлено з бюджету на потреби військових.

«Ми зробили окрему програму на 200 мільйонів, за якою давали субвенцію військовим частинам. Тобто я взяв ПДФО військових за 2022 рік. Порахував, скільки кожна військова частина вклала у відсотках. Ми виділили 200 мільйонів і розділити між ними у відсотковому співвідношенні. Кожна частина отримує гроші за цією програмою. Вони надають нам перелік обладнання, яке вони хочуть закупити. Ми перевіряємо, щоб ціни були ринковими й передаємо їм субвенцію у вигляді грошей. Ми не закуповуємо для них нічого. Знову ж таки, з тієї ж причини, чому ми не використовуємо грошей партнерів. Я зовсім не хочу, щоб казали, що ми корупціонери, злодії, які на війні наживаються. Ми передали гроші, нехай армія їх витрачає, нехай військова прокуратура перевіряє», - розповідає міський голова.

Друга програма, що діє в місті, це забезпечення житлом військовослужбовців, на яку виділили ще 200 мільйонів гривень. І також у відсотковому співвідношенні кожна з військових частин отримала компенсацію на придбання житла. Тобто гроші витрачають вони особисто, пояснює мер.

«За розрахунком Кабміну вони отримують гроші на свою сім'ю. Вони беруть гроші військовослужбовців, рахують, скільки можуть на ці гроші купити квартир. Подають цих людей командири частин за погодженням командира гарнізону. Тобто не ми обираємо, ніхто їх не рухає в черзі. Кого подали, того ми винагородимо. Усе по-чесному. Також ми їм передавали техніку, закуповували автомобілі. Загалом на 700 мільйонів гривень», - резюмує Сєнкевич.

Допомагати війську будуть і після втрати ПДФО військовослужбовців, запевняє мер. Для цього планують залучати допомогу донорів і приватного бізнесу.

image


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: