Мапа порталу

Дні Данії в Миколаєві: будуємо міцні культурні зв`язки

Разом з відзначенням Дня міста в Миколаєві цього року відзначають також Дні Данії – держави, яка стала справжнім другом для українського народу в часи війни.

9 вересня, після велопробігу в центрі міста, до якого приєдналися і наші данські гості, миколаївців запросили на показ документального фільму "Людський масштаб" (The Human Scale) режисера Андреаса Дальсгаарда. Фільм присвячений темі людини у міському просторі.

Перед показом, який відбувся в улюбленому місці жителів Миколаєва, на 8 Причалі, до містян зі словами привітання звернулися Надзвичайний та Повноважний Посол Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен, мер Олександр Сєнкевич, народний депутат України Олександр Гайду та начальник обласної військової адміністрації Віталій Кім.

«До наших заходів сьогодні долучилися представники Королівства Данія. Хочу попросити вас щиро їх привітати, адже з боку данців Миколаїв отримує незаперечну підтримку. До речі, міста Данії посідають перші місця в рейтингу найбільш дружніх міст для велосипедистів. Тому серед інших напрямків нашої співпраці є розвиток велоінфраструктури в Миколаєві. Найближчим часом ми плануємо представити громаді перші рішення. Хтось може сказати, що це не на часі, однак попри війну місто має жити і розвиватися. Спільно з партнерами ми працюємо і над вирішенням найгострішої проблеми - налагодження водопостачання», - каже Олександр Сєнкевич.

Мер подякував Збройним силам України, завдяки яким миколаївці можуть жити у вільному місті, а також кожному жителю міста-героя, який своєю працею, кожен на своєму місці, наближає нашу перемогу.

Пан Оле Егберг Міккельсен зауважив, що до повномасштабного вторгнення мало хто з данців знав щось про Миколаїв. Однак все змінилося в березні 2022 року, коли за зверненням Президента України Данія взяла шефство над нашим містом, відповідальність за його відбудову. Одним із перших завдань була підготовка міста до зими, а також питання стабільної роботи енергетичної галузі.

«Тепер кожен в Данії знає про Миколаїв, знає, що російського агресора зупинили на підступах до вашого героїчного міста. Ми пишаємося дружбою з вами, і усвідомлюємо, що ваша свобода - це і наша свобода також. Ваша боротьба є і нашою боротьбою. Хочу запевнити вас: Данія залишиться на вашому боці, і після перемоги ми продовжимо спільно рухатися вперед», - підкреслив пан Посол.

Він додав, що партнерство орієнтоване не лише на відновлення інфраструктури, але й культурний обмін. Цьому свідчать заходи, які організовані в рамках Днів Данії в Миколаєві.

Документальний фільм «Людський масштаб», за словами данського представника, може надихнути миколаївців на новий підхід до відбудови міста.

Показ цього фільму було організовано за сприянням Данського інституту культури та Українсько-данського молодіжного дому.

 

IMAGE FOLDER (/files/2023/September2023/10092023_2)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: