Мапа порталу

Питання виживання: Миколаївська міська рада просить не виключати військове ПДФО з бюджету громади

Миколаївська міська рада прийняла звернення до Президента України, Верховної Ради та Кабміну щодо збереження у доходах місцевого бюджету військового ПДФО. За відповідне рішення проголосувало 35 депутатів під час сесії міськради, що відбулась 7 вересня.

Про це повідомляє пресслужба міської ради.

Олександр Сєнкевич пояснив, що у законодавстві планується внести зміни, аби з місцевих бюджетів вилучити військове ПДФО.  Але це, вважає мер Миколаєва, буде не просто несправедливо, а згубно для територіальних громад, особливо прифронтових, які найбільше страждають від збройної агресії росії.

Ще до широкомасштабного вторгнення ПДФО від зарплат військових  займало значну частку в бюджеті Миколаєва. Тому ухвалення подібного рішення позбавить місто і тих коштів, які надходили до повномасштабного вторгнення. Стосується це і мобілізованих, які до військової служби вели цивільне життя та сплачували податки в казну Миколаєва.

«Кошти хочуть забрати для допомоги армії. Хоча деякі міста, зокрема, Миколаїв, Житомир, Дніпро, Київ, розробили цільові програми й вже виділяють кошти на підтримку військових», - додав Олександр Сєнкевич.

Директорка департаменту фінансів Віра Святелик зазначила, що Миколаїв вже сьогодні має відчутні проблеми з надходженнями до бюджету. Тому вилучення ПДВО з зарплат військових утворить «діру», яку не вдастся перекрити.

«Для Миколаївської міської громади вилучення військового ПДФО є критичним та економічно небезпечним. У нас не відновилися надходження з інших джерел. Наприклад, у 2022 році було близько 700 мільйонів гривень недоотримання від ПДФО найманих працівників. Окрім цього, є проблеми з отриманням коштів від нерухомості та податку на землю. Тому вилучення ПДФО військових ми не зможемо перекрити іншими джерелами надходжень», - розповіла Віра Святелик.

Ба більше, за попередніми підрахунками бюджет Миколаєва на 2024 р. становитиме близько 3 млрд грн, натомість 2021 року базовий бюджет становив близько 3 млрд 600 млн грн. Тобто вже зараз вийти на фінансові показники довоєнного періоду немає можливості.

Олександр Сєнкевич констатує: Миколаїв може втратити не тільки здатність виконувати важливі програми, ремонтувати будинки, системи опалення та водопостачання, які пошкодили російські окупанти. Через вилучення військового ПДФО неможливо буде виплачувати повноцінну зарплату медикам, вчителям та вихователям у дитячих садках, соціальним працівникам тощо.

 Наводимо повний текст звернення.

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Миколаївської міської ради VIII скликання до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо збереження зарахування до бюджету Миколаївської міської територіальної громади ПДФО з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу

 

Ми, депутати Миколаївської міської ради VIII скликання, глибоко стурбовані ініціативою щодо вилучення ПДФО з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу з доходів бюджету Миколаївської міської територіальної громади у 2024 році.

У структурі бюджету Миколаївської міської територіальної громади вказані платежі складають 46 % (близько 2,7 млрд грн) від загальної суми доходів.

Вилучення ПДФО з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу не лише позбавить громаду можливості допомагати силам оборони та боротися з наслідками бойових дій та руйнувань, а й унеможливить фінансування нагальних потреб міста навіть в мінімальних обсягах для надання освітніх послуг, соціального обслуговування, виконання робіт з підтримки задовільного санітарного стану міста, забезпечення функціонування систем міського водо- та теплопостачання.

Просимо зберегти в доходах бюджету Миколаївської міської територіальної громади на 2024 рік ПДФО з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу.

  

Депутати Миколаївської міської ради

VIII скликання


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: