Мапа порталу

У 2023 році “Миколаївоблтеплоенерго” видало 35 млн літрів очищеної води. На проєкт підприємство витрачає мільйони гривень

ОКП “Миколаївоблтеплоенерго” стабільно забезпечує містян очищеною водою. Цю соціально важливу роботу розпочали у 2022 р., коли російські окупанти зруйнували стратегічний водогін. Наразі на базі комунального підприємства працює кілька десятків точок видачі очищеної води.  І тільки у поточному році вони видали 35 млн літрів води

Це стало відомо під час брифінгу директора ОКП “Миколаївоблтеплоенерго” Миколи Логвінова, повідомляє пресслужба міської ради.

Як пояснив Микола Логвінов, підприємством облаштовано 45 свердловин технічної води та встановлено 79 установок з очистки на основі технології зворотного осмосу. Їхня загальна потужність складає 150 куб м на годину. Тобто на безоплатній основі щодня близько 200 000 містян забезпечуються водою.

При цьому він зазначив, що вода очищається до рівня питної.

  • Аналізи, зроблені на нашій лабораторії, це підтвердили. Та за законодавством України, аби вода офіційно вважалася питною, необхідно щоденно робити аналізи у сертифікованій лабораторії, - розповів керівник.

Для всього міста це великий соціальний проєкт. Та його реалізація коштує “Миколаївоблтеплоенерго” мільйони гривень. 

  • Аби зберегти свердловини, всі наші станції переведено на централізоване водопостачання. Тому ми сплачуємо за послуги “Миколаївводоканала”. Ми сплачуємо за електроенергію, за придбання мембран, реагентів, інших розхідних матеріалів, - сказав Микола Логвінов

Є ще витрати на зарплату працівникам, які обслуговують обладнання, рентну плату за користування надрами, амортизаційні відрахування, паливо для транспорту.

Ба більше, у випадку встановлення систем зворотного осмосу на об'єктах "Миколаївської ТЕЦ" та навчальних закладах витрати на обслуговування, оплата електроенергії, водопостачання та водовідведення лягають на ОКП “Миколаївоблтеплоенерго”. 

За підрахунками собівартість одного літра становила 50 копійок. 

  • Цього року тільки матеріалів ми закупили на 5 мільйонів гривень, - повідомив Микола Логвінов.

Загальні ж витрати помітно перевищують вказану цифру. Тому актуальним є прийняття програми “Доступна вода”.

Це дозволить ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" покрити витрати на обслуговування точок видачі очищеної води та надалі забезпечувати у цей непростий воєнний час містян безкоштовною очищеною водою. 

Зауважимо, що 69 систем очищення води було надано ОКП «Миколаїволтеплоенерго» благодійними організаціями - українськими та міжнародними (компанії «Ecosoft», «Wise Water», «Water Mission», «Oxfarm», «Acted», «Нове життя», благодійна організація «Razom for Ukraine», фонд «Пліч-о-пліч», об’єднання «Ukrainians in the Carolinas», Посольство Данії в Україні, данські компанії, представництво ПРООН в Україні тощо), 10 систем було закуплено Миколаївською міською радою.

 

 

IMAGE FOLDER (/files/2023/May2023/010623)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: