Мапа порталу

Енергомодернізація під час війни діє: реалізований проєкт у Миколаєві

Програма «Енергодім» допомагає об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків впроваджувати енергоефективні проєкти — попри війну та складну економічну ситуацію у країні. Серед нещодавно завершених проєктів — ОСББ «Паркова-5М» у Миколаєві. Про це повідомляє державний Фонд енергоефективності.

 У складі п’ятиповерхового будинку 1978 року — 4 під’їзди та 60 квартир. Рішення про модернізацію мешканці ухвалили 2019 року, сьогодні ж вже насолоджуються перевагами енергомодернізованого будинку — теплом (попри відключення світла), зниженими платіжками за комунальні послуги, по-справжньому комфортним домом.

 «Виклики і труднощі воєнного часу не завадили нам реалізувати проєкт, — прокоментувала Людмила Мірошник, голова ОСББ «Паркова-5М». — Результатом ми задоволені, адже у будинку тепер тепло. Значно тепліше стало і у квартирах, і у місцях загального користування. Мешканці першого поверху вперше за багато років взимку можуть ходити вдома босоніж. Автономне опалення вимикаємо на 23 дні — і зберігається комфортна температура повітря. Навіть коли тривалий час відсутня електроенергія, коли котельня зупиняється. Тобто рівень комфорту проживання у будинку однозначно покращився. Як і рівень економії коштів. Наприклад, у листопаді мешканці трикімнатної квартири у сусідньому будинку такого ж типу забудови сплатили за опалення 1200 гривень. У нашому будинку опалення такої квартири коштувало приблизно 700 гривень. Мешканці квартир площею 5153 м² сплатили за тепло до 510 гривень».

 За комплексним пакетом Програми «Енергодім» у будинку виконали такі роботи:

  • Теплоізоляція та улаштування зовнішніх стін.
  • Встановлення автоматичних регуляторів температури повітря у приміщеннях на опалювальних приладах водяної системи опалення у квартирах та у місцях загального користування будівлі.
  • Комплекс робіт із модернізації та облаштування системи освітлення у місцях загального користування будівлі.
  • Теплоізоляція трубопроводів системи опалення та приладів водяної системи опалення у квартирах.
  • Заміна або ремонт блоків віконних та блоків балконних дверних у квартирах, утеплення і скління наявних балконів і лоджій.

Ускладнювала проведення робіт у прифронтовому Миколаєві війна, через яку реалізація проєкту суттєво розтягнулась у часі. Та завдяки злагодженим зусиллям всіх учасників процесу бажаного результату вдалося досягти навіть у таких умовах.

 «Ми планували реалізувати проєкт значно раніше, але внаслідок війни у процесі виникала низка проблемних питань, — розповіла Людмила Мірошник. — На цокольному поверсі роботи завершували фактично під обстрілами. Це було дуже складно, але ми довели справу до кінця з відмінним результатом. Справжню допомогу — фахову і моральну — на кожному етапі реалізації проєкту ми отримували від регіонального радника Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC Максима Литвиненка. Це нас справді підтримувало — щиро дякуємо йому за це».

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: